Quantcast

Szakértői tippek

Így hozhatod létre a teljesen egyedi, saját parfümödet!

© Studio Doros/Getty Images

Nemcsak a ruháinkat, de parfümjeinket is rétegezhetjük – persze nem mindegy, hogyan! 

A "rétegezés" elve valójában a divatból ismert, azt jelenti, hogy több réteg egymással harmonizáló ruhát veszünk egymásra. Ám a kifejezést az illatszeriparban is használják. Két vagy több parfüm kombinálása még szakemberek körében is a legegyedibb módszernek számít egy jellegzetes, egyedi illat megalkotására. A Bon Parfumeur francia márka a külön-külön és együtt is viselhető illatairól ismert. Az alapító Ludovic Bonneton elmondja, milyen szabályokat kell követni, ha a parfümök rétegezésének trendjéről van szó – és elárulja, melyek a kedvenc kompozíciói.

Mi az ötlet e szépségtrend mögött?

A parfümök rétegezésével bárki a saját parfümkészítőjévé válhat. Az egyes illatokat egymás után fújják fel, és együttesen egyedi és egyéni kompozíciókat hoznak létre. Fontos: ahhoz, hogy jobban ellenőrizni tudjuk a rétegzést, jobb, ha olyan tusfürdőket, dezodorokat és testápolókat használunk, amelyek egyáltalán nem vagy csak diszkréten illatosítottak. Ez megakadályozza a túl sok aroma véletlen keveredését. Így működik a parfümök rétegezése a szakértő szerint...

Hány parfümöt lehet kombinálni?

"Az évszaktól, az időjárástól és a hangulattól függően két-három illatot szoktam rétegezni" - árulja el Ludovic Bonneton. A kedvenc illat alkothatja az alapot, egy második illatanyagot is fújhatsz rá, ahogy a kedved tartja. "Például váratlan frissességet vagy melegséget kölcsönözhetünk kedvenc illatunknak. Összességében nem lehet nagyot tévedni. Használhatsz különböző márkájú parfümöket, vagy akár női és férfi illatot is" - magyarázza a szakember. Üzenete: érezd jól magad és engedd szabadjára a kreativitásod!

Mely illatok illenek össze különösen jól?

 "Az, hogy melyik kombináció különösen vonzó, személyes ízlés kérdése. Én például szeretem a szantálfa és a rózsa, vagy a vetiver és a tengeri jegyek kombinációját. Ma reggel például kombináltam a Bon Parfumeur 602-es és 004-es parfümöt. Az egyik illat fás-zöldes, borsos, a másik pedig gin és mandarin illatú." Összegyűjtöttünk még néhány példát a csodálatosan harmonizáló illattípusokra:

Édes virágos illatok – bőr
Citrus jegyek – virágos illatok
Meleg földes árnyalatok – vanília
Bogyós gyümölcsök – oud
Pézsma – fa

Hova kell a különböző parfümöket fújni?

"Ismétlem, bízzunk az ösztöneinkben" – tanácsolja a szakember, és hozzáteszi: "Különböző illatokat fújhatunk egymásra. De alkalmazhatjuk egyiket és másikat a test különböző részein is – például a bal és a jobb vállon. Vagy a hajon és a csuklón. Egy másik lehetőség: fújjuk az egyik parfümöt a bőrünkre, a másikat a ruhánkra."

Tipp: A legjobb, ha először a legsúlyosabb, legintenzívebb illatot alkalmazzuk, majd a könnyebbet.

Van-e óvatosabb módja az illatrétegzésnek kezdők számára? 

Aki lépésről lépésre szeretne haladni, kezdheti azzal, hogy különböző termékeket kombinál ugyanabból az illatcsaládból, például tusfürdőt testápolóval vagy hajparfümmel. Ebben az esetben azonban az eau de parfumot érdemes elhagyni, mert hamar túl intenzívvé válhat az összhatás. Ha már egy kicsit kísérletezőbb vagy, akkor kombináld az azonos illatcsaládba tartozó parfümöket – például két virágos parfümöt.

A szakértő elárulja három kedvenc parfümkombinációját 

 Ez az én három kedvenc kombinációm:

004 & 602: Fás illat, némi csípősséggel.
701 & 903: Meleg, sötét fás akkord a fényt keresve.
001 & 003: Két kölni, a hihetetlen frissesség érzéséért.

Uniszex illatok 

"Véleményem szerint a parfümnek nincs neme, ezek elavult klisék. Nem akarunk semmit sem korlátozni vagy kategorizálni. Parfümőreink iránymutatások nélkül alkotnak új illatokat - úgymond szabad kezet kapnak. Emellett minden bőr másképp reagál egy Eau de Parfumra. Senki sem hagyja hátra ugyanazt az illat aurát. Ez jó, mert így még sokszínűbbé válik" – mondja Ludovic Bonneton.

MIT jelent, hogy egy illat fenntartható? 

"Az általunk használt összetevőket gondosan átvizsgáljuk, hogy biztosítsuk, megfelelnek a legmagasabb egészségügyi és biztonsági előírásoknak. Arra is törekszünk, hogy készítményeink 82-96 százalékban természetes összetevőkből álljanak. Ritka esetekben a környezet és  őslakosok védelme érdekében jobb, ha szintetikus alternatívákat használunk. De teljesen biztonságos mesterséges aromákat használunk, amelyek a természetet sem károsítják" – meséli az alapító és parfümszakértő.

"Ezenkívül sem színezéket, sem UV-szűrőket nem használunk a parfümjeinkben. Minden csomagolást úgy terveztünk, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb legyen, például 100 százalékban újrahasznosítható üvegpalackokkal. A külső csomagolás FSC-címkével ellátott papírpépből készült. A papír és a karton fenntartható módon kezelt erdőkből származik" – meséli a szakértő.