Quantcast

#szoptatásmindenhol

Explicit szoptatós plakátok lepték el Párizst

Explicit szoptatós plakátok lepték el Párizst
© Delmaine Donson/Getty Images

A szoptató anyákkal szembeni társadalmi cenzúra ellen indult plakátkampány a francia fővárosban.

Tejtől csöpögő mellbimbókat és a felsőjüket kigomboló, gyermeküket büszkén tartó anyákat ábrázolnak azok a plakátok, amelyek a múlt héten tűntek fel Párizs utcáin. A #allaiterpartouttoutletemps, azaz #szoptatásmindehol a szlogenje annak a kampánynak, amelyet a francia Tajinebanane nevű ruházati márka indított a város falain – ők olyan, speciális nyílásokkal ellátott ruhákat árulnak, amelyek megkönnyítik a szoptatást az anyáknak.

A márkát három évvel ezelőtt alapította Alison Cavaille, aki aktív szószólója a szabad szoptatáshoz való jognak. A plakátkampány ötlete azután született meg a fejében, hogy a Tajinebanane több mint 160 ezer követővel rendelkező Instagram-oldalát többször cenzúrázták a képeken megjelenő női mellbimbók miatt. A kampánnyal Alison nemcsak a szoptatáshoz való jogra, hanem az újdonsült anyák védelmére, valamint a nemek közötti egyenlőségre is szeretné felhívni a figyelmet.

„17 napja az Instagram önkényes cenzúrájának áldozatai vagyunk, a posztjaink sorra tűnnek el, blokkolják egyes funkciók használatát és a láthatóságunkat is veszély fenyegeti” – írta nemrég Alison. „A közösségi oldalakon nincs helye a női melleknek, a szoptatásnak még kevésbé.” A márka vezetője arra is rávilágított, hogy a képmegosztó oldal közösségi cenzúrája kettős mércével működik. „Az app tele van férfi mellbimbókkal, és többé-kevésbé legális felnőtt tartalmakkal. A plasztikai műtétekre és pornográfiára ösztönző posztok mellett rengeteg sértegetés, homofób, rasszista és nőgyűlölő vélemény teret kaphat, de a nőknek és a szabad véleménynyilvánításuknak nincs helye.”

Cenzúrázott képekből lettek a plakátok

Az Instagramon cenzúrázott képekből a márka végül óriásplakátokat készített, és azokat Párizs utcáin ragasztották ki a szoptatási világhét alkalmából. „Ami a közösségi oldalon károsnak minősült, az megérdemelte, hogy mindenki láthassa” – fűzte hozzá az alapító a bejegyzésében.

A plaktákampánnyal egy időben Alison több találkozót is szervezett, ahol a közös felelősség és a szoptatásvédelem témáit vitatták meg szakértőkkel. „Szó esett a szülési szabadságok meghosszabbításáról, és arról is, hogyan találjuk meg a módját a munkáltatónkkal való kommunikációnak… Sajnálatos, hogy a hatóságok nem támogatják a nőket a szülés utáni időszakban” – fűzte hozzá az aktivista, hozzátéve, hogy az autonómiának nincsen neme. „A világ változik. A nők már nem a cenzúra tárgyai.”

Forrás: Elle