Quantcast

Gyerekvállalás

Kína tovább enyhít születéskorlátozásán

© Unsplash/Rui Xu

A felbecsülhetetlen gazdasági és társadalmi problémákat okozó kínai népesedési politikán végre módosítanak: immár harmadik utód vállalása is lehetővé válik.

Elöregedő társadalom, fogyatkozó számú fiatalok, alacsony szülési kedv - az a nagy mértékű túlnépesedés, ami régen jellemző volt Kínára és születésszabályozással próbálták megoldani, mára már csak történelem. Az országban 1979-ben vezették be az "egykepolitikát", amely mindössze egy gyermek vállalását tette lehetővé a han kínai szülők számára. Akik ennek ellenszegültek, pénzbüntetésre, később pedig drasztikusabb következményekre: kényszerabortuszra és sterilizációra számíthattak.

Az akkori intézkedés eleinte jó hatással volt a gazdaság fellendülésére és fejlődésére, ám társadalmilag már akkor is komoly problémákat okozott, mert komoly nemi egyenlőtlenségnek ágyazott meg. A hivatalos statisztikák szerint a szabályozás óta több mint 400 millió abortuszt végeztek el és körülbelül 37 millió csecsemőt öltek meg. Mivel a család szempontjából az ideális gyermek fiú volt, ezért zömében lányok estek áldozatául a gyilkosságoknak. Mára 30 millió nő “hiányzik” a kínai társadalomból, ami társadalmi és gazdasági feszültséget okoz, többek között elősegíti a prostitúció térhódítását is.

A mostani döntéssel azt próbálják elérni, hogy útját állják a népesség elöregedésének, mivel a gyermekvállalás korlátozásának köszönhetően most a legalacsonyabb a születési szám az 1960-as évek óta: mindössze 12 millió csecsemő született a tavalyi évben, ami még a 2016-os 18 millió újszülötthöz képest is jelentős csökkenés. A termékenységi ráta 2020-ban mindössze 1,3 volt, ami drámaian elmarad a népesség pótlásához szükséges 2,1-től. Ez pedig előrevetíti a problémát: egyre kevesebb munkavégzésre alkalmas életkorú fiatal lesz, a társadalom pedig Japánhoz vagy Olaszországhoz hasonlóan elöregszik.

Drasztikusan magas gyermeknevelési költségek

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a kínai nagyvárosokban a gyermeknevelésnek drasztikusan magas költségei vannak. Yifei Li, a NYU Sanghaj szociológusa úgy véli, "az embereket nem a kétgyerekes korlátozás tartja vissza, hanem ezek a hihetetlenül magas kiadások. A lakhatás, a tanórán kívüli foglalkozások, az élelem, az utazás és minden más fizetendő összeadódik " - mondta a Reutersnek.

Ennek megoldására az állam most csökkenteni fogja a családok oktatási költségeit, növeli az adó- és lakhatási támogatást, és megerősíti a dolgozó nők jogi érdekeit. Emellett olyan törekvésről is beszámoltak, hogy szeretnének majd oktatást tartani a házasságról és szerelemről fiataloknak. Hogy ez mit jelentene pontosan, arról még nincsen hír.

Olvasd el ezt is