Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERIOR DESIGN

A legszebb szín, amire a konyhádat festheted a szakértők szerint

2023. március 21.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

beltéri festék fal konyha falak dekorálása falfestés fehér falak
A legszebb szín, amire a konyhádat festheted a szakértők szerint
© Shutterstock

A lakberendező szakértők szerint ha a falak színéről van szó, a konyhában sem érdemes túlzottan kísérletezni, ugyanis itt is klasszikus árnyalatok a nyerők! 


A konyha ideális esetben a lakás egyik legközpontibb eleme, hiszen ebben a helyiségben a legtöbbször nemcsak sütni-főzni, hanem szocializálódni, beszélgetni, ücsörögni, valamint koccintani és ünnepeli is sokan szoktak. Éppen ezért, a tökéletes konyhabútor kiválasztása előtt érdemes azzal is foglalkozni, hogy milyen színű legyen maga a konyha: a falak árnyalatán ugyanis rengeteg minden múlik a szakértő lakberendezők szerint. 

A konyhák falai a klasszikus színekben mtuatnak a legjobban

A lakberendezők szerint akár kicsi, akár nagy konyháról van szó, egyvalamivel érdemes tisztában lenni: az erős, már-már rikító színek hamar kimennek a divatból, ezért érdemes olyan színekben gondolkodni, melyek pár év múlva is tetszeni fognak.

Az élénk árnyalatú dopamin konyhák mostanában nagyon divatosak, de félek, hogy ez csak szezonális szeszély. A tapasztalataim alapján a klasszikus színű falakkal rendelkező konyhák azok, amik még 10 év múlva is beváltják a hozzá fűzött reményeket

– mondja Ruth Mottershead falfesték-szakértők, aki a kifejezetten mintás színű tapétákat sem javasolja a konyhába, ellenben a különleges, elegáns mozaikokkal és falicsempékkel. Ezek a különleges fali elemek ugyanis egyszerre díszítik és emelik a konyha megjelenését, ami miatt a természetes színeken kívül ő nem választana más falszínt a konyhába.

Shutterstock
Shutterstock

A természetes színű falakhoz minden illik, sosem lehet őket megunni

Az előbbieket Michael Rolland beltéri festő is megerősíti, aki szerint azok, akik korábban élénk színűre kérték a konyhájukat, előbb-utóbb mindig természetes tónusú földszínekre festetik az át, ám ez nem mindig lehetséges.

Egy kifejezetten erős, rikító színt nem könnyű hibáatlan átfesteni fehérre, ahogyan a neonzöld színű falakból sem lehet természetes és lágy árnyalatokat olyan könnyen emgalkotni. A legkönnyebb dolgom talán a rózsaszínes, pirosas falakkal van, mert azokat pár réteg fakítással át lehet alakítani egy szép, bézs színre

– mondja a festő, aki szerint a legnagyobb slágerszín a konyhában már évek óta a fehér. A szakértő szerint a fehérnek van egyfajta nyugtató, minimalista ereje, ami miatt a legkisebb tér is tisztának, szofisztikálnak és elegánsnak hat - ezt viszont az erőteljes színű konyhákban nem könnyű elérni.

És hogy mivel lehet feldobni a fehér falú konyhákat? A szakértők szerint a színes konyhabútor ideális választás lehet, de a dekorációtól és a falicsempéktől is függ, mennyire tűnik sterilnek a szoba. A legtöbb lakberendező szerint egyébként egy konyha sosem lehet elég steril (főleg, ha azt rendszeresen használják, mert akkor állandó lesz a zűrzavar), ezért érdemes őket az otthonunk legminimalistább helyiségének megalkotni a konyhát.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves