Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Royal

Ez történik, ha II. Erzsébet brit királynő meghal

2022. szeptember 08.

9 perc olvasás

ELLE

angol királyi család buckingham palota gyász II. Erzsébet kamilla károly herceg
Ez történik, ha II. Erzsébet brit királynő meghal
© Shutterstock

Kilencvenhat évesen II. Erzsébet a valaha volt leghosszabb ideig uralkodó monarcha.


Ha az Egyesült Királyságra gondolunk, lehetetlen, hogy ne ugorjon be nekünk Őfelsége, II. Erzsébet királynő, aki kilencvenöt éves korára a szigetország jelképévé vált. 1952-es trónra lépése óta a négygyermekes anyuka tizenhárom miniszterelnökkel és tizenhárom amerikai elnökkel politizált, ötvenhárom nemzetközösségi országot vezetett, és nyolc unokát és dédunokát üdvözölt a királyi család köreiben.

Amikor Fülöp herceg 2017 májusában nyugdíjba ment, és nem vállalt több nyilvános szereplést, a királynő teljes egyetértésével, mégis egyértelművé vált, hogy a híres pár nem lesz képes örökké ellátni kötelezettségeit. Április 9-én pedig a Buckingham Palota bejelentette, hogy Fülöp, Edinburgh hercege kilencvenkilenc évesen elhunyt. Ő volt a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodói házastárs.

Fülöp herceg temetésén számos szokást meg kellett változtatni, különösen a távolságtartási szabályok betartása érdekében. De mi történne akkor, ha a királynő halna meg?

Hol tartózkodik a királynő a koronavírus-járvány alatt?

A járvány kitörését követően a Buckingham Palota arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a királynő elővigyázatosságból Windsorba költözött. Londonból való távozását követően a királynő arról beszélt, hogy az országnak össze kell fognia, és mindenkinek szerepet kell vállalnia abban, hogy legyőzzék a pandémiát.

„Mindannyiunknak azt tanácsolták, hogy változtassunk addigi életünkön a közösségünk védelme érdekében, és különösen óvjuk a leginkább sérülékenyeket – mondta a királynő. – Az ilyen időkben arra emlékezzünk, nemzetünket is mindig az kovácsolta össze, hogy a közösségek összetartottak, és együtt dolgoztak egy közös célért. Új módszereket kell találnunk, hogy kapcsolatban maradjunk egymással és biztosíthassuk szeretteink biztonságát. De biztos vagyok benne, hogy felnövünk a feladathoz. A családom és én készen állunk, hogy kivegyük ebből saját részünket.”

A királyi család tagjai különböző helyeken töltötték a karantént. Tavaly Károly herceg és Kamilla, Cornwall hercegnéje skót otthonukban tartózkodott, a Cambridge-i hercegi pár és három gyermeke: György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg pedig Norfolkban, Anmer Hallban.

Amikor a királynő meghal, Károly herceg lesz a király?

Ha a királynő nem lesz már köztünk, Wales hercegét koronázzák királlyá, és ő fog beszédet tartani a nemzet előtt édesanyja halála estéjén. Cornwall hercegnéjéből pedig Kamilla királyné lesz. Ha Károly herceg megtartja a saját nevét (választhatnak ugyanis másik nevet is trónra lépésükkor), III. Károlyként fog trónra lépni. Ez esetben Vilmos herceg, Cambridge hercege Wales hercege lesz.

2019-ben arról volt szó, hogy 2021-ben a királynő visszavonul, és Károly herceg veszi át a feladatait. Akkoriban egy forrás megerősítette: „Károly királlyá koronázását tervezzük egy ideje, a hatalomátadás folyamatban van. Őfelsége a kilencvenes éveit tapossa, így érthetően nem tud többet vállalni.” Az elmúlt néhány évben a királynő elkezdte leépíteni nyilvános megjelenéseit és feladatait, 2016-ban még háromszázharminckettő, 2018-ban már csak kétszáznyolcvanhárom nyilvános megjelenése volt. Károly herceg pedig ezzel párhuzamosan egyre többet vállalt.

Mi történik a királynő halálának napján?

Ha a királynő betegség miatt haldokolna, a Palota egy rövid közleményt adna ki halálának bekövetkezte előtt, vagy kevéssel utána. Erzsébet apja, VI. György halálakor a Palota a következőt közölte: „A király békésen közeledik élete vége felé.” 1901-ben, két nappal Viktória királynő halála előtt pedig a következő közleményt adták ki: „A királynő rendkívül levert, és rengeteg feszültséggel kell megküzdenie.”

A Guardian korábban arról számolt be, hogy II. Erzsébet halálát követően rangidős orvosa és gasztroenterológus professzora figyelnek majd arra, hogy ki mehet be hozzá, illetve mikor válhat publikussá a halálhír.

Ki tájékoztatja a miniszterelnököt a királynő haláláról?

A Guardian szerint a királynő személyi titkára, Sir Christopher Geidt feladata, hogy a miniszterelnököt tájékoztassa a királynő haláláról. A jelszó, amit a bejelentésre használnak, a „London-híd”. A biztonsági vonalakon „a London-híd leomlott” mondatot fogják bemondani, ha az esemény bekövetkezik. A Külügyminisztérium Nemzetközi Válaszközpontja ezt követően megosztja a hírt a tizenöt olyan országgal, ahol a királynő szintén államfő, valamint a Nemzetközösség további harminchat országával.

Hogyan szerez róla tudomást a nyilvánosság?

A nemzetközi hírügynökségnek, a Press Associationnek és a világ többi médiacsatornájának egyszerre küldenek egy nyilatkozatot. A tradíció szerint egy gyászruhás inas kisétál a Buckingham Palotából, és kitűz egy fekete szegélyű tájékoztató levelet a kapura. A Fülöp herceg haláláról szóló tájékoztatást 2021. április 9-én tűzték ki a Buckingham Palotára. „Amíg az inas kifüggeszti a levelet, a palota weblapján is egyetlen oldal lesz elérhető, ami ugyanazt a szöveget mutatja fekete háttérrel” – mondta a Guardian.

Szintén aktiválják a csak „Rats”-ként ismert rádiós jelzést, ami eredetileg a háború közeledtét jelezte. Chris Price, a BBC Radio 1 zenei vezetője azt írta 2011-ben a Huffington Postban: „Ha valaha meghalljuk napközben a Haunted Dancehall (Nursery Remix) című számot a Sabres of Paradise-tól, kapcsoljuk be a TV-t, mert szörnyűség történt.”

Ha a királynő halála várható, a hírt először a BBC, az ország első számú hírcsatornája fogja leadni, ami minden más műsorát megszakítja, hogy beszámoljon a királynő haláláról. A hírolvasók fekete kosztümöt/öltönyt és nyakkendőt fognak viselni, amit mindig bent tartanak a stúdióban, ha szükség lenne rá. Amikor Fülöp herceg elhunyt, szintén feketét viseltek.

A pilótákat is informálják a halálesetről, nekik tájékoztatniuk kell utasaikat. Végül pedig, a temetésig az összes komédia sugárzását is megszakítják az Egyesült Királyságban.

Mi történik a királynő halálát követő órákban?

Talán morbidnak hangzik, de a hírcsatornáknak világszerte van egy előre elkészített gyászjelentése, amit leadnak, miután tudomást szereztek Őfelsége haláláról. A zászlókat Egyesült Királyság-szerte félárbocra eresztik (Edinburgh hercegének halálánál is így történt), és évekig az a pletyka járta, hogy a dolgozókat is hamarabb hazaengedik aznap.

A királynő halálát egy tizenkét napos gyászidőszak követi majd. Ez idő alatt a királynő testét a Buckingham Palotába szállítják, és előkészítik a temetést, ami a Canterbury érsek feladata.

Őfelsége koporsója négy napig a Westminster Hallban lesz látható, hogy az emberek leróhassák tiszteletüket. Legalábbis eddig így volt, most azonban a koronavírus miatt a kormányzat mindenkitől azt kéri, kerüljék a kisebb-nagyobb összejöveteleket, így ha most következne be a tragédia, talán ez is változna.

Ezt követően a királynőt a Windsor-kastélyban, a Szent György kápolnában helyezik majd örök nyugalomra, ahol az Anyakirálynő és VI. György király el van temetve.

Lenne állami temetés, ha a királynő a covid-19 alatt hunyna el?

A kormányzat jelenleg azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a társasági eseményeket, még a családi és baráti összejöveteleket is. Nem tudjuk tehát, hogyan lehetne megtartani az állami temetést.

Az anglikán egyház tavaly a The Telegraph-ban tette közzé a temetésekre vonatkozó iránymutatásait, amelyben erősen ajánlották, hogy a hetven év feletti és a veszélyes krónikus betegségben szenvedő rokonok és barátok ne jelenjenek meg a szertartáson. Ezt betartva, a királyi család néhány tagja, többek között például Károly herceg, nem is vehetne részt a temetésen.

Milyen hatással lesz a gazdaságra a királynő halála?

A királynő temetésének napja és Károly születésnapja nemzeti ünnep lesz. A temetés napján a londoni tőzsde bezár. Azt nem tudjuk, hogy a gazdasággal pontosan mi történik majd a királynő halálát követően, de a Business Insider szerint a két nemzeti ünnep egyenként 12 milliárd és 6 milliárd font közötti kiesést okozhat majd a GDP-ben.

Forrás: ELLE

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Károly király bejelentette, megváltoztatja Charlotte hercegnő címét
1

Károly király bejelentette, megváltoztatja Charlotte hercegnő címét

2022.11.28. 2 perc olvasás

Károly király bejelentette, megváltoztatja Charlotte hercegnő címét

Megalázta az édesapját Harry herceg a koronázáson, fotó is készült róla
2

Megalázta az édesapját Harry herceg a koronázáson, fotó is készült róla

2023.05.07. 2 perc olvasás

Megalázta az édesapját Harry herceg a koronázáson, fotó is készült róla

Meghan Markle őrjöng Károly király döntése miatt
3

Meghan Markle őrjöng Károly király döntése miatt

2022.09.15. 1 perc olvasás

Meghan Markle őrjöng Károly király döntése miatt

„Kamilla elhatározta, hogy pokollá teszi Katalin életét” – elképesztő titokra derült fény a királyi családból
4

„Kamilla elhatározta, hogy pokollá teszi Katalin életét” – elképesztő titokra derült fény a királyi családból

2023.01.19. 2 perc olvasás

„Kamilla elhatározta, hogy pokollá teszi Katalin életét” – elképesztő titokra derült fény a királyi családból

Kamilla hercegné könnyfakasztó vallomása: „Tudom, hogy csak tartalék vagyok"
5

Kamilla hercegné könnyfakasztó vallomása: „Tudom, hogy csak tartalék vagyok"

2022.07.14. 2 perc olvasás

Kamilla hercegné könnyfakasztó vallomása: „Tudom, hogy csak tartalék vagyok"

Felrobbant az internet, a 64 éves Madonna félmeztelen fotókat töltött fel
6

Felrobbant az internet, a 64 éves Madonna félmeztelen fotókat töltött fel

2022.11.15. 1 perc olvasás

Felrobbant az internet, a 64 éves Madonna félmeztelen fotókat töltött fel

Döbbenetes lesifotók az afáziában szenvedő Bruce Willisről
7

Döbbenetes lesifotók az afáziában szenvedő Bruce Willisről

2022.09.05. 2 perc olvasás

Döbbenetes lesifotók az afáziában szenvedő Bruce Willisről

Felrobbant az internet: hihetetlen, mit szúrtak ki Károly király és Vilmos herceg új fotóján
8

Felrobbant az internet: hihetetlen, mit szúrtak ki Károly király és Vilmos herceg új fotóján

2022.10.02. 1 perc olvasás

Felrobbant az internet: hihetetlen, mit szúrtak ki Károly király és Vilmos herceg új fotóján

ezek is érdekelhetnek

Komoly lépésre szánta el magát Harry herceg, a királyi családba való visszatéréséről van szó

Komoly lépésre szánta el magát Harry herceg, a királyi családba való visszatéréséről van szó

2024.04.20. 2 perc olvasás

Harry herceg

Meglepő dolgot árult el a gyerekeiről Vilmos herceg

Meglepő dolgot árult el a gyerekeiről Vilmos herceg

2024.04.20. 2 perc olvasás

Vilmos herceg

Katalin hercegné állapotáról friss hírek érkeztek – így érzi magát az elmúlt időszakban

Katalin hercegné állapotáról friss hírek érkeztek – így érzi magát az elmúlt időszakban

2024.04.19. 2 perc olvasás

Royal Family

Vilmos herceg nagy titkot árult el Lajos hercegről, ezt senki sem gondolta volna

Vilmos herceg nagy titkot árult el Lajos hercegről, ezt senki sem gondolta volna

2024.04.19. 2 perc olvasás

Royal Secret

A testbeszéd-szakértő szerint Vilmos herceg így érzi magát Katalin hercegné rákbetegsége óta

A testbeszéd-szakértő szerint Vilmos herceg így érzi magát Katalin hercegné rákbetegsége óta

2024.04.19. 2 perc olvasás

Royal Family

Ez Katalin hercegné és Vilmos herceg kedvenc nyaralóhelye

Ez Katalin hercegné és Vilmos herceg kedvenc nyaralóhelye

2024.04.18. 2 perc olvasás

Házaspár

Katalin hercegné ide költözne a családjával a rákbetegsége miatt

Katalin hercegné ide költözne a családjával a rákbetegsége miatt

2024.04.16. 2 perc olvasás

Család

Kiderült Vilmos herceg titkos beceneve – meglepő, ki árulta el a kínos információt

Kiderült Vilmos herceg titkos beceneve – meglepő, ki árulta el a kínos információt

2024.04.15. 2 perc olvasás

Royal Family

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves