Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ülőalkalmatosság

Nem fogod elhinni, mennyibe kerülnek a világ legikonikusabb dizájn székei

2022. október 07.

9 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

szék decor étkezőszék dizájn szék
Nem fogod elhinni, mennyibe kerülnek a világ legikonikusabb dizájn székei
© Instagram/Michael Thonet

9 ikonikus szék, amikkel gyakran találkozhatsz

 


Időtlen dizájnjuk újra és újra a bútorrajongók kedvencévé teszi őket. Sokat szerepelnek magazinok enteriőrjeiben, filmek díszleteiben, közösségi területeken és gyakran találkozhatunk velük otthonokban is, akár eredeti, de lehet, hogy utánzat formájukban. Ennek a 9 ikonikus étkezőszéknek meghatározó szerepük van mai tárgykultúránk és ízlésünk alakulásában. 

1. Michael Thonet kávézó szék

Ezzel a székkel biztosan találkoztál már valamelyik budapesti kávézóban. De azt is tudtad, hogy a mai legismertebb étteremszéket még 1859-ben tervezték? Michael Thonet német-osztrák bútorgyártó szabadalmaztatta a fa gőzzel történő hajlításának technikáját, amivel ez a szék is készült. A rendkívül egyszerű dizájn kiküszöbölte az időigényes kézi faragást, így tömeggyártásra is alkalmassá tette ezt a széket. Azóta is folyamatosan gyártják. Ma egy új darab körülbelül 395 dollárba, vagyis 170 ezer forintba kerül körülbelül.

2. Marcel Breuer Cesca szék

Az 1920-as évek végén a konzolos, vagyis az 5-ös alakú szék volt a legavantgárdabb üléssziluett. Marcel Breuer, magyar építész, aki főleg a Wassily székéről vált ismertté, 1928-ban kitalálta a saját 5-ös székét, amit Cescának (a lánya után) nevezett el. A dizájn a kerékpárkormányok ívelt formáját ötvözte az építész által kedvelt hajlított csőacél dizájnnal. A Cesca szék hamar a vacsoraasztalok fő elemévé vált Európában és Amerikában. Ma egy darab körülbelül fél millió forintba kerül a Knoll kínálatában. 

3. Gerrit Rietveld Zig Zag szék

Az 1930-as évek elején a Metz & Co. áruház felkérte Gerrit Rietveld holland építészt, hogy tervezzen egy széket nekik tömeggyártásra. Rietveld Z-alakú ülést javasolt, amely négy léc erős szilból készül, és csupán fecskefark kötés és fémcsavarok tartják össze. Nem volt szokványos ülés, de mindenki meglepetésére a kar nélküli, láb nélküli, konzolos formája egyszerre volt kényelmes és masszív.

Ez nem egy szék, hanem egy tervező tréfája

– mondta Gerrit híres Zig Zag vagyis Cikk-cakk székéről, amely olyan kreatív elmék kedvence lett, mint Karl Lagerfeld divattervező. 1840 dollár, vagyis közel 800 ezer Ft a Cassina-nál.

4. Hans Wagner Wishbone szék

Az 1940-es években egy fiatal dán tervező, Hans Wegner, a kínai Ming-dinasztia minimalista formavilágára emlékeztető bútorokat készített. Abban az időben ez az esztétika radikálisnak számított, de a Hansen bútorasztalos család úgy döntött, hogy ad egy esélyt neki és megrendelt néhány tervet Wegnertől.

Az egyik szék, amely egyesek szerint versenyezni akart Thonet kávézói székével, a rajongók kedvence lett: ez volt a Wishbone szék. Az ultraegyszerű keményfa sziluett, amelyen nem volt egy centi felesleges anyag sem, és a papírból készült, de kötélnek látszó üléshuzat, tökéletesen visszatükrözte Wegner “tisztaság és egyszerűség” eszményét. Ma 635 dollár, vagyis körülbelül 270 ezer forintba kerül a Design Within Reach-nél.

5. Eames öntött műanyag széke

Ha van olyan szék a világon, amit a legtöbb ember ismer név szerint, az valószínűleg az Eames szék, az ikonikus fémlábakon ülő, kagyló alakú ülésével. Az amerikai dizájnsztár házaspár, Charles és Ray Eames által tervezett szék prototípusát a MoMA 1948-as Nemzetközi Olcsó Bútortervezési Versenyén mutatták be, 1950-ben pedig történelmet írva, az első műanyag szék volt, amit elkezdtek tömeggyártani.

Az eredeti üvegszálból készült, de az azóta eltelt évtizedekben, különféle anyagfrissítéseken esett át, a legújabb ebben a hónapban debütál, ami egy 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült változat. Míg az Eames székek koppintásait fillérekért meg lehet vásárolni, az eredetiket csak a Herman Miller-nél 295 dollártól vagyis közel 130 ezer forinttól.

6. Pierre Jeanneret Chandigarh szék

Hagy mutassuk be a bútorfanatikusok és hírességek egyik kedvenc székét - Kim Kardashian ezt a széket fehérítette ki irodájába - a Chandigarh széket. Az 1950-es években a Le Corbusier építész által tervezett utópisztikus indiai városba, Chandigarhba Pierre Jeanneret  - Le Corbusier unokatestvérét, –kérték fel a középületek ülőhelyeinek tervezésére. Így született meg a tömeggyártott, egyszerű tíkfából és nádból készült szék, ami mára kultikus darab lett a gazdag Nyugati világban.

Chandigarhban ugyanis, amikor az emberek a kortárs darabok felé fordultak, eldobták a városszerte felhalmozott Jeanneret székeket vagy fillérekért adták el műkincskereskedőknek, akik aztán busás haszonnal adták tovább a gyűjtőknek. A szék körül kialakult kultusz miatt elterjedtek a másolatok és a “felújított” darabok, amik kevés eredeti részt tartalmaznak.  A 1stdibs.com aukciós oldalon 4200 dollárért, vagyis közel 2 millió forintért árvereznek egy eredeti darabot.

7. Verner Panton Panton szék

Ezt a modern ikont egy új világhatalom ihlette, amely gyökeresen változtatta meg az emberek életmódját: a műanyag. A kísérletező dán tervező, Verner Panton – akit lenyűgözött a progresszív polimer, amely bármilyen formára formázható és tömegesen gyártható – egy fantáziára tette fel életét: egy összefüggő darabból készült székre. Kihívás? Nem is kicsit!

15-20 gyártó próbálkozott már vele, de mindannyian különböző okokból elutasították a projektet

– mondta Verner a svájci Vitra gyár vezetőjének, Rolf Fehlbaumnak 1963-ban, akivel végül megállapodtak a vízió megvalósításában.

Négy évvel és tíz prototípussal később a Kölni Bútorvásáron debütált a Panton szék – konzolos, laminált, üvegszállal megerősített poliészterből készült ülés – korlátozott sorozata. Bár a szék azonnal ikonná vált, összetétele sosem volt statikus. Verner és Vitra fáradhatatlanul kísérletezett új anyagokkal a maximális tartósság és a gyártás egyszerűsítése érdekében.1999-től a darabok a rugalmas, tartós polipropilénből készülnek, 310 dollárért, vagyis körülbelül 130 ezer forintért kaphatóak, míg a 99 előtti darabok, amik még poliuretán habból készültek, 1675 dollárba vagyis több, mint 700 ezer forintba kerülnek.

Frank Gehry Wiggle szék

Frank Gehry építész jócskán megelőzte a korát a gömbölyded stílusával. Amikor 1969-ben a NASA művészeinek és tudósainak egy csoportja találkozót hívott össze Robert Irwin művész stúdiójában, megkérték Gehryt, hogy gyorsan alakítsa át a helyet. A szűkös költségvetés miatt Gehry valami egyszerű, de mégis finoman futurisztikus dologgal rukkolt elő: az épületmakettjeihez használt kartonpapír maradékokból készített ülőalkalmatosságokat.

Felfedeztem, hogy a hullámos rétegek irányának variálásával a kész felület elég erős ahhoz, hogy egy kisebb autót is elbírjon, és mind a négy oldalán egységes, bársonyos tapintású

– mondta 1972-ben.

Rájöttem, hogy ezeket a darabokat geometrikus formákra vághatom, vagy szoborszerű szalag-cukorka redőkké hajlíthatom.

Az így kialakított székek tartósak is voltak, és még zajszűrő tulajdonságuknak köszönhetően, állítólag a felére csökkentették a hangerőt egy térben. Hamarosan Irwin segítségével Frank egy iratszekrényt és recepciós pultot készített Irwin irodájába, amely az Easy Edges polcok, asztalok sorozatához vezetett.  Hírnévre azonban elsősorban a Wiggle szék tett szert keskeny S alakú formájával. Míg a sajtó és a közvélemény rajongott a papírból készült darabért, Frank attól tartott, hogy a népszerűsége elhomályosítja építészetét, ezért 1973-ban leállította az Easy Edges gyártását, és 1982-re teljesen felhagyott a kartonbútorokkal. Átengedte a jogokat a Vitrának, ahol a Wiggle-t ma is gyártják, darabját 1175 dollárért vagyis közel fél millió forintért értékesítve.

Donald Judd 84 szék

Donald Judd a XX. század egyik legnépszerűbb minimalista művésze, elsősorban szobrokat alkotott, de mikor 1982-ben a texasi Marfa távoli sivatagi városában a művész lánya és fia a házukban saját szobába költözött, Donald mindegyiküknek íróasztalt készített, majd székeket is tervezett hozzájuk. A design rendkívül egyszerű volt, teljes egészében lapos fenyődeszkákból készült. De abban a kubus formában, az ülés alatt a művész újabb és újabb változatokkal kísérletezett: az egyik változatban polcot, a másikban ferde deszkát helyezett el; egy másik elöl tömör volt, de oldalt barázdált. Bár a szék némileg hasonlít Judd szobraira, Don mindig világosan kijelentette: ez egy szék, nem művészet.

A műalkotás önmagában létezik. A szék úgy is létezik, mint maga a szék

-írta egyszer.

A szék a nevét utólag kapta teljesen véletlenszerűen: 1993-ban, amikor a székeket a rotterdami Boijmans van Beuningen Múzeum kiállítási katalógusában számozták, Judd székét 84-es széknek minősítették. 4000 dollártól, vagyis 1,8 millió forinttól a tiéd lehet a Salon 94 Designon keresztül.

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves