Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Királyi család

Döbbenetes: ez történik, ha Erzsébet királynő nem a Buckingham-palotában hal meg

2022. augusztus 22.

2 perc olvasás

ELLE
angol királyi család buckingham palota erzsébet királynő II. Erzsébet királyi család brit királyi család
Döbbenetes: ez történik, ha Erzsébet királynő nem a Buckingham-palotában hal meg
© Jane Barlow / POOL / AFP

Az udvari protokoll minden eshetőségre fel van készülve II. Erzsébet királynő halálának körülményeivel kapcsolatosan.


Nagy-Britannia leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója, II. Erzsébet királynő egyre romló egészségi állapota miatt a királyi udvarnak bizony résen kell lennie, hiszen bármelyik nap bekövetkezhet a tragédia. Ahhoz, hogy ez esetben is fejetlenség nélkül tehesse a dolgát mindenki, kidolgoztak egy-egy hivatalos protokolleljárást arra az esetre, ha II. Erzsébet királynő a Buckingham-palotán kívül veszítené életét.

Először is a halálhírről a „London Bridge” nevű terv keretében kell értesíteni az illetékeseket. Az előírás szerint amint a királynő orvosa is megerősíti a végzetes hírt, Erzsébet királynő magántitkára hivatott felhívni a minszterelnököt, és a következő szavakat kell elmondania: „London Bridge is down” (szabadfordításban: a London-híd elesett).

Ezután a brit miniszterelnök dolga a Nemzetközösség országainak értesítése, azaz minden olyan ország értesül a halálhírről, ahol a királynő a hivatalos államfő. Ezután a szomorú hírt egyszerre juttatják el a világ legfőbb hírügynökségeihez.

A hivatalos tervek szerint a királynő koporsóját előbb a Buckingham-palota tróntermében kell elhelyezni, majd onnan a Westminster-palotába szállítják át, ahol három napig nyugszik majd. Csak ez után, 10 nappal a halála napját követően helyezik végső nyughelyére, a Westminster-apátságba.

Londonba kell visszajuttatni Erzsébet királynőt

De mi a helyzet, ha II. Erzsébet nem a királyi palotában tartózkodik majd a halál beálltakor? Erre bizony valós esély van, lévén, hogy őfelsége a Windsori-kastélyt tette meg főrezidenciájának, a nyarakat pedig előszeretettel tölti skóciai birtokán.

Az udvar természetesen ezekre az esetekre is fel van készülve. Amennyiben vidéki rezidenciáján, Sandringhamben éri a vég, a holttestét királyi vonattal szállítják a londoni St. Pancras pályaudvarra. Ugyanez az eljárás várható akkor is, ha a skót Balmoral birtokon tartózkodik a halálakor.

Ha pedig a vonattal szállítás valamilyen okból nem lehetséges, akkor az Operation Overstudy keretében repülővel juttatják el a királynő holttestét Londonba.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves