Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HÁLÓSZOBA

10 hiba, amit ne kövess el a hálószobád dekorálásánál!

2022. december 29.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

hálószoba textilek fény hiba berendezés dekorálás
10 hiba, amit ne kövess el a hálószobád dekorálásánál!
© Getty Images

Élhetetlenné tehetik a hálószobád, ha ezeket a hibákat elköveted.


A hálószoba az otthonunk egyik legcélorientáltabb helyisége, hiszen legtöbben csak arra használjuk, hogy aludjunk benne. Ezért hajlamosak vagyunk kissé elhanyagolni a stílusát, szem elől tévesztve a berendezési alapszabályokat. Íme 10 hiba, amikbe belefuthatunk!


1. Túl sok bútor

Ha nem csak alvásra, de bútorelfekvőnek is használjuk a hálónkat, nagyon gyorsan zsúfolttá válhat. Egy funkcionális hálószobába elég egy ágy, egy gardróbszekrény, és éjjeli szekrények. 


2. Fényblokkolás

Engedjünk be minél több természetes fényt a hálónkba, még ha csak este is vagyunk ott. Az ablak elé helyezett bútorok nem csak a napfény útját állják, de barátságtalanná és túlzsúfolttá teszik a teret.


3. Csak egy lámpa

Ha csak egy fényforrás, például egy mennyezeti lámpa van a hálóban, az nem teszi elég hívogatóvá a helyiséget. Törekedni kell a legalább három lámpára, hogy réteges megvilágítást kapjon a háló és esti olvasáshoz, de a gardróbban kereséshez is optimális fényt adjanak.


4. Rossz méretű szőnyeg

A se nem kicsi, se nem nagy szőnyeg megtalálásához idő kell, de érdemes rászánni, mert vizuálisan növelheti a teret. Ha nem vagy biztos magadban, még mindig lehet opció a teljes helyiségben a padlószőnyeg.


5. Nincs megoldva a közlekedés

A kis hely ellenére oda kell figyelni a mindennapi közlekedési útvonalakra: franciaágynál fontos, hogy mindkét oldalról megközelíthető legyen, a gardróbszekrény előtt pedig, ha szárnyas ajtós legalább 1 méter, ha tolóajtós legalább fél méter hely kell legyen.


6. Nehéz, sötét textilek

A vastag sötétítő függönyök, nehézkes ágytakarók ugyan kölcsönözhetnek a hálónak egy buja hatást, a hétköznapokban azonban nyomasztóak lehetnek. Válasszunk inkább természetes, világos színű textíliákat, amik a tágasság érzetét keltik.


7. Hideg színek

Attól még, hogy a világos színek tükrözik vissza legjobban a fényt, nem kell hogy minden fehér legyen, mint egy kórházi szobában. Egy kis pasztell zöld, sárga vagy természetes föld árnyalatok melegíthetnek a szobánkon, de néhány fekete részlet is belefér.


8. Tükrök hanyagolása

Még a Feng Shui szerint is van helye a tükröknek a hálóban, ha azok jól vannak elhelyezve. Rengeteg előnnyel járnak: visszaverik a fényt, tágítják a teret, dekoratívak. Ideális arra a falra helyezni őket, ami az ablak vagy ajtó irányába néz, vagy akár egy falrészt is lefedhetünk velük.


9. Túl sok minta

Ugyan a hálószobában is remekül mutathat egy tapéta, igyekezzünk egyszerűbb mintázatút választani, vagy csak egy falra helyezni, nehogy a minta leuralja a teret. De ugyanez igaz a textilekre: a kevesebb minta, néha több!


10. Személytelen

A puritán berendezéséből fakadóan nem kell a hálószobának jellegtelennek lennie. Ahogy az otthonod többi része, ez a szoba is rólad beszél. Vigyél bele a személyiségedből akár egy egyedi díszítő elemmel, díszpárnával vagy örökölt becses darabbal, ami közel áll a szívedhez.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves