Bizony, az étrended bőven befolyásolhatja a bőröd állapotát.
Nem hiába mondják, az vagy, amit megeszel. A bőr, mint élő szerv, folyamatosan reagál a külső hatásokra, így az is óriási hatással lehet rá, hogy milyen ételeket viszel be a testedbe. Ha a tápanyagbevitel szegényes, akkor a bőr fakóbbnak, fáradtabbnak, rugalmatlanabbnak tűnhet, a finom ráncok pedig hamarabb elmélyülhetnek. Ha viszont több regeneráló, bőrbarát étel kerül az étrendbe, az arcbőr fokozatosan megváltozik: simább, egyenletesebb és kipihentebb hatású lesz. Na, de milyen ételek segíthetnek abban, hogy fiatalosabbnak tűnj? Összeállításunkból most megtudhatod!
Akár hiszed, akár nem, de a piros kaliforniai paprika az egyik leghatásosabb bőrszépítő étel, ami rendkívül hasznos lehet a ráncok ellen. Jelentős a C-vitamin-tartalma, amely kulcsszerepet játszik a kollagénszintézisben, márpedig a kollagén az a fehérje, amely a bőr feszességéért és rugalmasságáért felel. A paprikában emellett karotinoidok is vannak, amelyek természetes védőrétegként segítenek a környezeti ártalmak ellen, és támogatják a bőr egyenletesebb, simább megjelenését. Akik rendszeresen fogyasztják, gyakran számolnak be arról, hogy arcbőrük élettel telibb és ragyogóbb.
Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek segítenek megőrizni a bőr természetes védőrétegét. Ez a lipidréteg elengedhetetlen ahhoz, hogy az arcbőr teltnek, rugalmasnak és hidratáltnak hasson. Az avokádóban E-vitamin is rejtőzik, ami hatékonyan óvja a bőrt az oxidatív stressztől és a kiszáradástól. Ha az avokádó rendszeres szereplő az étrendben, akkor a bőröd tapintása hamar finomabbá válhat.
Az áfonya az egyik legerősebb antioxidáns hatású gyümölcsnek számít. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, a részecskéket, amiket gyakran összefüggésbe hozzák a bőr idő előtti öregedésével és a ráncok kialakulásával. Rendszeres fogyasztása mellett csökkenhet a bőr szürkés, fakó tónusa, az arcbőr egységesebbnek, élettel telibbnek látszhat. Különösen hasznos az áfonya a hideg hónapokban, amikor a bőr a fűtés, a szél és a hőmérséklet-ingadozás miatt kiszárad.
A dió értékes omega-3 zsírsavakat biztosít, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, így a bőrben is. Ezek a zsírsavak hozzájárulhatnak a bőr védőgátjának erősítéséhez, ami kulcsfontosságú a rugalmas, komfortos bőrérzethez. Különösen azoknak lehet előnyös a dió rendszeres fogyasztása, akiknek száraz vagy érzékeny a bőre, hajlamos a pirosodásra, hámlásra, feszülésre.
Ha az étrend következetesen támogatja a bőrt, akkor már néhány hét alatt megjelenhetnek az első finom jelek: az arc kipihentebbnek, üdébbnek tűnhet, a bőrfelszín simábbnak hathat. A tempó azonban egyéni: sok múlik a folyadékfogyasztáson, az alvás minőségén, a stressz szintjén és a bőrápolási rutinon is. Amennyiben viszont a fenti ételek rendszeresen helyet kapnak a mindennapokban, a bőr összképe fokozatosan megváltozhat, élettel telibb, frissebb és fiatalosabb hatású lesz, mintha éveket fiatalodtál volna, anélkül, hogy drasztikus beavatkozáson estél volna át.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!