Quantcast

Dráma

Börtönből szabadult férfiak vadásznak az őket elítélő jogásznőkre Afganisztánban

Börtönből szabadult férfiak vadásznak az őket elítélő jogásznőkre Afganisztánban
© Berkcan Zengin/GocherImagery/Universal Images Group via Getty Images

Bűnözőket engedtek ki a tálibok, most házról házra járnak a jogi végzettségű nőket keresve, akik menekülnek az országból.

Tucatjával hagyják hátra Afganisztánt a jogász végzettségű nők - írja a Reuters. Főként két ok miatt menekülnek. Egyrészt a tálibok rengeteg bűnözőt engedtek ki a börtönökből a nyári hatalomátvétel után, akik közül sok férfi most elkezdte felkutatni azokat a korábban bíróságokon dolgozó nőket, ügyészeket, akik a törvények szerint eljárva elítélték őket korábban.

Másrészt a tálibok házról házra járva vadásznak azokra a jogi végzettségű nőkre is, akik az államigazgatás különböző szintjein közalkalmazottként dolgoztak a korábbi hatalom alatt.

Eközben a nőket ért általános elnyomás ellenére, sőt, éppen ez ellen rendre tüntetnek Kabulban a nők. Az Euronews szerint ezek kisebb, 10-20 fős demonstrációk, amelyeket rendre szétvernek a tálibok.

Arra is volt példa, hogy nem csak a jogaikért tüntető nőkkel szemben lépett fel erőszakosan az új hatalom, hanem a demonstrációról tudósító újságírókkal, köztük külföldiekkel szemben is.