Quantcast

LMBTQI+

Homoszexualitással diagnosztizáltak egy nőt a kórházban

Homoszexualitással diagnosztizáltak egy nőt a kórházban
© FatCamera/Getty Images

Hatalmas felháborodás tört ki Spanyolországban, miután egy kórházban homoszexualitással diagnosztizáltak egy leszbikus nőt.

Menstruációs panaszai miatt keresett fel egy nőgyógyászt az a 19 éves, leszbikus nő, akinek a kórházi papírjaira rákerült a megbotránkoztató mondat: „Jelenlegi betegség: homoszexuális.” A fiatal nő délkelet-spanyolországi családja, valamint a helyi LMBTQ-közösség válaszokat és bocsánatkérést követel a murciai kormánytól az eset miatt.

Az érintett édesanyja az El Diario hírportálnak elmondta, a nőgyógyász megkérdezte a lányát, beleírhatja-e a szexuális irányultságát a kórházi jelentésbe, és bár a fiatalt meglepte a kérdés, beleegyezett, mert úgy gondolta, az a későbbiekben fontos lehet.

Régóta nem tekintik betegségnek a homoszexualitást

Anya és lánya a zárójelentés kézhezvételét követően felvette a kapcsolatot a Galactyco nevű LMBTQ-szervezettel, akik hivatalos panaszt nyújtottak be Murcia városvezetéséhez, valamint a regionális egészségügyi szolgálathoz és az egészségügyi minisztériumhoz. „Az Egészségügyi Világszervezet 1990-ben törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról, és mégis, 31 évvel később még mindig vannak olyan szakemberek a murciai egészségügyi szolgálatban, akik a szexuális orientációt betegségnek tekintik” – fogalmaztak közleményükben.  A szervezet azt is elmondta, az eset nem egyedi, számtalan bejelentés érkezik hozzájuk a szexuális vagy nemi orientáció miatti megalázó bánásmóddal kapcsolatosan. „Riasztónak, elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartjuk, hogy ma vannak olyan szakemberek, akik az egészségünkért felelősek, de figyelmen kívül hagyják az LMBTQ-emberek valóságát.”

A regionális egészségügyi szolgálat szóvivője a The Guardian portál kérdésére elmondta, tudnak az esetről, és minden szükséges intézkedést megtesznek a megfelelő eljárás érdekében. Hozzátette, az első vizsgálatok szerint szerencsétlen hiba történt a beteg adatainak felvételekor, és a kórház bocsánatot fog kérni a pácienstől.