Quantcast

Elfogadás

Így segíti a transznemű diákokat egy olasz középiskola

Így segíti a transznemű diákokat egy olasz középiskola
© svetikd/Getty Images

A firenzei gimnáziumban nemrég lépett életbe az új szabályozás.

Új szabályozással igyekszik elfogadóbb közeget teremteni az intézmény falain belül a firenzei Sassetti Peruzzi gimnázium. Az Osvaldo di Cuffa dékán által vezetett iskolatanács nemrégiben írta alá azt a dokumentumot, amely lehetőséget biztosít a transznemű diákoknak arra, hogy az általuk választott néven jegyeztessék be magukat az iskolai nyilvántartásba. A gimnázium ezzel olyan nagy nevű iskolák nyomdokaiba lépett, mint a bolognai, a pisai vagy a veronai egyetem.

Amint az az iskola honlapján is olvasható, a kezdeményezés azután született meg, hogy a vezetőség tudomására jutott: egy transznemű diákjuk szeretné az új, fiú nevét használni. „Megkért, hogy találkozzam vele, és azonnal világossá vált számomra, hogy foglalkoznunk kell a problémájával” – mondta Osvaldo di Cuffa a Reppublica Firenze című lapnak. „Így született meg az új szabályozás, amely minden tanulónak biztosítja a jogot ahhoz, hogy az általa szabadon választott névvel azonosítsák őt az iskolánkban, amely tükrözi a nemi identitását.”

Az új név használatához egy kérvényt kell benyújtani, amelyet kiskorú tanulók esetében a szülőknek is alá kell írniuk. A Sassetti Peruzzi gimnázium honlapján kiemelte, hogy a diákjaik „nyugodt környezetben tanulhatnak, ahol odafigyelnek a magánéletükre és védik az egyének méltóságát, az interperszonális kapcsolatok pedig a méltányosságon és a szabadságjogok kölcsönös tiszteletén, valamint a személyek sérthetetlenségén alapulnak.”

Forrás: Elle