Quantcast

Lej

Először kerül női portré egy román bankjegyre

Először kerül női portré egy román bankjegyre
© dragos_g/Getty Images

Az új, 20 lejes címleten lesz látható egy nő arcmása.

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén, amelyen először lesz látható egy nő arcmása – adta hírül a Román Nemzeti Bank (BNR).

A központi bank igazgatótanácsa már a nyáron döntött az új címletű bankjegy bevezetéséről – egyúttal azt is elfogadták, hogy Ecaterina Teodoroiu első világháborús román hős képe lesz a bankjegyen. Ezzel a gesztussal a BNR erősíteni akarja a többi európai központi bankokhoz hasonlóan a nemek közötti egyenlőséget, illetve ezáltal elismeri, hogy a román társadalomban milyen fontos szerepük van a nőknek.

Az első világháború hőse

Emellett ismét megünneplik Nagy-Románia megalakulását azzal, hogy egy első világháborús hősre emlékeznek. Romániában 2018-ban ünnepelték Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó, 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 100. évfordulóját, amit jelképesen Nagy-Románia megalakulásának tekint a román történetírás.

Ecaterina Teodoroiu 1894 és 1917 között élt, az első világháborúban hősi érdemeket szerzett azzal, hogy előbb nővérként látta el a sebesülteket a fronton, majd ő maga is küzdött a háborúban. Végül 23 évesen vesztette életét a kelet-romániai Marasesti-i csatában.

Forrás: MTI