Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MUNKA

Ezt az 5 dolgot töröld le a céges gépedről, mielőtt beadod a felmondásod

2022. augusztus 30.

2 perc olvasás

ELLE

adatok munka munkahely felmondás céges laptop céges telefon
Ezt az 5 dolgot töröld le a céges gépedről, mielőtt beadod a felmondásod
© We Are via Getty Images

Felmondáson gondolkodsz már egy jó ideje? Bárhogy is döntesz, egy dologra alaposan szánd rá az időd és a figyelmet: takarítsd el a személyes adataid, fájljaid a céges eszközökről. 


Távozni készülsz a munkahelyedről? Akkor különösen figyelmesnek és alaposnak kell lenned, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érhessen, amikor már máshol dolgozol. Mutatjuk, mit kell letörölnöd a számítógépről, ha felmondasz.

Kellemetlen szituációkat szülhet a figyelmetlenség

A munkaeszközök leadása sarkallatos pont a távozáskor, a használt laptopokat, telefonokat pedig általában egy új kollega kapja meg. Nem is annyira ritka, hogy ezek a céges eszközök privát célra is felhasználásra kerültek a munkaviszony alatt, ez pedig nagy bonyodalmakat okozhat: személyes adataidhoz, információidhoz, titkaidhoz illetéktelen személyek is hozzáférhetnek. Jöjjön tehát a checklist amit mindenképpen be kell tartanod, ha távozni készülsz.

Töröld a személyes fájlokat, fotókat, dokumentumokat

Természetesen a szabály az, hogy a munkaeszközöket munkára használjuk, így nem kellene, hogy ilyen legyenek a céges gépeden, de tedd a szívedre a kezed. Biztosan be vagy jelentkezve a Facebookra, és töltöttél is már le olyan dolgokat, amelyek a privát életedhez voltak szükségesek. 

Applikációk

Nem volt hely a videószerkesztődnek a saját gépeden? Esetleg filmeztél és egy jól működő lejátszó kellett? Ne feledd, ezeket is törölnöd kell!

Böngésző előzmények

Tudjuk, hogy nem csupán a munkádhoz kapcsolódó oldalakat nézted meg a gépről. Egy kis Facebook, Instagram, hírek vagy éppen időjárás? Távolítsd el a nyomokat!

Chatprogramok

Az SMS-ezésed van hozzákapcsolva a géphez? Esetleg üzenetküldő applikációkat töltöttél le? Nem is kell részletezni, mennyi kínos, veszteséges, kellemetlen helyzethez vezethet, ha valaki bejut a privát beszélgetéseidbe. 

Jelszavak

A mai számítógépek hihetetlenül okosak. Akár már a jelszavainkat is eltárolják egy kattintással 500 weboldalhoz. A nagy okosságnak azonban nagy fejvakarás lehet a vége! Azonnal töröld ezeket is!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves