Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Királyi babona

Erzsébet királynő bizarr étkezési szokására nem találunk szavakat

2022. július 26.

2 perc olvasás

ELLE
angol királyi család erzsébet királynő II. Erzsébet brit királyi család étkezési szokás kenyér
Erzsébet királynő bizarr étkezési szokására nem találunk szavakat
© Getty Images

Nem csupán az udvari szabályok, de a babonák is fontos szerepet játszanak Erzsébet királynő étkezési szokásaiban.


A királyi család tagjainak az udvari protokoll miatt néhány meglehetősen furcsa szabálynak is eleget kell tenniük, többek között például vannak meghatározott ételek, amiket tilos nyilvánosan fogyasztaniuk.

Ez alól még maga a királynő sem jelent kivételt, ám II. Erzsébet étkezési szokásaira egy ennél is furcsább babona is rányomja a bélyegét.

A királynőnek szigorú elvárásai vannak azzal kapcsolatosan, hogy milyen kenyér kerülhet az asztalára. A királyi család tagjai számára szervezett lakomákon nem véletlenül nem láthattunk még eddig például baguette-et felszolgálva, II. Erzsébet ugyanis nem tűri meg, hogy hosszúkás alakú kenyérfélét szolgáljanak fel neki.

Több oka is lehet Erzsébet királynő furcsa szokásának

A bizarr hagyomány kialakulásához két elmélet is fűződik: az egyik szerint a hosszúkás alakú pékáru formája túlságosan emlékeztet a fegyverekére, ami annak a szimbóluma lehet, hogy valaki meg akarja dönteni az angol trónt.

A másik elképzelés szerint a szokást még Viktória királynő férje, Albert herceg vezette be, akinek meggyőződése volt, hogy szerencsétlenséget hoz a királyi család fejére, ha koporsó alakú ételt esznek.

Így aztán a királyi család csakis kör vagy négyzetes alakú szendvicseket fogyaszt. Emellett Erzsébet királynő nagy kedvence a britek köralakú édes pogácsája, a scone, amit jellemzően az ötórai teája mellé fogyaszt egy kis lekvárral és tejszínhabbal együtt.

A Buckingham-palota korábbi séfje, Darren McGrady azt is elárulta, hogy a királynő igen édesszájú, az étlapról előszeretettel választja azokat a fogásokat, amikben csokoládé van. Nagy kedvence például a csokis brownie.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves