Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Allergia

Brutális hatással van az ételallergia a mentális egészségre

2022. július 26.

4 perc olvasás

ELLE
betegség mentális egészség allergia ételallergia
 Brutális hatással van az ételallergia a mentális egészségre
© Shutterstock/Africa Studio

Most eláruljuk, milyen hatásai vannak az ételallergiának a mentális egészségre. 

 


Habár az allergia népbetegségnek számít, az ételallergia nem olyan gyakori, mint azt gondolnánk. A szám folyamatosan nő, de a felnőttek nagyjából 2 százaléka, a gyerekeknek pedig a 6 százaléka, akik valójában ételallergiások.

Kellemetlen tünetek 

Az ételallergia rengeteg kellemetlen tünettel jár: sokaknál jelenhetnek meg viszkető csalánkiütések a bőrön, a száj zsibbadhat, a test több része is megduzzadhat, légzési nehézség és hasi fájdalom jelentkezhet, valamint súlyos esetben anafilaxiás sokkot kaphat a beteg. Ilyenkor a szervezet annyira túlzásba viszi az allergén elleni védekezést, hogy összeomlik a légzés és a keringés. Azonnali beavatkozás nélkül az allergiás sokk halálhoz vezet.

Shutterstock/Albina Gavrilovic

Köze lehet a mentális problémákhoz

A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az ételallergia a betegek mentális egészségére is nagy hatással van. Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a 8 és 16 év közötti gyerekek, akik ételallergiások nagyobb eséllyel válnak szorongóvá, valamint a szüleiktől való távollétet is nehezebben viselik. A betegséggel küzdő fiatalokban nagyobb a félelemérzet, ha a szüleik nélkül kell lenniük.

Az amerikai kutatás szerint a tinédzsereknél fokozódtak a depresszió tünetei is.  A depresszió és a szorongás később a felnőttkorban is megmaradhat az ételallergiásoknál. Egy tanulmányban a zaklatás is magas volt. Az ételallergiás tizenévesek 24%-át társai zaklatták, 21%-uk pedig arról számolt be, hogy a zaklatás a tanároktól és a személyzettől volt. Ennek az oka az lehet, hogy akik nem érintettek és bármit megehetnek gyakran nem értik meg, hogy a másik ember, miért van speciális étrenden. 

A szülőket is érinti 

Azok a szülők, akiknek a gyermeke súlyos étellergiával küzd sokkal aggódóbbak lesznek. Legfőképpen akkor, ha a gyereküket tényleg látták súlyos állapotban, előfordulhat az a szituáció, amikor tényleg a széltől is óvni szeretnék. A túlféltés szintén nem tesz jót a gyermek mentális egészségének sem, ezért fontos, hogy a szülőt ért traumák is kezelve legyenek - írják egy 2020-as tanulmányban.

Az önbizalomra is hatással lehet

Mivel az ételallergiák gyakran járnak csalánkiütéssel vagy esetleg ekcémával, pattanásokkal sok betegnek nagyon alacsony lesz az önbizalma és egyáltalán nem lesznek magabiztosak. 

Mivel a bőrproblémák külsőleg mások számára láthatóak, nem meglepő, hogy azok, akik szenvednek, zavart és pszichés szorongást is érezhetnek. Ez a lehetséges fizikai fájdalom mellett, amelyet olyan bőrbetegségek okozhatnak, mint az ekcéma és a pattanások

- mondta Dr Anjali Mahto bőrgyógyász a patient.info oldalnak.

A bőrbetegségek tüneteit, amelyek súlyosak is lehetnek, gyakran alábecsülik a közvetlenül nem érintettek. A társadalom és a közösségi média csak további nyomást gyakorol azokra, akik bőrproblémákkal küzdenek

- magyarázta a szakértő.

Mit lehet tenni?

Természetesen rendkívül fontos, hogy az ételallergiás személyek mindig odafigyeljenek arra, hogy mit esznek meg, különösképpen akkor, ha súlyos tünetekkel jár ha a tiltott ételekből fogyasztanak. Emellett pedig, kiemelten fontos, hogy az allergológus és a bőrgyógyász mellett ne féljünk terápiás segítséget sem kérni, ha úgy érezzük, hogy a betegség a mentális egészségünkre is nagy hatással van.

Ilyen egy szülő élete

Végezetül, íme egy szórakoztató videó, ami bemutatja, hogy milyen egy szülő élete, ha a gyermekének ételallergiája van:

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves