Quantcast

Personal skincare

Itt a szépségtrend, ami a te bőrödre lett kitalálva

© Unsplash/Fleur Kaan

Sokan már „a kevesebb több” elvet alkalmazzák a szépségápolási rutinjukban, a szépségipar azonban továbbra is ontja magából az újabbnál újabb termékeket, melyek mind azt ígérik, hogy megoldják minden bőrproblémánkat. A legújabb irányzatnak ez akár sikerülhet is. 

Hacsak nincs bőrgyógyász diplománk, valószínűleg csak az online szépségtanácsadókra alapozhatjuk a tudásunkat azzal kapcsolatosan, hogy mely összetevők működnek legjobban a bőrünkön. Most azonban úgy tűnik, mindez változóban van – színre lép ugyanis a személyre szabott bőrápolás.

Az egyedileg készült bőrápolási termékek első pillantásra a Harry Pottert és az ott használt üstöket juttatják eszünkbe, ám sokkal több van a testre szabott bőrápolásban, mint ami kívülről látható. Az egész sokkal intuitívabb és érdekesebb, mint azt gondolnánk. Nem számít, hogy egy specifikus, kiütések gyógyítására kifejlesztett kezelésről vagy egy olyan szuperszérumról van szó, ami arra hivatott, hogy új életet leheljen a bőrünkbe, sosem volt még ilyen könnyű kifejleszteni egy szakember által ellenőrzött rutint.

De mit jelent az, hogy személyre szabott bőrápolás?

A jövő a személyre szabott bőrápolásé, amelynek lényege, hogy a kozmetikumokat csak és kizárólag az adott személy bőrére fejlesztik ki, az ő igényei és szükségletei alapján. A bőr kielemzését követően egy szakértőkből álló csoport – bőrgyógyászok, tudósok és gyógyszerészek – részletes képanyagot kérnek, majd ki kell töltenünk egy online kérdőívet az arcbőrünkkel kapcsolatban. A formanyomtatvány több kérdést tartalmaz a bőrtípusunkkal, életstílusunkkal, érzékenységekkel és allergiákkal, a céljainkkal, valamint az illatpreferenciáinkkal kapcsolatosan. Ezt követően megnézik, vannak-e tiltólistás összetevők, majd elkészítenek egy speciális vegyületet, ami várhatóan javulást hoz a bőrünknek, hiszen az egyedileg fejlesztett szérumra jobban kellene reagálnia, így az eredmény is látványosabb lesz.

Miért jobbak az egyedi termékek a bőrnek?

A személyre szabott termékek összetevői jellemzően erősebbek a boltban kapható arcápolók összetevőinél, hiszen egy bőrgyógyász vagy bőrápolási szakértő diagnosztizálta a problémát, és a számunkra legmegfelelőbb terméket állította össze.

Minden egyes összetevő kipróbált és embereken tesztelt, ez garantálja, hogy a kiválasztott termékek nemcsak a hatékonyságot maximalizálják, de egyben minimálisra csökkennek a lehetséges mellékhatások is, hiszen a szakértők előzetesen felmérik, hogy a bőrünk hogyan reagálhat az egyes aktív összetevőkre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen el kellene hagyni az áruházi termékeket, hiszen azokban is lehetnek bárki számára hatékony összetevők. Sőt, akár az egyedi szérumunkhoz megszólalásig hasonlót is találhatunk, azzal azonban érdemes számolni, hogy azokban kisebb koncentrátumban lesznek jelen a hatásos komponensek.

Az tehát száz százalék, hogy a testre szabott termék hatásosabb lesz. Természetesen a magasabb koncentrátum gyorsabb eredményt feltételez, és vannak olyan összetevők, amelyek esetében a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy nagyobb dózisban lényegesen hatásosabbak, ilyen például a tretinoin (Retin-A) és a hidrokinon. Fontos azonban megjegyezni: attól még, hogy egy termék erősebb, nem jelenti feltétlenül azt, hogy megfelelő a bőrpanaszunkra. Sőt, néhány összetevő esetében, például a C-vitaminnál, egy meghatározott koncentrátum felett csökkenhet is a hatékonyság. Ahogy minden bőrápolási rutin esetében, itt is fontos először letesztelni az árucikket, vagy a bőrünk érzékenységétől függően először alkalmazzuk csak másnaponta vagy hetente kétszer.

Hol vásárolhatunk személyre szabott bőrápolási termékeket?

A The Secret ausztrál márka „szetteket” ajánl, amelyeket egy kérdőív alapján személyre szab. Ezek általában arclemosókból, szérumokból, elixírekből és hidratálókból állnak, amelyeket külön-külön is megvásárolhatunk, vagy kérésre szakértő által, saját preferenciáink alapján összeállíttathatunk.

A Function of Beauty amerikai cég egyedi rutinjait egy algoritmus segítségével rakja össze, amely testre szabott formulát kalibrál három alaptermékre – egy arctisztíróra, egy szérumra és egy hidratálóra.

A magyar szolgáltatások még nem ennyire professzionálisak, arra azonban már több oldal is vállalkozott, hogy olyan szépségrutin-varázslót vagy alkalmazást készítsen, melyek segítenek kiválasztani, hogy a sok-sok elérhető hatóanyag közül melyek lehetnek bőrünknek a legideálisabbak.

A Skinsmart Rutinvarázslója jóvoltából például nem kapunk teljesen egyedi termékeket, de a készek közül segít kiválasztani, hogy meghatározott bőrproblémák esetén melyeket alkalmazzuk. A kérdőív révén bőrtípusunk, aktuális bőrproblémáink és a költségvetésünk alapján választhatunk az elérhető készítmények közül.

Ezenkívül Magyarországon is elérhető a Vichy SkinconsultAI, amely egy mesterséges intelligencia által vezérelt, személyre szóló bőröregedés-elemző alkalmazás. Az applikációba csak egy fotót kell feltölteni, amit a rendszer elemez, majd a bőröregedés hét látható jelének intenzitása alapján, bőrgyógyászok által támogatva javasol mindennapos bőrápolási rutinokat. A termékek ugyan még nem egyedileg készülnek, de az alkalmazás segíthet a számunkra aktuálisan szükségesek kiválasztásában.

 

Forrás: ELLE