Quantcast

Súlyos vád

Szexuális zaklatással vádolják, mégis ott lehet az olimpián

© Devin Manky/Getty Images

Az amerikai párbajtőröző, Alen Hadzic ellen hazájában jelenleg is vizsgálat zajlik szexuális erőszak gyanúja miatt, ennek ellenére a sportoló ott lehet Tokióban.

Az amerikai férfi vívócsapat 29 éves tagja májusban kvalifikálta magát a tokiói olimpiára, ezt követően azonban három nő is megvádolta őt azzal, hogy 2013 és 2015 között szexuális visszaélést követett el ellenük. Az amerikai Center for SafeSport a felmerült vádak miatt június elején felfüggesztette Hadzic-t minden vívótevékenysége alól, ám a sportoló megfellebbezte a döntést és nyert, így június 29-én visszaállították az olimpiai jogosultságát. Igaz, a párbajtőröző csak akkor léphet pástra Tokióban, ha az egyik csapattársa megbetegszik vagy lesérül.

Nem lakhat az olimpiai faluban

Az Amerikai Vívószövetség azonban úgy döntött, hogy a jelenleg is kivizsgálás alatt álló esetek miatt Hadzic nem költözhet be az olimpiai faluba, a sportoló csapattársaitól elkülönítve utazhatott ki Tokióba és a kint tartózkodása alatt is külön helyszínen lakik. Bár a párbajtőröző fellebbezést nyújtott be annak érdekében, hogy ő is az olimpiai faluban lakhasson a világjátékok ideje alatt, ezt a bizottság elutasította, csupán annyi engedményt kapott, hogy egy, a faluhoz közelebbi szállodába költözhetett be – számolt be róla a The Guardian.

A Buzzfeed News portálnak névtelenül nyilatkozó néhány csapattársa nemtetszését fejezte ki, hogy Hadzic a súlyos vádak ellenére is részt vehet az olimpián, mint fogalmaztak, „ki vannak akadva”, hogy ezzel a dologgal kell foglalkozniuk az ötkarikás játékok alatt.

Hadzic ügyvédje, Michael Palma a New York Times kérdésére elmondta, a vívó soha nem követett el szexuális erőszakot, azt azonban elismerte, hogy a 2013-14-es tanévben a sportolót felfüggesztették a Columbia Egyetemen egy ellene indult, szexuális beleegyezéssel kapcsolatos vizsgálat miatt.