Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

IKONIKUS SZEKEK

Ezek az ikonikus design székek sosem mennek ki a divatból

2024. május 10.

2 perc olvasás

ELLE

bútorok design székek kényelmes székek
Ezek az ikonikus design székek sosem mennek ki a divatból
© Shutterstock

A székek minden otthonnak fontos elemei, éppen ezért nem mindegy, milyen bútor kerül be egy adott helyiségbe! 


Minden otthonban találhatóak székek, hiszen számos helyiségbe bekerülhetnek. A bútortervezők sok különleges darabot alkottak az elmúlt évtizedekben, most megmutatjuk azokat, melyek manapság már valódi klasszikusnak számítanak! 

Butterfly Chair 

Az összecsukható szék sok otthonban megtalálható, de kevesen tudják, hogy milyen érdekes a története. Az eredeti darabot a Grupo Austral tervezőcsapat alkotta meg 1938-ban. 1947-ben kezdték el gyártani, manapság pedig már nagyon sok formában, színben megtalálható az üzletekben. 

Verner Panton Panton Chair

Verner Panton az 1960-as években kísérletezni kezdett a műanyaggal. A dán tervezőt olyannyira megragadta az anyag egyedisége, rugalmassága, hogy készített egy széket, ami inkább műalkotás, mint praktikus bútordarab. 1967-ben jelent meg az S-alakú Panton szék, ami azóta is jelen van a piacon. 

Eero Saarinen Tulip Chair  

Eero Saarinen, a híres finn-amerikai építész nem kedvelte a székek lábát a helyiségekben. Így született meg a Tulip kollekció, amiben a négy lábat egy középső oszlopra cserélte, ami egy virágszerű ülőkében ér végét, innen kapta a nevét is. A széket a Knoll gyártja, és már 1957 óta népszerű. 

Windsor Chair

Egy igazi veteránnal folytatjuk a listát, ami Amerikában még manapság is sok otthonban található meg. Az eredete kicsit homályos, annyi biztos, hogy a 16. századból származik, Íroroszágban vagy Walesben készítették el először, majd az angol telepesek átvitték az Egyesült Államokba.

Arne Jacobson Egg Chair 

Az Arne Jacobsen által 1958-ban a koppenhágai SAS Royal Hotel számára tervezett szék ikonikus, hiszen azóta már nagyon sok formában felbukkant. Az eredeti szék tojás alakú, forgatható, és mondhatni tökéletes kényelmet nyújt. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves