Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

COLOR THEORY

5 színválasztási hiba, amit a lakberendezők szerint a legtöbb ember elkövet

2024. május 25.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

otthontervezés felújítás színtanácsadás színválasztás
5 színválasztási hiba, amit a lakberendezők szerint a legtöbb ember elkövet
© Shutterstock

Egy rosszul megválasztott színpaletta elronthatja az egész otthon hangulatát.


Sokan akkor kérnek segítséget egy lakberendezőtől, amikor a megálmodott otthon színei valahogy mégsem passzolnak össze, nincs összhang közöttük, vagy azért mert túl kevés, vagy azért mert túl sok van belőlük. Szerencsére mindenre van megoldás! Íme 5 színválasztási hiba és tanács a lakberendezőktől!

1. A színes központi bútor elnyomása

Ha beleszerettünk egy színes, feltűnő mintás központi darabba, például kanapéba, fotelbe esetleg szőnyegbe, mint amilyen ez a Mah Jong kanapé is a lenti képen, hagyni kell hogy érvényesüljön! Vagyis jobb ha semleges színű, esetleg fekete vagy fehér kiegészítők és bútorok veszik körül, hogy ne legyen túl színes az összhatás!

2. A kontraszt erejének elhanyagolása

Manapság nagyon modern döntés, ha egy semleges szín, például a barna, a törtfehér vagy a bézs különböző árnyalatait párosítjuk össze, az eredmény azonban lehet a végén lapos és unalmas. Ilyenkor egy meglepő színű kiegészítő, mint egy kép vagy lámpa, felrázza és érdekessé teszi az összképet.

3. Az összepárosítás hiánya

Ha szeretnénk egy mintás, hangsúlyos szőnyeget, de egyúttal egy karakteres, színes műalkotást is a falra, nem kell választanunk a kettő közül, ha a színeik hasonlóak és nem dominálják le egymást. Például a lenti képen a szőnyeg kékje és fehérje visszaköszön a fali kép színeiben is.

4. A színtelítettségben rejlő lehetőség kihagyása

Az azonos színhasználat miatti laposságot egy azonos, de telített színű darabbal is elkerülhetjük. Például ebben a hálóban a tapéta halvány rózsaszín virágai mellett remekül mutat ez az erősen szaturált színű éjjeliszekrény.

5. Túl nagy felületen használni az akcentus színt

Egy karakteres szín használata egy térben, mint amilyen például a rózsaszín, bíbor, királykék vagy lila, körültekintést igényel. Ugyanis ha túl nagy felületen használjuk, leuralhatja az egész helyiséget. Ebben az étkezőben csak a székek kárpitja kapta a gazdag lila színt, minden más szín a bútorokon csak asszisztál ahhoz, hogy érvényesüljenek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves