Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS

5 dolog, amitől azonnal szabadulj meg a konyhaszekrényedből

2023. április 19.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

konyha konyhai kiegészítők takarítás konyhaszekrény konyhaszekrények szelektálás
5 dolog, amitől azonnal szabadulj meg a konyhaszekrényedből
© Shutterstock

Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak! Miért is ne kezdenéd a konyhával? A következő tárgyak a konyhaszekrényedben nemcsak feleslegesek, hanem teljesen el is veszik a helyet más, fontosabb konyhai kiegészítők elől! 


A konyha rendben tartása nem egyszerű feladat, mert a sütési, főzési kiegészítők mellett még egy csomó más dolog is a konyhaszekrényben kerül tárolásra. A legtöbb nagyon praktikus, hasznos dologról azonban általában megfeledkezünk (vagy éppen sajnáljuk őket kidobni) és csak a helyet foglalják az alapvető, fontos konyhai kiegészítők elől. A szakértők most összegyűjtötték azt az 5 dolgot, amitől mindenképpen érdemes megszabadulni, mert így tágasabb és sokkal rendezetebb is lesz az összhatás!

1. ÉTELTÁROLÓ

Meglepő lehet, de a szakértők szerint a konyhaszekrényből először ételtárolóktól kell megszabadulni, mert ezek foglalják el a legnagyobb helyet. Itt persze, nem azokról az ételtárolókról van szó, amiket rendszeresen használsz, hanem praktikátlan és karcos, abszolút nem záródó vagy fedél nélküli edényekről, amik csak feleslegesen foglalják a helyet. Ezek a tárgyak általában megtartásra kerülnek, mert azt gondoljuk: majd csak jól lesznek valamire, de a tapasztalat szerint évek múltán sem lesznek használva. 

2. TÖRÖTT étkészletek

A második legtöbb helyet az étkészletek foglalják el: ezeknél is érdemes szelektálni. Ha valami már repedt, túlságosan karcos, netán törött, azt azonnal ki kell dobni, mert a használatuk veszélyt hordozhat magában. Az alig megrepedt, éppen csak lepattant kerámiákat, bögréket és tányérokat is dobd ki, mert egy óvatlan pillanatban a kezedben repedhetnek szét – nem érdemes tartalékolni őket.

3. Lejárt fűszerek

A kutatások szerint a konyhabútorok többségében van legalább egy lejárt fűszer: ezeket a legtöbben nem dobják ki, mert még nem fogytak el és pazarlás lenne, pedig a szakértők szerint érdemes tőlük megszabadulni. Egyrészt az ízük is teljesen elmehet, másrészt jó kis hasmenést tudnak okozni.

4. kézikönyvek, tájékoztatók

A konyhaszekrényekben egy halom olyan konyhai kisgép (turmixgép, vízforraló, kenyérpirító, grillező, kávéfőző stb.) található, melyek mindegyikéhez jár egy-egy működési tájékoztató. Bár ezek a papírok és kiskönyvek jól jöhetnek a meghibásodás esetén, nagyon sok helyet elfoglalnak, ezért érdemes a konyhán kívül, egy olyan dossziéban gyűjteni őket, amibe az összes kisgép kézikönyvét bele lehet helyezni. Így minden egy helyen lesz és nem kell keresgélni őket, ha szükség lenne rájuk!

5. konyhai eszközök, AMIkBŐL kettőnél TÖBB VAN

Valljuk be: valószínűleg nincs szükséged három bornyitóra, két sajtreszelőre és tízféle konyhai eszközkézletre. Hacsak nem gyűjtöd őket, a használatban nem lévő darabokat érdemes egy dobozba csomagolnod és a pincébe, tároló, padlásra vinned őket, mert csak feleslegesen foglalják a konyhaszekrényben lévő helyet. Amennyiben szükséged lenne rájuk, bármikor elő tudod venni őket!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves