Quantcast

#stealthing

A nemi erőszak kevésbé ismert formája: az óvszerlehúzás

A nemi erőszak kevésbé ismert formája: az óvszerlehúzás
© PM Images/Getty Images

A „stealthing”, azaz lopakodás a szexuális erőszak egyik kevésbé ismert formája, amikor a férfi a partnere tudta és beleegyezése nélkül távolítja el az óvszert szeretkezés közben. Bár elmarasztaló ítélet eddig még nem született, a büntetőjogász szerint jogilag így is büntethető a zaklatás ezen formája.

12% – egy amerikai tanulmány szerint a 21 és 30 év közötti nők ekkora hányada vált már élete során legalább egyszer az óvszerlehúzás áldozatává. Az óvszer eltávolítása az aktus közben, a partner beleegyezése nélkül bizony a szexuális zaklatás egyik formája, amely világszerte kevéssé ismert és éppen ezért szinte elenyésző számban vannak azok az országok, ahol a jogi szabályozások is kitérnének rá.

Szeptember elején Kalifornia állam törvényjavaslatot terjesztett elő, amit ha elfogadnak a politikusok, az óvszerlehúzás hivatalosan is a szexuális erőszak jogi kategóriájába fog tartozni. Ennek megfelelően az áldozatok beperelhetik majd a partnerüket, ha az az együttlét során a tudtuk és beleegyezésük nélkül távolítja el az óvszert, és kártérítést követelhetnek majd tőlük – ám az elkövetőket, még ha bebizonyosodik is a bűnösségük, legfeljebb pénzbüntetésre ítélhetik, börtönre nem.

„Újra és újra elmondod, hogy unalmas vagyok”

Nemrégiben Franciaországban is előtérbe került a téma, miután egy szexuális egészséggel foglalkozó pedagógus, Diane Saint-Réquier a Twitteren számolt be az őt ért inzultusról. „Újra és újra lejátszom fejben a jelenetet, és tudom, hogy nemet mondtam. Óvszer nélkül nincs behatolás… És te mégis belém hatoltál. A beleegyezésem nélkül. Csak azért, mert megtehetted, mert akartad… Reszketek az undortól és a döbbenettől, te pedig újra és újra elmondod, hogy unalmas vagyok, hogy mindent elrontok, hogy ez nem olyan rossz, ez jó, hogy mióta óvszer nélkül szoplak, azóta ugyanolyan, nem? Nem” – fogalmazott az azóta több mint hatezer alkalommal megosztott posztjában.  

Az angolul „stealthing”, azaz szó szerinti fordításban „lopakodás” néven ismert jelenség egyelőre nincs törvényileg szabályozva Franciaországban, ám Anne-Sophie Laguens büntetőjogász szerint egy ilyen új jogi szövegre nincs is feltétlenül szükség. „Attól a pillanattól kezdve, hogy van egy olyan kényszer, amelyet a cselekmény egy részére gyakorolnak, a nemi erőszakra vonatkozó jogszabály keretein belül vagyunk. A lopakodás átlépi a beleegyezés határait, hiszen a partnert egyáltalán nem vagy csak túl későn veszi észre, hogy az óvszert eltávolították. A meglepetés fogalma pedig már benne van a jelenleg is hatályos francia törvényben” – magyarázza az ügyvéd.

Bár az óvszerlehúzás miatti feljelentés megállná a helyét, jelenleg nagyon kevés nő mer elmenni a rendőrségre, ha lopakodás áldozatává válik. „Ez még nem egy túlzottan ismert és elismert jelenség, egyes rendőrök elbagatellizálhatják a tényeket. Bonyolult megmagyarázni, hogy mindenben megegyeztek, csak abban nem, hogy…” – mondja a szakértő, aki azt is kiemeli, hogy az ilyen esetekben szinte lehetetlen kézzel fogható bizonyítékot találni.

Nem veszik észre, hogy nemi erőszakról van szó

Néha az áldozatok maguk sem tudják szavakba önteni az átélteket, a kellemetlenségek ellenére sem. „Gyakran nem is veszik észre, hogy ez nemi erőszak. Azt mondják, beleegyeztek a behatolásba, és hogy a férfi egyszerűen eltávolította az óvszert” – mondja az ügyvéd, aki szerint az agresszorok főként „félreértésként” hivatkoznak ezekre az esetekre.  

Elmarasztaló ítélet eddig még nem született lopakodással kapcsolatos ügyben, részben azért sem, mert az áldozatul esett nőknek nem feltétlenül a feljelentés megtétele az elsődleges szempont. Az óvszer nélküli közösülésnek ugyanis közvetlen következményei lehetnek a testi épségükre, így első körben inkább az orvost keresik fel, hogy kizárják egy esetleges nemi betegség vagy terhesség lehetőségét.

Forrás: Elle