Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

CSODÁS OTTHONOK

Ezek lettek a világ legszebb lakóházai idén

2023. szeptember 11.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés lakóház modern házak Építészeti Világfesztivál minimalista építészet
Ezek lettek a világ legszebb lakóházai idén
© Instagram / studio mk27

Az Építészeti Világfesztivál döntősei közé ezek a csodás lakóházak kerültek be. Szerinted melyik a legjobb?


Idén Szingapúrban rendezik meg az Építészeti Világfesztivált, ahol a szakma feltörekvő és már befutott nevei mutathatják meg legjobban sikerült munkáikat. Az Elle Decor hozzájutott a “Kész épületek” kategória legjobbjainak listájához. Te melyik lakóházra voksolnál?

HMZ House, Lucio Muniain 

Ez a ház a legjobb példa arra, hogy az építészet, egyúttal szobrászat. A projektnél az volt a kérés, hogy teljesen betonból építsenek otthont. Az épületből a golfpályára nyílik kilátás, de valójában ez egy nagyon privát épület, amely nem enged sok betekintést a falak közé. 

Swatantra Residence, Spaces Architects@ka

Egy család három generációjának elhelyezésére tervezték ezt a csodás házat, aminek a szobái össze is vannak kötve középen egy hárommagasságú udvarral. Az indiai Agrában található épület kicsit olyan, mint egy többszintes fabunker, és szinte pont olyan zöld is, hiszen a tetőn lévő napelemekkel és az esővízgyűjtő rendszerrel környezetbarát.

Flag House, Studio MK27

Erről a házról elsőre az a benyomásunk lehet, hogy csak egy egyemeletes ingatlan a kanadai Whistler domboldalában. Pedig, ha belülről megnézzük nyilvánvalóvá válnak valódi méretei. Van egy félig süllyesztett alsó földszintje garázzsal és pincével, valamint egy első emelete egy medenceterasszal. A Studio MK27 minimalista stílusát tükröző otthonban mindenhol természetes anyagokat használtak, amelyek visszatükrözik a tájat.

19 Waterloo Street, SJB

Az ausztrál Surry Hillsben található ingatlant abban a szellemiségben tervezték, hogyan lehet többet elérni kevesebbel. A mindössze 30 négyzetméteres telket elfoglaló passzívház mára 90%-ban önellátó. A játékos nyílászárók összetéveszthetetlenné teszik, de az egyedi megoldások bent is folytatódnak: például a lépcső úgy működik, mint egy szélkerék, ami odapörget minket a szobákhoz. 

Orla Apartment, Studio Arthur Casas

Ha a kilátás olyan csodálatos, mint ennél az épületnél Rio de Janeiro Ipanema strandjára és az óceán felé, akkor egyértelmű, hogy azt kell kiemelni. Az építészek ezért úgy döntöttek, hogy egy nagyrészt nyitott teret hoznak létre, óriási ablakokkal és minden vezetéket, gépészetet láthatatlanul elrejtettek a falakba, hogy ne zavarják meg a tökéletes látványt. 

House of Solid Stone, Malik Architecture

Évszázados helyismeret és élvonalbeli technikák ötvöződnek ennek a dzsaipuri otthonnak a tervezésében, amely a kőben, mint építőanyagban rejlő lehetőségeket aknázták ki. A rádzsasztáni építészet szinonimájaként, a homokkő az elmúlt években visszaszorult pusztán burkolatnak. Ehhez a projekthez azonban a helyi kőbányából hozatva, a homlokzaton használták.

OHV, 932 Design

A Szingapúrban található családi ház öt olyan alapelv alapján készült, amelyek fontosságát az építészek a Covid-világjárvány miatti lezárások során tanultak meg. Ezek a következők: kiegyensúlyozott terek kialakítása a nőkre nehezedő házimunka terheinek enyhítésére, térbeli megoldások otthoni iroda számára, zöldövezet a stressz csökkentésére, egyszerű módszerek a személyes tér kialakítására, valamint több terület biztosítása a gyermekek otthoni tanulására

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves