Quantcast

Platina puding

A királynő kedvenc édességével ünnepel Nagy-Britannia

A királynő kedvenc édességével ünnepel Nagy-Britannia
© Alastair Grant / POOL / AFP

70 éve, hogy a királynő 1952-ben először lépett trónra, és ezzel ő lett a leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodó és a történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő női államfője is.

A példátlan évforduló megünneplésére az év során számos eseményre kerül sor az Egyesült Királyságban, amelyek a június 2. csütörtöktől június 5. vasárnapig tartó négynapos nemzeti ünnepi hétvégén, a jubileumi hétvégén csúcsosodnak ki.

Az ünnepségek részeként megrendezendő kezdeményezések egyike a "Platinum Pudding" elnevezésű ünnepség: egy országos sütőverseny, aminek célja megtalálni a királynő új kedvenc desszertjét. A 8 évnél idősebb brit lakosokat arra kérik, hogy készítsenek egy receptet, a döntőbe jutottakat pedig egy olyan zsűri fogja elbírálni, amelynek tagjai a híres pék, Mary Berry, Monica Galetti és a Buckingham-palota főszakácsa, Mark Flanagan. A győztes receptet a jubileumi hétvége előtt a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik.

Az alkalomra tervezett egyéb események között szerepel a "BBC Platinum Party at the Palace" – egy élő koncert, amely a világ legnagyobb szórakoztatóipari sztárjainak részvételével a királynő uralkodásának jelentős pillanatait ünnepli.

Június 2-án, csütörtökön az Egyesült Királyságban és annak tengerentúli területein több mint 1500 településen gyújtanak világítótornyot a jubileum alkalmából. A Nemzetközösség országainak fővárosai is világítanak majd – még akkor is, ha a brit uralkodó iránti érzelmek a mostanra nemzetenként eltérőek.

Egy platina jubileumi felvonulásra is sor kerül, és az utcai művészetek, színház, zene, cirkusz, jelmezek és vizuális technika is szerepet kap.

Forrás: CNN