Quantcast

Emancipáció

Először szolgálhatnak női őrök Mekkában

© Fayez Nureldine / AFP

A szaúdi koronaherceg döntésének köszönhetően a nők már férfi kísérő nélkül is részt vehetnek a mekkai zarándoklaton, sőt akár katonának is jelentkezhetnek a szent hely őrzésére.

Szaúd-Arábia a világ egyik legkonzervatívabb országa, így komoly ellenállásba ütközhet az a vezető, aki változtatásokat szeretne bevezetni. Mohamed bin Szalman szúdi koronaherceget azonban úgy tűnik, ez sem riasztja el attól, hogy egy kicsit progresszívebb állammodell felé mozduljon el. Bár a közel-keleti ország messze jár még a polgári jogok néhány sarkalatos kérdésének megvalósításától (az LMBTQ-közösség például még mindig csaknem láthatatlan náluk), a női emancipáció frontján valami előremozdulni látszik.

Tavaly például két új, csak nők számára fenntartott, új technológiákra szakosodott egyetemet nyitottak meg, de mindenekelőtt a hatályos iszlám személyi törvények felülvizsgálata történt meg, amelynek értelmében eltörölték a becsületgyilkosságokat, és szigorúbb büntetéseket szabtak ki zaklatás és családon belüli erőszak elkövetői számára. Egyszóval a herceg több társadalmi és gazdasági reformot támogatott a konzervatív muszlim királyság modernizálására és a külföldi befektetések vonzására irányuló tervek részeként.

A Vision 2030 néven ismert terv eredményeként feloldották a nőkre vonatkozó tilalmakat, lehetővé téve, hogy a felnőtt nők a gyámjuk engedélye nélkül utazhassanak, és nagyobb kontrollt biztosítottak számukra a családi ügyekben. Ezután újabb lépést tettek előre: idén először a nők gyám nélkül is részt vehettek a hagyományos mekkai zarándoklaton (haddzs).

Szaúd-Arábia a múlt hónapban jelentette be a haddzs minisztérium döntését, amely hivatalosan is engedélyezte, hogy a nők korosztálytól függetlenül férfi rokonuk (mahram) nélkül induljanak a zarándoklaton, feltéve, hogy több nőtársukkal együtt, csoportosan kelnek útra. Április óta pedig több tucat női katona csatlakozott a biztonsági szolgálatokhoz, amelyek az iszlám szülőhelyére, a Mekkába és Medinába tartó zarándokokat őrzik.

Samar, egy, a Kaaba közelében – ez a muszlim vallás szerint egy Ábrahám által épített kocka alakú építmény) szolgáló női katona, a Reutersnek elmondta: a családja bátorította arra, hogy pszichológiai tanulmányai után lépjen be a hadseregbe. „Hatalmas eredmény ez számunkra, és a legnagyobb büszkeség, hogy a vallás, az ország és a legkönyörületesebb Isten vendégeinek szolgálatában állhatunk.” Mona is úgy döntött, hogy csatlakozik a hadsereghez és a szaúdi női katonák első csoportjához, akik az iszlám legszentebb helyein dolgoznak, biztosítva az éves zarándoklatot, amely a járvány miatt szigorú keretek között zajlik. Mona, aki maga is egy katona lánya, a Reutersnek azt is elmondta, hogy „néhai édesapám nyomdokaiba lépek, hogy befejezzem az ő útját, és itt álljak a mekkai nagymecsetnél, a legszentebb helyen. A hívők szolgálata nagyon nemes és tiszteletreméltó feladat.” A Twitteren a női katonaőrök érkezését nagy elismerés övezte, felhasználók százai nevezték a szaúdi nők szerepvállalásának erősítése felé tett döntő lépésnek. „Mekka történetében először teljesít szolgálatot egy szaúdi női őr a #Hajj során #WomenEmpowerment” – írta egy Twitter-felhasználó. „Késő, de sosem túl késő” – szólt az egyik legtöbbet megosztott komment.

A szaúdi védelmi minisztérium a Twitter-oldalán két fotót is megosztott a királyság első női haddzs és umrah biztonsági őreiről, amint a Nagymecsetben teljesítettek szolgálatot, felügyelve az imádkozók és a zarándokok jelenlétét, és biztosítva az összes járványügyi óvintézkedés betartását. A fotókon a női őrök hivatalos egyenruhát viselnek, a képaláírás pedig így szól: „A terepről. Haddzs és Umrah biztonsági őrök.” A szaúdi védelmi minisztérium február elején jelentette be, hogy a jövőben a királyságban élő férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek katonai pályára, így tehát már nők is felvehetők katonának, tizedesnek, őrmesternek és törzsőrmesternek.

Forrás: Elle