Quantcast

Kiállás

Megtörte a hagyományt: fejkendő nélkül iktatták be a tunéziai minisztert

Megtörte a hagyományt: fejkendő nélkül iktatták be a tunéziai minisztert
© TUNISIAN PRESIDENCY / AFP

Az újonnan felállt tunéziai kormányban Sihen Boughdiri Nemsia volt az egyetlen nő, aki nem viselt a haját eltakaró kendőt az eskütétel során.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Tunézia elnöke az ország történetében először nőt nevezett ki a kormányfői pozícióra. Az új miniszterelnök, Najla Bouden Romdhane rövid idő alatt fel is állította az új tunéziai kormányt, melynek miniszterei a múlt héten esküdtek fel a szolgálatukra. A ceremónián hagyományosan minden nőnek kendővel kell eltakarni a haját, így tett az újdonsült miniszterelnök is, miközben elmondta esküjét. Akadt azonban egy kivétel: a pénzügyminiszteri pozícióra kijelölt Sihen Boughdiri Nemsia fedetlen hajjal vett részt a beiktatásán.

Először hagyta el a kendőt

Bár nem először fordult elő ilyen eset az arab országban, Sihem kiállása Tunézia meglehetősen bizonytalan helyzetére való tekintettel igencsak bátor gesztus. Az eskütételre az elnöki palotában került sor, ahol az újdonsült pénzügyminiszter kisebb feltűnést keltett a viseletével. Bár Tunéziában nem kötelező a nőknek fátylat viselniük, az eskütétel alkalmával a fejkendő viselése a szertartás részének számít – ezzel ment szembe Sihem Boughdiri Nemsia, aki fedetlen fővel tett esküt a Koránra.

A Business News cikke szerint a bátor tett az archaikusnak tartott hagyományokkal való szakítást reprezentálta. Sihem Boughdiri Nemsia Franciaországban tanult közgazdaságtant, 1990-ben szerezte meg diplomáját, majd hosszú karriert futott be a tunéziai pénzügyminisztériumban dolgozva. Számos nemzetközi szervezettel, például a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal is folytatott tárgyalásokat korábban. Bár Sihem nem először tölti be az ország pénzügyminiszteri pozícióját, ez volt az első alkalom, hogy a haját eltakaró kendő nélkül vett részt a beiktatásán.

Nyitóképünkön az újonnan megalakult tunéziai kormány tagjai láthatók.

Forrás: Elle