Quantcast

Misgendering

Jogsértő a helytelen névmások szándékos használata Kanadában

Jogsértő a helytelen névmások szándékos használata Kanadában
© Kemal Yildirim/Getty Images

Úttörő jelentőségű ítélet született a bíróságon, amely elítéli a helytelen nemi megkülönböztetést a kanadai munkahelyeken.

Szeptember végén döntött a bíróság Jessie Nelson felszolgáló ügyében, aki panaszt tett korábbi munkaadója ellen a Buono Osteria étteremben, miután a főnöke többször is direkt rossz személyes névmást használt a magát nem binárisként azonosító, ezért a gendersemleges they/them személyes névmásokat használó alkalmazottjával kapcsolatban.

Helyi LMBTQ-jogvédő szervezetek szerint ez volt az első ügy, amely élesben is „próbára tette” a Kanadában négy évvel korábban bevezetett új, transzneműeket is magában foglaló emberi jogi törvényi rendelkezéseket, amelyek a megkülönböztetésről és a gyűlöletbűncselekményekről szóló jogi kategóriában külön említik az identitás és a nemi kifejezés alapján történő védelmet is.

A történelmi jelentőségű ítélet ezzel tehát hivatalosan is kimondta, hogy a helytelen névmások akaratlagos használata (angol nevén misgendering) a munkahelyen az emberi jogok megsértésének minősül, ennek értelmében illegális cselekedet.

Helytelen megszólítás és becézgetés

A vád szerint Jessie felettese többször használta a helytelen névmást vele kapcsolatban, emellett olyan becéző szavakkal illette a beosztottját, mint „kincsem”, amit Jessie „sértőnek, lealacsonyítónak és lekicsinylőnek” talált. Amikor megpróbálta jelezni főnökének kellemetlen érzéseit, a beszélgetés konfrontációvá alakult át, ami után a vezetőség úgy érezte, Jessie nem dolgozhat tovább az étteremben „harciassága” és a munkatársakhoz való alkalmazkodás hiánya miatt.

A jogi procedúra során Devyn Cousineau, a Brit Columbia bírósági képviselője megállapította, hogy az étterem vezetőségének helytelen viselkedése minden tekintetben sértette a kanadai emberi jogi törvényeket. Ahogy a bírósági papírokban is olvasható, a névmások „egy személy identitásának alapvető részét képezik”, és helyes használatuk azt jelzi, hogy „az embert olyannak látjuk és tiszteljük, amilyen.” A szakértő kiemelte, különösen a transznemű, nem bináris vagy más, nem izoszexuális személyek számára a helyes névmások használata érvényesíti és megerősíti, hogy ők is olyan emberek, akik ugyanúgy megérdemlik a tiszteletet és méltóságot. „Amikor az emberek a megfelelő névmásokat használják, biztonságban érezhetik magukat és élvezhetik a pillanatot. Amikor az emberek nem a megfelelő névmásokat használják, ez a bizalom aláássa őket, és kénytelenek azt ismételgetni a világ előtt: én is létezem” – tette hozzá.

A helyes névmás nem opcionális

A CBC beszámolója szerint a kanadai bíróság elrendelte, hogy a Buono Osteria vezessen be hivatalos névmáshasználati politikát, valamint szervezzen meg egy kötelező sokszínűségi és befogadási képzést minden vezető és alkalmazott számára. A konkrét elkövetőknek emellett 30 ezer kanadai dollár kártérítést kell fizetniük Jessie-nek. A hírt a pert indító Jessie ügyvédje úgy kommentálta: a döntés megmutatta, hogy a transznemű emberek számára a helyes névmások nem opcionálisak.

Forrás: Elle