Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TREND

Viszlát, klasszikus! Ismét hódít a színes, mozgalmas márvány: így dobhatjuk fel vele az otthonunkat

2022. november 01.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

trend színes fürdőszoba konyha márvány burkolat
Viszlát, klasszikus! Ismét hódít a színes, mozgalmas márvány: így dobhatjuk fel vele az otthonunkat
© Getty Images

Vége a fehér márvány felületek egyeduralmának!


A márvány összefonódott az előkelőség fogalmával, szembe jön velünk a királyi palotákban, múzeumokban, de luxus otthonokban is. Az utóbbi évtized letisztult lakberendezési stílusába leginkább a hófehér, finom szürkésen erezett Calacatta márvány illett. A konyhaszigetek legnépszerűbb burkolata lett a fehér konyhák rajongói között. Az elmúlt évek azonban változást hoztak, a dizájnerek és otthontulajdonosok egyre inkább vágynak a csodás kőburkolat színesebb, mozgalmasabb mintás változataira, hogy az egyedi márvány felülettel izgalmassá tegyék a fürdőt, konyhát, de akár a nappalit is.

A márvány vonzereje

A márvány felületek időtlenek, gondoljunk csak a milánói dómra, ami teljes egészében fehér márványból készült. De mi különbözteti meg az építészetben vagy lakberendezésben használt gyakran használt kőzetektől, mint például a gránit? A márvány egy metamorf kőzet. Amikor a mészkő nagy hő hatására átalakul anélkül, hogy ténylegesen megolvadna, majd újrakristályosodik, megszületik a márvány, és az átalakulási folyamat néha nyomokat hagy maga után: árulkodó hullámvonalakat és csíkokat, amelyek a márvány jellegzetes mintáit adják. 


Új szelek

A színes, karakteres mintázatú márványfelületek hódítását már az idei Milánói Dizájn Héten lehetett látni: a legizgalmasabb installációnak a SolidNature építőanyag vállalat és az OMA kiállítását szavazták meg, amin debütált a kollaboráció első bútorkészlete. Satin Verde márványt használtak kétféle ónixszal kombinálva, hogy kiemeljék a design egyenes vonalait és éles széleit.


Kicsi és nagy felületek

Ennek a különleges kőzetnek a színei, mintázatai több tervezőt is megihlettek már:  Michael K. Chen építész például egy projektjében, egy gyönyörű kék és arany márványt használt, aminek a neve Blue Jeans vagy Cassiopeia, mivel farmer és arany színekben játszik. A robosztus mosdón használt anyag, izgalmas és fenséges hatást kelt, amit a réz kiegészítők még jobban kiemelnek.


Hugo Toro francia építész nagyban gondolkodott, amikor 3 különféle márványt használt egy párizsi lakás fürdőjében, köztük a mélyzöld alpesi márványt, amely a kádat és a falakat borítja. A színek és minták kombinációja előkelő és pazar hatást kelt.


A Brooklyn-i Home Studios a klasszikus fehér márvány burkolatú konyhát gondolta újra, egy karakteres fekete erezetű Calacatta márvány használatával. A mozgalmas vonalak és a fekete mellett a sárga mintázat, lenyűgöző hangsúlyt ad a konyhaszigetnek is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves