Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Budapesti séta

Felismered, kit ábrázolnak Budapest ikonikus köztéri szobrai? Fotókvíz!

2024. január 30.

2 perc olvasás

Gyulai Bence

budapest szobor kvíz
Felismered, kit ábrázolnak Budapest ikonikus köztéri szobrai? Fotókvíz!
© Fotó: Shutterstock/ZGPhotography

Budapest utcáin járva-kelve talán már fel sem pillantunk, hogy megnézzük, egy-egy szobor kit is ábrázol, hiszen úgyis ismerjük mindet. Vagy mégsem...? Próbáld ki ezt a jó kis tesztet!


Rengeteg régi és új köztéri szobor díszíti Budapest utcáit, ehhez a kvízhez próbáltunk a leghíresebbekből, legtöbbször emlegetettekből összeszedni tízet. A kérdés mindegyik szoborhoz ugyanaz: hogy kit ábrázolnak.

Budapest ikonikus köztéri szobrai

Az oldal tetején látható nyitókép a Szabadság-szobrot ábrázolja, ami több szempontból is kivételes a fővárosi szobrok között. Egyrészt jóval nagyobb az átlagnál: 14 méter magas. Másrészt egy nőt ábrázol, harmadrészt pedig nem egy konkrét személyt, hanem, amint a neve is mutatja, a szabadság (vagyis eredetileg a felszabadulás) allegóriáját. Nos, ebben a kvízben nem ilyen kivételes szobrokat mutatunk majd, hanem egyrészt jóval kisebbeket, valamint másrészt (és természetesen ez a pláne az egészben) konkrét személyek szobrait.

Nőkről utcát azért szokás elnevezni Budapesten, készítettünk is már kvízt ebben a témában, konkrét, történelmi, valóban élt nőknek szobrot állítani azonban kevésbé dívik egyelőre. Egyszer talán majd eljutunk odáig is, tervez a család például egy szobrot Novozánszki Fanni emlékére, de ebben a kvízben mindenesetre a fősodorból válogattunk, úgyhogy csak férfiak találhatók benne.

Minden kérdésnél egy fotót találsz majd és négy válaszlehetőséget. Megadjuk azt is, hogy az adott szobor Budapesten belül hol található, a feladat pedig az, hogy tippelj, kit ábrázol a képen látható szobor. Ha valamennyi tippedet leadtad, akkor természetesen mutatjuk a helyes válaszokat. Indulhat? Akkor kattints!

Van kedved még játszani egy kicsit? Reméljük, igen! A Psziché rovatban ma is mutatunk egy szellemes képes fejtörőt (cicás-kakukktojásos!), de ha inkább még egy kvízt töltenél ki, akkor most az alábbi hármat ajánljuk folyamatosan bővülő archívumunkból.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves