Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HALÁL

Az éghajlatváltozás miatt teljesen újfajta temetési módot vezetnek be

2022. október 05.

2 perc olvasás

ELLE

halál temetés emberi komposztálás
Az éghajlatváltozás miatt teljesen újfajta temetési módot vezetnek be
© Shutterstock

Sosem gondoltuk volna, hogy egy újfajta temetkezési módot is feltalálhatnak, pedig most ez a helyzet. 


Ma még csak a koporsós temetés és az emberi hamvasztás mellett dönthetünk, ha szeretnénk végső nyugalomra helyezni szerettünket. Egyre népszerűbb azonban egy harmadik opció, az emberi komposztálás. 

Az Egyesült Államokban már több államban is elfogadták

A hagyományos temetéseken és hamvasztásokon kívül Kalifornia most egy harmadik alternatívát is jóváhagyott az elhunytak eltemetésére. 2022. szeptember 18-án, vasárnap Gavin Newsom kormányzó aláírta a 351-es törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a lakosok számára, hogy a halál után, 2027-től az emberi komposztálást – más néven természetes szerves redukciót – válasszák.

Az emberi komposztálás, amelyet Washingtonban, Coloradóban, Oregonban és Vermontban már legalizáltak azt jelenti, hogy az emberi testet egy nyolc láb hosszú, újrafelhasználható rozsdamentes acél edénybe helyezik, amely tele van biológiailag lebomló anyagokkal, például faforgáccsal, lucernával és szalmával. 30-60 nap elteltével a maradványok teljesen lebomlanak egy tápanyagban gazdag talajra, amelyet azután visszaadhatnak szeretteinek vagy adományozhatnak a föld védelmére.

Védik a környezetet

A Cristina Garcia közgyűlési tag által kidolgozott törvényjavaslat lényegében lehetővé teszi az emberi maradványok szerves csökkentését, és a hagyományos temetkezési módok környezetbarátabb alternatívájának tekintik.

A National Geographic szerint a hamvasztási eljárások rengeteg szén-dioxidot bocsátanak ki, a temetések viszont mérgező vegyszereket juttatnak a talajba. Emiatt pedig az emberi komposztálás egy nagyon biztonságos és gazdaságos megoldás lehet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves