Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TREND

Így használj sötét színeket az otthonodban, hogy elkerüld a komor hatást

2022. november 13.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

színek falak sötét
Így használj sötét színeket az otthonodban, hogy elkerüld a komor hatást
© Shutterstock

Viszlát világos falak! Helló hangulatos, sötét tónusok!


Azt gondolnánk, hogy egy teret csak a világos színek tölthetnek meg élettel, de sok esetben a sötét színek mélységet, karaktert és otthonosság érzést adnak akár egy hálónak, de egy nappalinak is. Íme néhány tipp, hogyan használd bátran, de megfelelő arányban ezeket a gazdag színeket!

Összehangolva

Ha csak egy nagy felületen, például egy falon használunk egy sötét színt, az felhívja magára a figyelmet és el is üthet a szoba többi részétől. Viszont, ha közel ugyanaz a tónus visszaköszön a függönyön vagy szőnyegen, a mély szín szinte körbe ölel minket és kiegyensúlyozott, meleg hatást kelt. 


Ombre

Nem csak a hajunkon, de a falunkon is jól néz ki, ha egy színt finom átmenettel viszünk fel. Az egyre erősödő szín, különleges hangulatot ad egy szobának, mert érvényesül a legsötétebb és a leghalványabb tónusa is, így egyik sem uralkodik. Ebben a Holly A. Kopman által tervezett helyiségben tökéletesen látszik ez a gradiens hatás. Olyan, mintha köd szállna egy tó vize fölött.


Használd a fényt!

Ha egy szoba elég természetes fényt kap, a sötét színek jobban tudnak érvényesülni. Brie Hammel tervező mély, szürke festéket használt a beépített polcok díszítésére ebben az otthoni irodában. A nagy ablakokból áradó napfény, illetve a lámpák és kiegészítők világos színei mellett szinte életre kelt ez a nagy, mélyebb tónusú felület. 


Dobd fel ékszertónusokkal!

A legegyszerűbb módja annak, hogy a sötét színpalettájú szobát kevésbé baljóslatúvá tegyük, hogy élénk színű kiegészítőket használunk. A párnák és a kárpitok esetében alkalmazzunk vidám, mintás anyagokat, hogy hangulatos ékszerdobozzá változtassuk a teret.


Tompíts földes árnyalatokkal!

Még a legmélyebb színt is felfrissíti és remekül ellenpontoz egy kis homok, földbarna vagy bézs árnyalat. Ennél az olvasósaroknál a szürkés-zöld falak szinte kőrbe ölelik a bőr széket és a kecses lerakodóasztalkát.


Hangsúlyos darabok

A sötét színek használatának persze nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy rögtön egész falakat festünk be velük. Elég lehet néhány nagyobb sötétszínű darab, egy asztal, szekrény vagy akár egy egész kanapé, ami rögtön mélységet, karaktert és otthonosságot ad egy térnek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves