Nem is gondolnád, mivel érintekezel nap mint nap!
A kulacsod akár 40 000-szer több baktériumot is tartalmazhat, mint a WC-ülőke. És ez még csak a szennyezett jéghegy csúcsa. A legtöbb mindennapi tárgy legalább egy kicsit koszos. Ritkán vagy soha nem érintkeznek szappannal vagy fertőtlenítőszerrel – ellentétben a WC-ülőkével, amit gyakran a mocsok szimbólumaként emlegetnek a háztartási tisztaságról szóló tanulmányokban. Itt van néhány olyan koszos tárgy, ami káros lehet az egészségednek.
A betegséget okozó kórokozókon túlmenően „legtöbbször a saját baktériumainkkal van dolgunk” – mondja Jason Tetro mikrobiológus, The Germ Code című könyv szerzője. Ez általában nem jelent problémát, különösen fiatalabb, egészséges emberek esetében, de Tetro gyorsan hozzáteszi: „ha felhalmozódnak, akkor még ha a sajátjaid is, okozhatnak például bőrirritációt, viszkető fejbőrt, fogszuvasodást (a baktériumokkal teli fogkefék miatt), ilyesmit.” De számít-e, hogy az újrahasználható bevásárlótáskád esetleg székletből származó baktériumokat hordoz? Vagy hogy az óraszíjad hemzseg az élőlényektől? Ezek a tanulmányok – gyakran kicsik, és néha tisztítószereket gyártó cégek szponzorálják – ijesztgetésnek minősülnek, vagy valóban közegészségügyi problémát jeleznek? A baktériumszakértők tisztáznak néhány dolgot.
Csaptelepek
WC-használat vagy koszos kéz után először a csapot fogod meg, mielőtt megmosnád a kezed. „Ha nem olyan [karos] könyökkel működtethető csapod van, mint a kórházakban, akkor elég gusztustalanná válik, és fennáll a keresztfertőzés veszélye” – mondja Tetro. A konyhában, ha nyers hússal dolgozol, próbálj meg még előtte vizet engedni, hogy ne piszkos kézzel fogdosd a tárgyakat. „Érdemes egy kis vízsugarat folyamatosan folyatni, hogy ne kelljen hozzáérni a csaptelephez kézmosás előtt.” Igaz, ez pazarló megoldás, ezért érdemes mindig fertőtleníteni a konyhai (és fürdőszobai) dolgokat.
Konyhai szivacsok
„Meglep, hogy nem fejlődnek ki új életformák a konyhai szivacsokban” – mondja Chuck Gerba, az Arizonai Egyetem virológia professzora. „Ezek a szivacsok különlegesen ideális életterek a mikrobák számára, hiszen mindig nedvesek” - írja Markus Egert, a Hochschule Furtwangen Egyetemen mikrobiológia professzora. „Nagy a felületük, sokféle dolgot tisztítanak velük, így a baktériumoknak rengeteg tápanyag áll rendelkezésükre. Ráadásul ritkán tisztítják őket, így tökéletes környezet számukra. Nagyon gyorsan milliárdnyi mikroba halmozódhat fel bennük – koncentrációjuk hasonló, mint egy emberi székletmintáé.” Több tanulmány szerint olyan veszélyes baktériumok is jelen lehetnek bennük, mint a szalmonella vagy a campylobacter, amelyek súlyos ételmérgezést okozhatnak – különösen idősek, kisgyermekek vagy legyengült immunrendszerűek esetében. Ha mégis használsz szivacsot, mikróban tisztíthatod: nedvesítsd be, tegyél rá egy kis mosogatószert, majd egy percre indítsd el, vagy esetleg dobd be a mosogatógépbe. Ez jelentősen csökkenti a baktériumok számát, de az a legjobb, ha rendszeresen lecseréled.
Vágódeszkák
Sokan csak leöblítik, amikor nyers hús után salátát vágnak rajta, pedig ez nem elég. Főleg, hogy a sok vágás és mélyedés miatt nehéz tisztán tartani. A legjobb, ha mosogatógépbe teszed, vagy alaposan lesúrolod.
Fogkefék
„Egy fogkefében főként szájüregi baktériumok vannak” – mondja a mikrobilogógus. Egyes tanulmányok szerint akár 10 millió baktérium is élhet egyetlen fogkefén. Az étrend is befolyásolja a baktériumflórát: a cukros, zsíros ételek elősegíthetik a károsabb bacik elszaporodását. Érdemes naponta megtiszítani forró vízzel, legalább öt másodpercen keresztül, és havonta újat venni. A fogkefetartóról se feledkezz el, ahol a baktériumok szintén elszaporodnak.
Hajkefék
Tetro szerint minden olyan „kefe”, amit sosem tisztítanak, gyanús. A hajkefékben élesztőgombák és penész is lehet – főleg, ha hajmosás után használjuk. Ez korpásodáshoz vagy fejbőrfertőzéshez vezethet, ezért érdemes havonta megtiszítani.
Kulacsok
Sötét, nedves, meleg környezet, benne órákig álló víz, ételmaradék, szájban lévő baktériumok – ez mind lehet a kulacsodban! Egy tanulmány szerint a ezen tárgyak 20%-ában volt székletből származó baktérium, és akár 20,8 millió bacitelep is lehet bennük – több mint 40 000-szer annyi, mint a WC-ülőkén. Használat után rögtön öntsd ki a maradékot, mosd el forró vízzel és mosogatószerrel, hetente legalább egyszer alaposan súrold ki – a kupakot, szívószálat és ivónyílást is!
Óraszíjak
A modern okosórád figyeli a pulzusod és az alvásod, de közben baktériumtelepeket hordoz. Egy 2023-as tanulmány szerint a várt staphylococcusokon kívül pseudomonas (fertőzést okozhat) és bélbaktériumok (pl. E. coli) is jelen voltak az órák 60%-ánál. A gumi és textil szíjak a legrosszabbak, a fémek sokkal tisztábbak.
Fülhallgatók
Gyakran megfogod, zsebre teszed, másokkal megosztod, majd a füledbe digod – egy meleg, sötét, nedves helyre. Egy tanulmány gombát és baktériumokat, köztük E. colit is talált 50 különböző fülhallgatón.
Szemüvegek
Bár nem meglepő, hogy a bőrrel érintkező részek baktériumokkal telítettek, egy tanulmány szerint a szemüvegek 60%-a potenciálisan veszélyes lehet legyengült immunrendszerű emberek számára. Egyes baktériumok szemfertőzést is okozhatnak. Az alkoholos törlőkendő hatékony, de károsíthatja a lencsét, ezért inkább meleg, szappanos vízzel és puha kendővel tisztítsd.
Fűszertartók
Egy tanulmány szerint, ahol emberek pulykaburgert készítettek, ott voltak a legszennyezettebbek a fűszertartók – az eszközök közel felét érintette a szennyezés. A só- és borsszórók is tele lehetnek kórokozókkal. Egy 2010-es vizsgálat szerint a második legkoszosabb tárgyak az éttermekben (az étlap után). Egy 2008-as kutatás szerint a náthavírus is megtalálható volt a szórókon.
Újrahasználható bevásárlótáskák
„Szennyeződhetnek nyers hússal, zöldséggel, és a kocsiban tárolva kiváló baktériumtenyészet alakulhat ki” – mondja Gerba. Egy tanulmány szerint a táskák több mint felében volt székletbaktérium, 8%-ukban pedig E. coli. Meleg környezetben a baktériumok tízszeresére szaporodtak pár óra alatt. Mit tegyél? Rendszeresen mosd ki őket!
Villanykapcsolók
A houstoni egyetem kutatói szerint székletbaktériumok és náthavírusok is jelen lehetnek a kapcsolókon. Egy másik vizsgálat szerint a náthás emberek által használt kapcsolók negyedén még egy órával később is kimutathatók voltak a vírusok.
Távirányítók
Akár 15-ször mocskosabb lehet, mint a WC-ülőke. Egy biztosítótársaság kutatása szerint magas székletbaktérium-tartalom volt kimutatható rajtuk. Más tanulmányok szerint az emberek egynegyede vagy egyharmada soha nem tisztítja a távirányítót, amit egy négyfős család évente 21 000-szer fog meg.
Zuhanyfüggönyök
Egy tanulmány szerint 60-szor több baktérium lehet a zuhanyfüggönyön, mint a WC-ülőkén. Meleg, nedves környezet, ahol az emberek akár vizelnek is, a baktériumok pedig virágoznak. A penész is gyakori. „A zuhanyfüggönyök undorítóak” – mondja nevetve Tetro. „Ha csak te használod, nem nagy gond, de ha másokkal osztozol rajta, sokféle baktérium halmozódhat fel.” Nem csak a kézről vagy arcról, az egész testedről származó baktériumok kerülhetnek rá. Rendszeresen fertőtlenítsd, vagy mosd ki mosógépben.
Porszívók
Bármilyen tisztítóeszköz – penészes mosógéptől a büdös mosogatógépig – lehet baktériumgóc. „A porszívó ürítésénél óvatosnak kell lenni” – mondja Gerba. A mintákban a porszívók 10%-ában szalmonellát találtak. A porban lévő ételmaradványok kiváló tápanyagként szolgálnak. A porzsákot inkább a szabadban ürítsd, ne a konyhai kukába.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!