Quantcast

Anyaság

Kisbabájával ment a parlamentbe, fontos ügy mellé állt a képviselőnő

Kisbabájával ment a parlamentbe, fontos ügy mellé állt a képviselőnő
© Nicola Tree/Getty Images

A brit politikus, Stella Creasy a képviselőségért induló anyák támogatásáért kampányol.

Három hónapos kisfiával együtt vett részt a brit parlament keddi ülésén Stella Creasy. A munkáspárti képviselő a fogyasztói hitelprogramokról szóló vita vezetése közben egy hordozót viselt magán, benne a nemrég született kisbabájával. A The Guardian beszámolója szerint a politikus később megrovásban részesült, amiért magával vitte babáját az alsóházba – annak ellenére, hogy korábban többször is megtette ezt, mindenféle probléma nélkül.

A képviselő Twitter-oldalán tette közzé azt az e-mailt, amelyben felhívják a figyelmét arra, hogy az alsóházi szabályzat szerint a képviselők nem vehetnek részt a gyermekükkel az üléseken, és ez a kitétel a Westminster Hallban zajló vitákra is vonatkozik. „Úgy tűnik, a parlament szabályzata szerint nem vihetem magammal a 3 hónapos, alvó kisbabámat, amikor az ülésteremben beszélek. Ezek szerint az anyákat nem szívesen látják vagy hallgatják meg az intézményben…” – fűzte hozzá Creasy.

Konzervatív képviselőtársa, Susan Hall erre reagálva azt írta, az anyáknak a való világban gondoskodniuk kell a gyermekfelügyeletről, mivel ez a dolguk. Stella azonban ezt sem hagyta szó nélkül: „Sajnálom, hogy ezt hallom a konzervatívok hozzáállásáról – a való világban az anyáknak lenne szülési szabadságuk, hogy a nagyon kicsi babájukkal lehessenek. Talán ahelyett, hogy megnehezítenék a szülői és a politikai élet összekapcsolását, inkább csatlakozzanak hozzánk a rendszer megváltoztatásában” – tweetelte válaszul.

A képviselő továbbra is fenntartja, hogy a szülői és a politikai életnek nem feltétlenül kell egymással szemben álló dolgoknak lenniük, és hangsúlyozta: az alapvető anyasági juttatások hiánya is támogatja őt abban a döntésében, hogy újszülöttjét magával vigye a munkahelyére.

Az anyák láthatósága a politikában

Később Creasy más olyan országokról is közzétett egy bejegyzést, ahol a gyermekekre vonatkozó parlamenti szabályok nem olyan szigorúak, mint az Egyesült Királyságban. „Más országok azt mutatják, hogy nem kell így lennie – ha azt akarod, hogy a dolgok megváltozzanak, hogy a politika és a szülői munka keveredhessen, csatlakozz projektünkhöz, hogy közvetlenül támogassuk a kisgyermekes anyukákat abban, hogy indulhassanak a választásokon.”  

A Guardian kérdésére a képviselőnő azt is elmondta: „Miután már korábban is panasz nélkül bevittem a babámat az ülésterembe, sürgős felvilágosítást kértem, hogy mi történik, ha továbbra is magammal viszem a babát, és hol várják el tőlem, hogy otthagyjam – az ilyen kérdések miatt hoztuk létre az ’Ez az anya szavazhat’ projektet, hogy biztosítsuk az anyák láthatóságát és hallhatóságát a politikában.”

Az alsóház szóvivője a következőket mondta: „Létfontosságú, hogy minden demokratikusan megválasztott képviselő képes legyen ellátni feladatát a parlamentben és annak környékén. A képviselők bármikor konzultálhatnak a házelnökkel, a helyettesekkel, a hivatalnokokkal és az ajtónállókkal az ülésteremben vagy a Westminster Hallban tartózkodva felmerülő igényeikről. Jelenleg kapcsolatban állunk Stella Creasyval ebben az ügyben.”

Forrás: Elle