Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

CSALÁS

Döbbenetes átverés terjed a neten, rengeteg pénzt lehet vele veszíteni

2022. augusztus 23.

2 perc olvasás

ELLE

csalás pénz átverés Whatsapp
 Döbbenetes átverés terjed a neten, rengeteg pénzt lehet vele veszíteni
© Shutterstock

Akár milliókkal is megrövidülhet az, akit így vernek át a neten. 


A modern kommunikációs eszközök új lehetőségek egész sorát kínálják, sajnos a bűnözők számára is. Ennek köszönhetően, egy jól ismert átverési forma ismét nagy sikert arat, ezúttal a Whatsapp applikáción.

Visszatért a legaljasabb online csalás

Gyors csevegés a barátokkal, képek megosztása a családdal, vagy rövid videohívás a gyerekekkel? A  Whatsapp  nagyon népszerű a felhasználók körében, főleg a sokoldalú kommunikációs lehetőségei miatt. De az a tény, hogy már a nagyszülők is használják az applikációt, még veszélyessebbé teszi: az unokák trükkje jelenleg a WhatsApp-on keresztül ünnepli nagy visszatérését.

Európában újra hódít az unokás átverés, napról napra több esetről számolnak be. Néhány héttel ezelőtt például a hatóságok a hamburgi metropoliszban, csak idén több mint 500 000 eurós kárról számoltak be. 

Kerülik a konkrétumokat a csalók

Bár az üzenetek tartalma változó, a folyamat mindig ugyanaz. A csalók az áldozatok gyermekeinek, unokáinak vagy unokaöccseinek adják ki magukat, és azt állítják, hogy új telefonszámuk van. A köszöntés mindig nagyon személyes, a neveket szándékosan kerülik, például

Szia Papa

köszönéssel indítanak. 

Az üzeneteket gyakran hangulatjelekkel egészítik ki, a sértett válasza után pedig azonnal belekezdenek az átverésbe. Néha meghamisítják az autó meghibásodását, néha nincs elég pénz a bérletre, vagy nem működik az online bank. Az áldozatoknak pedig azonnal segíteniük kell, méghozzá a pénztárcájuk kinyitásával.

Sajnos úgy tűnik, még mindig sokan bedőlnek nekik, különösen az idősebbek. A vizsgálatok alapján az elmúlt negyedévben 83 esetből 26 zárult sikeresen. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves