Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Újrahasznosított pamut, organikus selyem, természetes gumi – így küzdhet egy ruhacég a környezetért

2018. április 16.

8 perc olvasás

divat fenntarthatóság h&m nyersanyagok
Újrahasznosított pamut, organikus selyem, természetes gumi – így küzdhet egy ruhacég a környezetért

A H&M ügyel rá, hogy egyre nagyobb mértékben használjon fenntartható alapanyagokat kollekcióiban.


Mivel a divatipar a világ egyik legnagyobb iparága, prominens szereplőinek felelősségük van a jövő fenntarthatóságában és abban, milyen állapotban lesz a Föld néhány év múlva. Nagy kihívással néznek szembe ezek a cégek, de rengeteg módon tudnak fejlődni ezen a téren.

A divatipar nagymértékben függ a természetes erőforrásoktól: míg a szövet- és textilfeldolgozással kapcsolatos környezeti hatások károsak lehetnek, addig vannak olyan anyagok is, amelyek sokkal kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

Az ügy mellett elkötelezett cégek közé tartozik a H&M is. Jelenleg a csoport által használt anyagok körülbelül negyede készül organikus, újrahasznosított és fenntartható forrásokból származó nyersanyagokból. Céljuk, hogy minden évben tovább növeljék a környezettudatos anyagok használatát annak érdekében, hogy egyre nagyobb részét képezzék a teljes anyaghasználatuknak. A H&M a világ legnagyobb újrahasznosított poliészter felhasználója és az egyik legnagyobb felvásárlója az organikus pamutnak.

Nézzük, melyek a legfontosabb fenntartható anyagok, amikkel dolgoznak és mit érdemes róluk tudni!

Pamut

A pamut a gyapotnövény magjait burkoló finom szálak halmaza. A gyapot a divatipar egyik leggyakrabban használt nyersanyaga, egy hatalmas értékkel bíró erőforrás. A pamut a népszerűsége mellett nagy kihívást is jelent a divatiparnak, ugyanis a gyapotnövény nagyon sok vizet igényel a növekedéshez. Több mint 20 000 liter vizet kell felhasználni egy póló, vagy egy nadrág gyártása folyamán. A gyapottermesztés az egyik legtöbb vizet felhasználó terület. A H&M sokat tesz annak érdekében, hogy csökkentse ennek mértékét. Jelen pillanatban a fenntartható forrásokból származó pamut a teljes pamut felhasználásuk 43%-át teszi ki. A cél, hogy a kínálatukban levő összes pamut, fenntartható forrásokból származzon 2020-ig – ez lehet organikus pamut, újrahasznosított pamut, vagy „Better Cotton” kezdeményezésből származó pamut.

Mitől organikus a pamut?

Az organikus gyapotot kémiai növényvédőszerek és műtrágya nélkül termesztik, valamint nem tartalmaz genetikailag módosított organizmusokat (GMOS), ami jó a földműveseknek és a környezetnek – és persze nekünk is. Az organikus gyapotot szigorú szabályok szerint termesztik és független hitelesítő szervezet ellenőrzi, azaz mindig lekövethető. A H&M a világ egyik legnagyobb organikus pamut felhasználója.

Hogy készül az újrahasznosított pamut?

Az újrahasznosított pamut régi ruhadarabokból és textil maradványokból származik, amelyet rostszálakba ágyaznak, új fonalakba fonják, majd új anyagokba szőnek. Az újrahasznosított pamut felhasználásunk folyamatosan nő, ami azt jelenti, hogy a nyersanyagok felhasználását is csökkentjük és a régi ruháknak sem kell hulladékként végezniük.

BCI - Better Cotton Initiative (jobb pamut kezdeményezés – a szerk.). Mit is jelent ez? A H&M csoport aktív tagja a Better Cotton Initiative-nek (BCI). A BCI egy non-profit szervezet, amely segít a földműveseknek olyan körülmények között gyapotot termeszteni, amely kevesebb káros hatással jár a környezetre nézve, és javítja a földműves közösségek megélhetését és jólétét.

2015-ben a BCI elérte, hogy 1 millió farmer kapjon olyan továbbképzést, amelynek segítségével megtanulták, hogy hogyan tudják kevesebb vízzel és kémiai anyagok felhasználásával termeszteni a gyapotot. Ezt a kezdeményezést a WWF-fel és a Solidaridad egyesülettel közösen valósították meg. A BCI következő célja, hogy 5 millió farmert tanítsanak meg erre a módszerre, és hogy 2020-ig a globális gyapottermesztésnek a 30%-át termeljék fenntarthatóbb módon.

Újrahasznosított poliészter

A poliészter egy olaj alapú mesterséges szál, amelyet szerte a világon használnak, főleg a sport ruházatokhoz. Az újrahasznosított poliészter sokkal fenntarthatóbb opció, mint a hagyományos poliészter, amelyet olyan olaj alapú hulladékokból készítenek, mint például a PET palackok. Ezáltal megelőzhető, hogy a műanyag hulladék a szeméttelepeken kössön ki.

Lyocell

A Lyocell bizonyos fák rostjaiból készült anyag. Ezek a fák nagyon gyorsan nőnek, kevés vizet és csak néhány növényvédőszert igényelnek, ezáltal ez egy sokkal fenntarthatóbb opció, mint a pamut. Ezek a fák felelős erdőgazdálkodásokból származnak. A H&M egyik kedvence a TENCEL, ami a lyocell egyik típusa, amely a FSCtm által hitelesített eukaliptuszból származik. Az FSCtm  a Forest Stewardship Council (erdőgondozó tanács – a szerk.), egy globális, független, non-profit szervezet, amely több millió hektáron fekvő erdőt véd és támogat.

Organikus selyem

Az organikus selyem olyan selyemhernyókból származik, amelyek organikus szederfákon élnek. Az organikus selyem garantálja azt, hogy a fák és a hernyók organikus körülmények között élnek, amely azt jelenti, hogy környezetebarát körülmények között nőnek természetes és fenntartható gazdálkodási technikák használatával. Ennek a selyemnek ugyanolyan jó minősége van, mint a hagyományos selyemnek. A termesztési, tenyésztési eljárás során semmilyen növényvédőszert, rovarirtót, genetikailag módosított orgazmusokat, vagy durva kémiai anyagokat nem használnak.

Organikus kender

A kender manapság újrafelfedezett anyag, egy időre elfelejtettük, pedig évezredekig készítettek belőle ruhákat. A kender több rostszálat ad négyzetméterenként, mint más növények, beleértve a pamutot, nem beszélve arról, hogy sokkal kevesebb vizet igényel. Más növény alapú anyagokkal ellentétben a kender hideg időben is nő, így egyre inkább népszerű erőforrássá válik.

FSCtm természetes gumi

A H&M által használt FSCtm természetes gumi egy ellenőrzött gumifa erdőből származik. Ezen kívül újra hasznosítható, nagyon kevés energiát és kémiai anyagot igényel az előállítása.

Újrahasznosított műanyag

Az újrahasznosított műanyagot PET palackokból, műanyag zacskókból, samponos palackokból és más műanyag palackokból állítják elő – olyan anyagokból, amelyek nagyon sűrűn kötnek ki a szeméttelepeken. Ezt használják a bevásárló táskák és néhány népszerű ékszer esetén.  Az újrahasznosított műanyagnak ugyanolyan jó minősége van, mint a standard műanyagnak, de az újra hasznosítással kevesebb olajat használnak, megóvják a természetes erőforrásokat és csökkentik a szűz nyersanyag kitermelését.

ECONYL

Az ECONYL egy 100%-ban megújított nejlon szál, amely halászhálókból és más nejlon hulladékból visszanyert nejlonszövet. Ez az anyag segít csökkenteni a klímaváltozás hatásait és az óceánok szennyezettségét. Az ECONYL-t az idei, 2018-as Conscious Exclusive kollekcióban mutatják be először.

Újrahasznosított ezüst

Az újrahasznosított ezüstöt régi, kidobott gyertyatartókból, sterling ezüst tálalóeszközökből, érmékből és leselejtezett ékszerekből nyertük. Ez segít megvédeni a bolygót a bányászat okozta szennyezéstől. Újrahasznosított ezüstből készültek a 2018-as Conscious Exclusive kollekció ékszerei is!

Kémiai anyagok

A kémiai anyagok alapvető részét képezik a mindennapoknak és a ruhagyártásnak is. Amennyiben ezeket az anyagokat megfelelően használják, nem veszélyesek, ám néhány anyag káros lehet az emberekre és a környezetre. A H&M rengeteget dolgozik azon, hogy újabb alternatívákat találjon néhány kémiai anyag helyett.

A kémiai anyagok rendkívül hasznos erőforrások – lehetővé teszik, hogy a cégek több gyapotot termesszenek kisebb területen, hogy lágyítani tudják a rostszálakat és kevesebb vízzel tudják mosni a ruhákat. A textilfestés és a ruhák befejezése még mindig jelentős mennyiségű vízhasználatot és nagy mennyiségű kémiai anyagot igényel, amely elkerülhetetlenül hagy ökológiai lábnyomot maga után. A H&M a legszigorúbb irányelveket alkalmazza a kémiai anyagok kezelését illetően, hogy elkerüljék minden veszélyes anyag jelenlétét az ellátói láncunkban.

Az is nagyon fontos, hogy biztonságos munkakörülményeket teremtsenek azoknak, akik a ruhákat készítik. Ezért a H&M minden olyan kémiai anyag használatát tiltja a gyártási folyamat során, amely a veszélyes kategóriába sorolandó. Emellett felállítottak egy határértéket a befejezett termékeknél a kémiai korlátozások listáján, amelyet minden beszállítónak és partnernek szerződésesen kötelessége betartani és betartatni.

Az innovatív fenntartható anyagokat felvonultató idei Conscious Exclusive kollekció 2018. április 19-től lesz elérhető világszerte a kijelölt H&M üzletekben és online, itthon a Váci1-es üzletben.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Elképesztő dolgot tiltott meg a királyi udvar Katalin hercegnének
1

Elképesztő dolgot tiltott meg a királyi udvar Katalin hercegnének

2022.11.19. 2 perc olvasás

Elképesztő dolgot tiltott meg a királyi udvar Katalin hercegnének

Megőrül az internet Jennifer Lopez 200 ezer forintos ruhájáért
2

Megőrül az internet Jennifer Lopez 200 ezer forintos ruhájáért

2022.07.25. 2 perc olvasás

Megőrül az internet Jennifer Lopez 200 ezer forintos ruhájáért

Katalin hercegné kedvenc nyári szandálját akarja most mindenki
3

Katalin hercegné kedvenc nyári szandálját akarja most mindenki

2022.07.09. 3 perc olvasás

Katalin hercegné kedvenc nyári szandálját akarja most mindenki

Amiről mindenki beszél: sorra estek el a modellek a Milan Fashion Week kifutóján
4

Amiről mindenki beszél: sorra estek el a modellek a Milan Fashion Week kifutóján

2022.09.30. 2 perc olvasás

Amiről mindenki beszél: sorra estek el a modellek a Milan Fashion Week kifutóján

A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik
5

A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik

2022.07.21. 2 perc olvasás

A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik

Botrányos szerelésben jelent meg Beatrix hercegnő, kiakadtak a királyi udvarban
6

Botrányos szerelésben jelent meg Beatrix hercegnő, kiakadtak a királyi udvarban

2022.10.08. 2 perc olvasás

Botrányos szerelésben jelent meg Beatrix hercegnő, kiakadtak a királyi udvarban

Mindenki megőrül a 16 éves hercegnő ruháiért, nagyobb divatdiktátor, mint Katalin hercegné
7

Mindenki megőrül a 16 éves hercegnő ruháiért, nagyobb divatdiktátor, mint Katalin hercegné

2022.07.18. 3 perc olvasás

Mindenki megőrül a 16 éves hercegnő ruháiért, nagyobb divatdiktátor, mint Katalin hercegné

Kiderült: ezekkel a trükkökkel tud hosszú órákig magassarkúban állni Katalin hercegné
8

Kiderült: ezekkel a trükkökkel tud hosszú órákig magassarkúban állni Katalin hercegné

2022.09.30. 2 perc olvasás

Kiderült: ezekkel a trükkökkel tud hosszú órákig magassarkúban állni Katalin hercegné

ezek is érdekelhetnek

4 kiegészítő, amit a stílusos nők soha nem vesznek fel

4 kiegészítő, amit a stílusos nők soha nem vesznek fel

2023.12.02. 2 perc olvasás

FASHION

Letícia királyné megszegte a protokollt: új kabátját egy királynén sem lehet látni

Letícia királyné megszegte a protokollt: új kabátját egy királynén sem lehet látni

2023.12.02. 2 perc olvasás

ROYAL FASHION

Oxford sikk – a női oxford cipők időtlen eleganciája

Támogatott tartalom

Oxford sikk – a női oxford cipők időtlen eleganciája

Támogatott tartalom

2023.11.30. 3 perc olvasás

DIVAT

A kövekkel díszített farmer a tél legnagyobb slágere lesz

A kövekkel díszített farmer a tél legnagyobb slágere lesz

2023.11.29. 2 perc olvasás

Trend

Ezek Katalin hercegné kedvenc kiegészítői - most bárki számára elérhetőek

Ezek Katalin hercegné kedvenc kiegészítői - most bárki számára elérhetőek

2023.11.28. 1 perc olvasás

Divat

3 divatszabály, amit mindenkinek meg kell tanulnia Blake Lively-tól

3 divatszabály, amit mindenkinek meg kell tanulnia Blake Lively-tól

2023.11.28. 2 perc olvasás

Stílusikon

Letícia királyné sötétkék ruháját akarja most mindenki, elképesztően nézett ki benne

Letícia királyné sötétkék ruháját akarja most mindenki, elképesztően nézett ki benne

2023.11.24. 1 perc olvasás

ROYAL FASHION

5 divatos kabát, amit tutira elkapkodnak a Black Friday-en

5 divatos kabát, amit tutira elkapkodnak a Black Friday-en

2023.11.24. 3 perc olvasás

BLACK FRIDAY

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves