Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KÖKÉNYHÁZ

Varázslatos vendégház Kötcsén, a Kökényházban sokkal békésebb a pihenés

2023. július 31.

6 perc olvasás

ELLE

vendégház vidéki házak Kökényház Kötcse
Varázslatos vendégház Kötcsén, a Kökényházban sokkal békésebb a pihenés
© Kiss András

A Kötcsén lévő Kökényház nem csupán csodás belső tereivel, de a természet közelségével is elvarázsolja a vendégeket. 


Manapság egyre többen töltik a szabadságukat az eldugott, természetközeli helyeken. A város nyüzsgésétől távol minden sokkal békésebb, nyugodtabb, sokan éppen ezért választják a Kötcsén lévő Kökényházat, ahol a vidéki pihenés valóban teljes lehet. 

Csodás vendégház mesebeli környezetben

A Kötcsén lévő Kökényház egy 3 hektáros birtokon található, ahol van erdő, tó, patak és még egy sziget is. A növény- és állatvilág rendkívül gazdag, a vendégek találkozhatnak mókusokkal, őzekkel, és ha szerencsések, akkor még szarvasokkal is. A vendégház tulajdonosai, Ágh Zsófia és Antall György régi álmukat valósították meg, amikor megnyitották a helyet. 

kokenyhaz-2023
Fotó: Ágh Zsófia

Antall György családja régóta Kötcsén él, az Antall-család felmenői évszázadokkal ezelőtt érkeztek a településre, amit már a 14. századi oklevelek is említenek, igaz, akkor még a Kékcse nevet viselte. Kötcse, régi nevén Kékcse szinte teljesen elpusztult a török idők alatt, miután a csapatok távoztak az országból, azok a végvári katonák kaptak itt földbirtokot, akik a térséget védték. 

A mi kúriánk volt a helyi hagyomány szerint a legrégibb ház a faluban, s ez lehetett a család egykori birtokközpontja is. 1993-ban, tehát idén 30 éve vettem meg egy helyi családtól, akik leányágon szintén Antall leszármazottak

– meséli Antall György. Kötcsén régebben 15 kúria volt, ezeknek jelentős része ma is áll, de a nagy földterületeket már felparcellázták. Az Antall-családnak szerencséje volt, mivel a falu szélén található a birtok, így a 10 hektár föld azóta is egyben van. A kúria összefonódott a család életével, mivel évtizedek óta rengeteg időt töltenek a birtokon. 

A kúria helyreállítása 25 éve készült el, azóta minden nyarat itt töltünk, év közben pedig a hétvégéket. Itt ünnepeljük a karácsonyt és a húsvétot is. A lányaink már felnőttek, külföldön járnak egyetemre, de mindig örömmel térnek vissza a családi fészekbe, s reméljük ez majd az unokákkal is így lesz.

A hatalmas birtokon nem csupán a kúria található, hanem két kisebb épület, melyeket manapság már bárki kibérelhet. A létesítményeket évtizedeken keresztül elhanyagolták, az egykori „cselédházhoz”, gazdasági épületekhez tartozó kiparcellázott helyről nem gondoskodtak megfelelően. Antall György és Ágh Zsófia végül úgy döntöttek, hogy megveszik a földterületeket, és felújítják az épületeket.  

kokenyhaz-2023
Fotó: Ágh Zsófia

Évekbe telt, míg sikerült megvenni, illetve megtalálni a forrást a rendbetételhez és a felújításhoz. Két célunk volt: az egyik, hogy értéket teremtsünk, természeti és kulturális értéket is.

Szerettek volna megfelelő körülményeket biztosítani a birtokon élő állatoknak, és egy olyan szálláshelyet létrehozni, ahol bárki kipihenheti a hétköznapok fáradalmait. Az emberek itt lazíthatnak, élvezhetik a természet közelségét, és feltöltődhetnek. 

A másik cél az volt, hogy a kötcsei birtokunkból egy önfenntartó rendszert hozzunk létre, megújuló energiával, saját zöldségekkel, üvegházzal, és a turizmusból fakadó bevétellel

– árulják el.

kokenyhaz-2023
Fotó: Ágh Zsófia

Pihentető kikapcsolódás a természetben

Két épület található a birtokon, az egyik a Kökényház nevet viseli, míg a másik a Rókalyuk elnevezést kapta. A Kökényház 110 négyzetméteres, három darab 2 fős hálószobával rendelkezik, és kényelmesen elfér benne 6 személy. Emellett tartozik hozzá két fürdőszoba, egy hatalmas étkező, konyha, valamint nyitott és fedett terasz. A szobák berendezéséhez a virágok adták az ihletet, ennek megfelelően vidám színekkel, és bájos, virágmintás textíliákkal találkozhatnak a vendégek. 

kokenyhaz-2023
A Kökényház egyik hálószobája. Fotó: Kiss András

A kisebbik épület, a Rókalyuk tökéletes választás egy meghittebb pihenésre. A kétszemélyes épület 46 négyzetméteres, ám roppant tágas, hatalmas ablakai vannak, így a csodás panoráma a házból is megcsodálható. Közvetlenül a tó partján fekszik, esténként az ablakokból figyelhetőek meg a birtokon élő állatok. A konyha, fürdőszoba és a nyitott terasz mellett, egy igazi különlegességgel, pincével is rendelkezik, a látogatók a kötcsei Veszprémi pincészet borait kóstolhatják meg. 

kokenyhaz-2023
A Rókalyuk hálószobája. Fotó: Kiss András

A saját kúriánk vendégei is mindig azt mondják, milyen jókat lehet nálunk aludni, s a Kökényház vendégei is nagyon jókat alszanak. A vendégházban külön kérésre helyi termékekből reggeli kosarat biztosítunk, kézműves kovászos kenyeret a szóládi péktől, házi vajat és sajtot, illetve szalámit és kolbászt. A balatoni gasztronómia fejlődésének hála, a környéken sok jó étterem van, a strandbüféktől a hagyományos éttermeken át, a fine dining helyekig, mint a Kistücsök, kinek-kinek az ízlése szerint.

A birtokon számos módon ki lehet kapcsolódni, van tűzrakóhely, dézsafürdő, kenu, de lehetőség van hintós kirándulásra és erdei vadlestúrára is. A Balaton közelsége szintén sok alternatívát kínál. A somogyi dombokon lehet kirándulni, biciklizni, túrázni, vagy akár meglátogatni a Kereki várromot. 

kokenyhaz-2023
Kilátás a vendégházból. Fotó: Ágh Zsófia

Több középkori épület romjai is megtalálhatóak a környéken, a somogyvári Szent Egyed apátság, a kaposvári Kaposszentjakabi bencés apátság, hogy csak párat említsünk. A közelben van Nikla, ahol Berzsenyi Dániel egykori kúriája is áll, ma egy emlékháznak ad otthont az épület. A művészetek kedvelői sem fognak unatkozni, Kaposvár alig egy órányira van, a városban van többek között a Vaszary Emlékház és a Rippl-Rónai Emlékmúzeum. 

A Kötcsén található Kökényház tehát számos módon nyújt kikapcsolódást a látogatóknak. Lehetőség van az aktív pihenésre, és az elvonulásra. A vendégházról bővebb információ itt található, és a foglalásról is ezen az oldalon lehet érdeklődni.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves