Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BOTRÁNY

Elnézést kért az Arany Málna: csúnyán megalázták az egyik gyerekszínészt

2023. január 26.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

film jelölés oscar-díj bocsánatkérés Arany Málna
Elnézést kért az Arany Málna: csúnyán megalázták az egyik gyerekszínészt
© Fotó: Paul Archuleta / Getty Images

Egy nappal az Oscar-jelölések előtt jelentette be az Arany Málna bizottsága a jelölteket. Az egyik kategóriában egy 12 éves gyerekszínész is szerepelt, ami felháborította az internetezőket. 


Nem ez az első alkalom, hogy az Arany Málna nagy felháborodást okoz. Az elmúlt években többször is olyan filmeket jelöltek a legrosszabb kategóriákban, melyek végül Oscar-jelölést, vagy akár díjat is kaptak. Tavaly külön kategóriát hoztak létre Bruce Willisnek, végül a színész betegsége miatt elnézést kértek, és visszavonták a díjat. Most Ryan Kiera Armstrong jelölése verte ki a biztosítékot. 

Az Arany Málna alapítója bocsánatot kért a 12 éves színésznőtől

A 12 éves Ryan Kiera Armstrong a Tűzgyújtó című filmben szerepelt, a forgatáskor pedig még csupán 11 éves volt. Az alakítását ennek ellenére jelölték a legrosszabb színésznő kategóriában. Az Arany Málna jelölés felháborította az embereket, és valóságos hadjárat indult a szervezet ellen a közösségi médiában. Rengetegen leírták, hogy kegyetlen és lelketlen dolog egy 12 éves gyerekszínészen viccelődni. A színészek sok kritikát kapnak, a gyerekek lelkivilága pedig sokkal sérülékenyebb, az Arany Málna-jelölés pedig akár maradandó károkat is okozhat. 

Sokan példaként hozták fel Jake Lloyd esetét, aki a gyerek Anakin Skywalkert alakította a Baljós árnyakban. A gyerekszínész csupán 8 éves volt, amikor Arany Málnára jelölték. A díjat szerencsére nem kapta meg, de a rengeteg kritika és a folyamatos zaklatás miatt el sem kezdődött igazán a karrierje. 2012-ben bejelentette a visszavonulását, amit részben az iskolai zaklatással indokolt. A negatív kritikákat a Star Wars-film miatt kapta. Jake jelenleg többféle mentális betegségben szenved. 

A kritikák miatt megszólalt az Arany Málna alapítója, John Wilson, aki elismerte, hogy hibát követtek el. Ryan Kiera Armstrong végül kikerült a jelöltek listájából, és elnézést is kértek tőle. Emellett leszögezte, hogy a későbbiekben csakis 18 éven felüli színészek lesznek a jelöltek között

Eltávolítottuk Armstrong nevét a döntő szavazásról, amelyet tagjaink a következő hónapban leadnak. Úgy gondoljuk, hogy nyilvános bocsánatkéréssel tartozunk Ms. Armstrongnak, és szeretnénk elmondani, hogy sajnáljuk a döntésünk miatt elszenvedett sérelmeket. Miután tanultunk ebből a leckéből, azt is szeretnénk bejelenteni, hogy ettől a pillanattól kezdve olyan szavazási irányelvet fogadunk el, amely kizárja, hogy 18 év alatti előadóművészek vagy filmrendezők részesüljenek díjainkban. Soha nem állt szándékunkban eltemetni senki karrierjét. Ezért hoztuk létre az Arany Málna-megváltó díjat. Mindannyian követünk el hibákat, mi is. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves