Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Barbieland

Fény derült a Barbie-film legnagyobb titkára, ezt jelenti a befejezés

2023. augusztus 01.

3 perc olvasás

ELLE

barbie margot robbie ryan gosling
Fény derült a Barbie-film legnagyobb titkára, ezt jelenti a befejezés
© Barbie/IMDB

A Barbie-film befejezésén sokan eltöprengtek. Mos eláruljuk, miért lett olyan, amilyen. 


Mondani sem kell, hogy töretlen a Barbie-film sikere a mozikban. Greta Gerwig filmje elképesztő számokat produkál, és a kritikusok nem győzik dicsérni Margot Robbie és Ryan Gosling alakítását. Azok, akik látták az alkotást nem teljesen értik a befejezést. Most kiderült, hogy miért nem az lett a vége, amire mindenki számított.

Vigyázat spoilerveszély! 

Csak akkor olvasd tovább a cikket, ha már láttad a filmet vagy, ha azon kevés emberek egyike vagy, akik imádják előre tudni, hogy mi lesz a sztori vége. A helyzet ugyanis a következő: Barbie és Ken nem lesznek együtt a film végén, sőt Margot Robbie karaktere úgy döntött, hogy búcsút mond Barbielandnek, és inkább ember lesz. A legtöbben elképzelhetetlennek tartották, hogy Margot Robbie és Ryan Gosling karaktereinek nem lesz egy Barbie-esküvőjük a filmben. 

Mit üzennek? 

Azzal, hogy Barbie a valóságot választotta vállalja azt is, hogy egyszer meghal, de mégis inkább élne egy olyan életet, amelyben valamit adhat a világnak. A való világban való tartózkodás miatt Barbie elbizonytalanodott önmagában és a  tökéletes életében. Barbie Kennek azt mondja, hogy rá kell jönnie ki is ő valójában nélküle. A film lényegében a nemek közötti egyenlőség politikájával foglalkozik, és arra próbál ösztönözni másokat, hogy érdemes feltárni az identitást a társadalom által meghatározottakon túl, és harcolni a változásért, még ha az ijesztő is. Nem meglepő, hogy Barbie és Ken is identitásválsággal küzdenek. Bár a karakterek másképp kezelik ezt, Barbie és Ken elvesznek, amikor egy új valósággal szembesülnek, és már nem tudják olyan könnyen meghatározni magukat, mint korábban. Nem térhetnek vissza arra, ahogy a dolgok voltak, mert a valóságban megvilágosodtak. 

A film befejezése megmutatja, hogy az a szemlélet, ami szerint a férfiak uralkodnak, mint az ősközösségben nagyon káros. A Barbie-k ezt érezték Kendomban, ahol viselkedésüket agymosásnak minősítették, és megfosztották őket a hatalmuktól, hangjuktól és autonómiájuktól. A Barbie film megmutatja, hogy téves az az elképzelés, miszerint férfiaknak nem szabad érzelmeket kimutatni vagy identitásukat felfedezni.

Greta Gerwig azért döntött egy ilyen befejezés mellett, mert habár sokan azt gondolták, hogy csak egy bugyuta Barbie-film lesz, valójában rengeteg fontos társadalmi problémával foglalkoznak, és az alkotásnak rendkívül mély és komoly jelentése van. Sokan úgy gondolják, hogy lényegében egy feminista gyorstalpalót láthattak a moziban. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves