Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

#Braless

Tényleg leáldozott a melltartók ideje?

2021. május 23.

9 perc olvasás

ELLE

divat bralette fehérnemű kényelem melltartó női divat
Tényleg leáldozott a melltartók ideje?

Az izom- és csontrendszeri fájdalomtól a divatpreferenciákig, szakértőket kérdeztünk arról, vajon a nőknek tényleg kell-e melltartót hordaniuk.


A koronavírus-járvány miatt már egy éve dolgozunk otthonról, a konyhaasztal mellől vagy a kanapéról, és ez idő alatt sokat beszéltünk, és még több mémet láttunk a melltartó nélküli létről. Már akkor is büszkék vagyunk magunkra, ha reggelente lecseréljük a pizsamánkat, nemhogy melltartót vegyünk fel. Egy kutatás szerint a lezárások kezdete óta a nők 46%-a szabadult meg melltartójától legalább heti egy alkalommal, és ötből két nő érzi magát kényelmetlenül legalább napi négy órában a fehérneműje miatt.

Biztosan persze nem tudhatjuk, de nagy valószínűséggel te sem csipkés fehérneműt viselsz, amikor ezt olvasod. Ráadásul karantén ide vagy oda, a nyár és a meleg közeledtével kellemetlenné válik az izzadás is, így hát felkerestünk néhány szakértőt azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a melltartónak, és vajon tényleg jót tenne-e, ha örökre eldobnánk.

A hátspecialista

Kutatások azt találták, hogy a nők 80%-a rossz melltartóméretet visel. Ami ennél is rosszabb, 70%-uk ráadásul túl kicsi méretet, és csak 10%-uk túl nagyot. A nagyobb mell- vagy kosárméret megváltoztathatja a tartást, ami pedig izom- és csontrendszeri fájdalomhoz vezethet, ezért megkérdeztük Robin Lansman csontkovácsot, hogy a melltartó segíti-e vagy gátolja, hogy egészségesek maradjunk.

A rosszul illeszkedő melltartó tényleg hátfájdalmat okoz?

Ez függ attól, hogy milyen melltartót hordunk (mindennapi, sportmelltartó stb.), valamint a testfelépítésünktől is. Egy nő hátfájdalmához számos faktor hozzájárulhat. Például néhányan nem elégedettek a méretükkel, és beejthetik a vállukat, ami hatással van a hátizmokra és a testtartásra. Az izom- és csontrendszeri fájdalmak nem csak a mellmérettől és a melltartótól függenek.

Inkább sportmelltartót kellene viselnünk, mint csinos melltartókat?

Nem feltétlenül. A sportmelltartó gyakran túl sok tartást ad, megakadályozza a mellkas megfelelő működését, ezáltal gyengíti a hátizmokat és túlerőlteti az ínszalagokat. Viszont, ha rendszeresen sportolunk, fontos a tartás, különben a mellkas belső szerkezetét is tönkretehetjük. Ha edzés közben nem viselünk melltartót, a hát- és nyakizmaink sokkal erőteljesebben dolgoznak, hogy kiegyensúlyozzák a terhelést. Fontos a változatosság, figyeljük, hogy érezzük magunkat, milyen tevékenységeink igényelnek több tartást, mint mások, és ezek alapján döntsünk arról, mikor milyen melltartót veszünk fel.

A melltartónak kizárólag esztétikai funkciója van?

Egyáltalán nem. A melltartó fő feladata, hogy támogassa a mellek súlyát és szerkezetét – ha túl szoros, az hát- és nyakfájdalmat okozhat. Ha a pántok lazák és a hátsó pánt szoros, az egyensúlytalanságot eredményez. Az emberek gyakran a hátsó pántot tartják a legfontosabbnak, és megfeledkeznek a függőleges tartásról. A pánt nélküli melltartó viselésének tehát tulajdonképpen nem sok értelme van.

Ha elhagyjuk a melltartót, hogyan erősíthetjük a törzsünk, a hátunk és a vállunk izmait, hogy elkerüljük a fájdalmat?

A nyújtás és az izmok aktiválása sokkal fontosabb, mint az erősítésük. Segíthetnek a padlón végezhető légzőgyakorlatok vagy a gumiszalaggal végzett erősítés, amelyek aktiválják az izmokat, anélkül, hogy túlterhelnék őket. Ezenkívül stimuláljuk a vérkeringést a tartóizmokban, és azt is érdemes megfontolni, hogy lecseréljünk a párnánkat. A továbbiakkal kapcsolatban azonban már forduljunk csontkovácshoz.

A melltartó-specialista

A pandémia alatt sok tekintetben kicsúszott az irányítás a kezünk közül, ezért fontos, hogy azokat a kis dolgokat kontroll alatt tarthassuk, amiket még tudunk – ezzel is fenntartva testi-lelki egészségünket. Ezért lényeges például, hogy az otthoni munkavégzés alatt is figyeljünk a testünk megfelelő alátámasztására és tartására; például végezzünk jógagyakorlatokat, amelyek enyhítik a derékfájdalmakat, vagy hordjunk melltartót melleink alátámasztására. Carol Remy, az Empreinte kommunikációs menedzsere abban ad tanácsot, hogy viseljünk-e melltartót otthon.

Akkor is kellene melltartót viselnünk, ha otthonról dolgozunk?

Fontos, hogy figyeljünk az önbecsülésünkre, attól függetlenül, hogy otthonról dolgozunk-e. Nem csak akkor kell melltartót viselnünk, amikor mozgásban vagyunk. A mellek teljes alátámasztása komfortérzetet ad, és enyhíti a hátfájdalmakat. Amikor mozgunk, emlékezzünk, hogy sétálás közben a melleink 3-4 cm-t is elmozdulnak, így a tartás ekkor is szükséges lehet, sportolás közben pedig még többet, ekkor tehát elengedhetetlen.

Mi történik, ha a lezárások alatt teljesen elhagyjuk a melltartót?

A „D” vagy nagyobb kosárméretű mellek akár egy kilót is nyomhatnak, így óriási nyomást helyeznek a testre, főleg a hátra. A mell nagyrészt zsírból, valamint mirigyekből és zsírszövetből áll, amit csak a bőr és az ínszalagok tartanak. Ha kényelmetlenül érezzük magunkat a melltartónkban, a hiba általában a melltartóban keresendő. Talán nem a megfelelő méretet viseljük, vagy nem elég jó a minősége. Amikor jól illeszkedő, megfelelő textúrájú melltartót viselünk, könnyebbnek és magabiztosnak érezzük magunkat, és szinte meg is feledkezünk arról, hogy melltartót viselünk. Bár sokan azt gondolják, a tartást a vállpántok adják, igazából ennél sokkal fontosabb a hátsó pánt anyaga.

Ha mindenképpen elhagynánk a melltartót, javaslom, hogy inkább próbáljunk ki egy sportmelltartót, vagy még inkább a merevítő nélküli darabokat. A varrás nélküli vagy pólómelltartók is igazán kényelmesek. Fontos lenne továbbá, hogy tudjuk a méreteinket, hiszen a keblek egy életen átváltoznak. Érdemes elmenni egy olyan fehérneműboltba, ahol leveszik a méreteket, és fogadjuk meg a szakértők tanácsait, tippjeit. Ne feledjük: ha befektetünk egy jó melltartóba, olyan terméket választunk, ami kiállja az idő próbáját.

A tervező

Ha melltartó-vásárlásról van szó, valószínűleg egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányszor költöttük a pénzünket inkább egy tökéletesen illeszkedő csipkebalconettre, mint még egy kör italra a bárban. Josie Fellows, a Rigby & Peller fehérneműtervezője elmondja, miért fontos legalább ugyanannyira a körültekintő melltartóvásárlás, mint a rendszeres fogorvosi vizit.

Milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak a melltartóviselésnek?

Ha a melltartó tökéletesen illeszkedik és erősen tart, a felsőtestre nehezedő terhelés arányosan eloszlik, tehát a hát, a nyak és a váll fő izomcsoportjait tehermentesíti. Bizonyos esetekben a légzést is megkönnyítheti. Ezenkívül egyesek számára nagyobb önbecsülést és magabiztosságot adhat.

Honnan tudhatjuk, hogy egy melltartó illeszkedik?

Így találhatjuk meg a tökéletes melltartót hat lépésben:

  • Hátsó pánt – az alátámasztás 80%-a innen ered, ennek tehát erősen kell tartania, de nem lehet túl szoros.
  • Merevítő – nem szabad a mell szövetén feküdnie, inkább a mellkason fusson végig.
  • Kosarak –tökéletesen kell illeszkedniük, felesleges lyukak és a mell kibuggyanása nélkül.
  • Vállpánt – a tartásnak csak 10%-a származik a vállpántból, ennek nem az a feladata, hogy megemelje a melleket, az a hátsó pánt dolga. Az a szabály, hogy két ujjunknak be kell férnie a pánt alá, hogy kényelmes legyen.
  • Híd – a hídnak, tehát elöl a középső résznek, a testhez kell simulnia.
  • Érzés – a legfontosabb, hogy kényelmesen érezzük benne magunkat. Ha kényelmetlen, valószínűleg nem fogjuk viselni, ebben az esetben válasszunk más formát vagy stílust.

Érdemes lehet egész nap és egész éjjel melltartót viselni?

Azt nem javasoljuk, hogy valaki 24/7 merevítős melltartót hordjon, de néhányan éjszakára is szeretik a merevítő nélküli melltartókat, mert akkor is alátámasztást ad – ez egyéni preferencia kérdése.

Mi a helyzet a bralettel?

Teltebb keblű hölgyeknek nem ajánljuk, mert nem biztosít elég alátámasztást, ők inkább egy jól illeszkedő, merevítős darabot válasszanak. A kisebb keblű hölgyek gardróbjának jó kiegészítője lehet, de számukra is vannak jobb tartást adó darabok.

Ha nem hordunk melltartót, lógni fognak a melleink?

Nincs olyan bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy a melltartó elhagyása lógó melleket eredményezne, ezt inkább biológiai és genetikai okok határozzák meg. Azt azonban javasoljuk, hogy sportolás közben viseljünk sportmelltartót, mert anélkül sérülhetnek az ínszalagok.

A merevítős melltartók ártalmasak az egészségre?

A legfontosabb, amikor ilyen melltartót viselünk, hogy a merevítő a mell szövete alatt fusson, ne rajta. A legjobb próba ennek ellenőrzésére, ha egy kicsit megnyomjuk a merevítőt. Ha az visszapattan, nem a mellkason, hanem a mell szövetén fekszik.

Milyen gyakran érdemes a melltartókat kimosni, és újat vásárolni?

A fehérneműt érdemes kézzel mosni, két-három felvétel után. Félévente jelentkezzünk konzultációra, hogy biztosra menjünk, a melltartónk még mindig passzol, és ez alapján frissítsük a gardróbunkat. Ha egy melltartót minden nap hordunk, az élettartama körülbelül három hónap, ha más melltartókkal felváltva, akkor hosszabb is lehet.

Forrás: ELLE

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Mindenki megőrül a 16 éves hercegnő ruháiért, nagyobb divatdiktátor, mint Katalin hercegné
1

Mindenki megőrül a 16 éves hercegnő ruháiért, nagyobb divatdiktátor, mint Katalin hercegné

2022.07.18. 3 perc olvasás

Mindenki megőrül a 16 éves hercegnő ruháiért, nagyobb divatdiktátor, mint Katalin hercegné

Beatrix hercegnő 400 ezres Chanel cipőjéről álmodik most minden nő
2

Beatrix hercegnő 400 ezres Chanel cipőjéről álmodik most minden nő

2022.09.18. 2 perc olvasás

Beatrix hercegnő 400 ezres Chanel cipőjéről álmodik most minden nő

Botrányos szerelésben jelent meg Beatrix hercegnő, kiakadtak a királyi udvarban
3

Botrányos szerelésben jelent meg Beatrix hercegnő, kiakadtak a királyi udvarban

2022.10.08. 2 perc olvasás

Botrányos szerelésben jelent meg Beatrix hercegnő, kiakadtak a királyi udvarban

Amiről mindenki beszél: sorra estek el a modellek a Milan Fashion Week kifutóján
4

Amiről mindenki beszél: sorra estek el a modellek a Milan Fashion Week kifutóján

2022.09.30. 2 perc olvasás

Amiről mindenki beszél: sorra estek el a modellek a Milan Fashion Week kifutóján

Kiderült: ezekkel a trükkökkel tud hosszú órákig magassarkúban állni Katalin hercegné
5

Kiderült: ezekkel a trükkökkel tud hosszú órákig magassarkúban állni Katalin hercegné

2022.09.30. 2 perc olvasás

Kiderült: ezekkel a trükkökkel tud hosszú órákig magassarkúban állni Katalin hercegné

A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik
6

A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik

2022.07.21. 2 perc olvasás

A világon csak ez a 7 nő viselhet fehér ruhát, amikor a pápával találkozik

Megőrül az internet Jennifer Lopez 200 ezer forintos ruhájáért
7

Megőrül az internet Jennifer Lopez 200 ezer forintos ruhájáért

2022.07.25. 2 perc olvasás

Megőrül az internet Jennifer Lopez 200 ezer forintos ruhájáért

Elképesztő dolgot tiltott meg a királyi udvar Katalin hercegnének
8

Elképesztő dolgot tiltott meg a királyi udvar Katalin hercegnének

2022.11.19. 2 perc olvasás

Elképesztő dolgot tiltott meg a királyi udvar Katalin hercegnének

Ezek is érdekelhetnek

Különleges üzletet nyitott Budapesten a Triumph

Támogatott tartalom

Különleges üzletet nyitott Budapesten a Triumph

Támogatott tartalom

2024.05.21. 3 perc olvasás

Shopping

3 divatbaki, amit a stylistok szerint a leggyakrabban elkövetnek a nők

3 divatbaki, amit a stylistok szerint a leggyakrabban elkövetnek a nők

2024.05.06. 2 perc olvasás

Öltözködés és stílus

A francia nők erre a klasszikus szoknyára esküsznek – a sztárok is imádják

A francia nők erre a klasszikus szoknyára esküsznek – a sztárok is imádják

2024.04.26. 2 perc olvasás

Szoknyatrend

3 új tavaszi nadrág, amit farmer helyett viselhetsz

3 új tavaszi nadrág, amit farmer helyett viselhetsz

2024.04.25. 2 perc olvasás

Tavaszi divat

3 farmer, ami tökéletes választás a tavaszi szezonra

3 farmer, ami tökéletes választás a tavaszi szezonra

2024.04.19. 2 perc olvasás

Nadrágtrend

3 farmer, ami tökéletes választás a tavaszi szezonra

3 farmer, ami tökéletes választás a tavaszi szezonra

2024.04.17. 2 perc olvasás

Farmertrend 2024

3 klasszikus ruhadarab, amiben mindig divatos lehetsz, és soha nem fog kimenni a divatból

3 klasszikus ruhadarab, amiben mindig divatos lehetsz, és soha nem fog kimenni a divatból

2024.04.16. 2 perc olvasás

2024 Fashion

4 tavaszi cipő, amire minden nőnek szüksége van a stylistok szerint

4 tavaszi cipő, amire minden nőnek szüksége van a stylistok szerint

2024.04.04. 2 perc olvasás

Tavaszi cipőtrend

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves