Quantcast

Igazi vagy hamis?

Öt módszer, amivel ellenőrizheted, hogy eredeti-e a parfümöd

Öt módszer, amivel ellenőrizheted, hogy eredeti-e a parfümöd
© Pexels/cottonbro

Érdemes képben lenni, hogy mire kell figyelni, amikor luxusillatokat vásárolunk. Összeállítottunk egy listát a legjobb, egyszerű módszerekről, amelyek segítségével gyorsan ellenőrizhető egy adott parfüm eredetisége, és elkerülhető a csalódás. 

Megvette kedvenc parfümjét egy másik üzletben, és az volt a benyomása, hogy az előzőnek teljesen más illata volt? Nem tudja, hogyan ellenőrizze az eredetiségét? Szinte minden irányból elárasztanak minket a hamisítványok. A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy a nem eredeti parfümök vásárlása és használata nemcsak etikátlan, de számos kellemetlen következménnyel járhat: eltávolíthatatlan foltok a ruhákon, instabil illatanyagok, allergiás reakciók, rákkeltő összetevők. Ez csak néhány érv amellett, hogy felelős döntéseket kell hozni ezen a területen. Ennek ellenére az alacsonyabb árak még mindig csábítóak az óvatossággal és a józan ésszel szemben.  Ha eltekintünk a legszebb illatkompozíciók és üvegflakonok (amelyek gyakran műalkotásokhoz hasonlítanak) alkotóinak tiszteletével kapcsolatos kérdésektől, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hamisított termékek piacának támogatása szorosan összefügg az erőszakkal, a gyakori lopásokkal és a kizsákmányolással. Sajnos ez a probléma nem csak a parfümipar szegmensét érinti, bár éppen ez az a terméktípus, amelyet a leggyakrabban hamisítanak. Hogyan lehet tehát tudatosan és felelősségteljesen megközelíteni a vásárlást? Az alábbi 5 szempont segítségével nem is olyan nehéz: 

1. A vásárlás helye

Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizzük, eredeti-e egy parfüm? A hamisítványok vásárlásának kockázatát természetesen úgy kerülhetjük el, ha márkaszalonokban, megbízható és bevált parfümériákban, drogériákban vásárolunk parfümöt. Ha nem vagyunk biztosak egy helyben, végezzünk egy kis kutatást, olvassuk el a vásárlói véleményeket, és válasszuk azt az üzletet, amely garantálja, hogy 100%-ban eredeti termékeket vásárolunk.

Tudjuk, milyen csábító, hogy egy egzotikus nyaralásról szuvenírt hozzunk magunknak egy flakon parfümöt. De vajon van-e bármi esélye annak, hogy az utcai árustól/piacon vagy tengerparti bódésoron vásárolt termék eredeti? Egy ilyen illat megkérdőjelezhető tartóssága mellett egészségügyi kockázatot is jelent.

2. A csomagolás és az üveg

Egy másik módja annak, hogy hogyan lehet kiszúrni egy hamis parfümöt, a részletek megfigyelése. Igen, az ördög a részletekben rejlik - még inkább, ha a luxusparfüm-iparról beszélünk, ahol egy illat minden egyes elemét hihetetlen figyelemmel alakítják ki. Mik tehát a valódi parfüm jellemzői?

A parfüm dobozát szorosan celofánba kell csomagolni. Az eredeti parfümök fóliája általában gondosan ragasztott és kissé vastagabb. Bármilyen elgépelés, kifakult aranyozás vagy hiba, valamint a logók, betűk és dombornyomás eltérései természetesen garanciát jelentenek arra, hogy hamisítványról van szó. A porlasztónak pontosan kell illeszkednie, egyenletesen érintkeznie kell az üveggel.

Végül, de nem utolsósorban ellenőrizzük, hogy a parfümös üveg kialakítása nem tér-e el az eredetitől. A hamis illatszeres üveg kissé másképp nézhet ki – néha csak épp egy kicsit, ezért legyünk óvatosak. 

3. Sorozatszám és vonalkód 

A vonalkód leellenőrzésével megtudhatjuk, hogy az illat a megfelelő országból származik-e (ha gyanú merül fel, kérhetünk akár online vonalkód ellenőrzést). A sorozatszámot vagy dombornyomással a palack aljára vagy hátuljára ragasztják. Ennek alapján az egyik legnépszerűbb módszerrel ellenőrizhetjük a parfüm eredetiségét egy speciális keresőmotor segítségével (a parfümök eredetiségének ellenőrzésére ajánlott weboldal például a checkcosmetic.net). A kód beírása után információt kapunk a márkáról és az adott termékről. Az eredeti illatok jelölése természetesen a csalók fellépésének megakadályozására szolgál, de sajnos ez nem mindig 100%-ig megbízható. Számos esetben előfordulhat, hogy a keresőmotorok nem azonosítanak egy parfümöt: 

  • ha az illat hamisítvány
  • ha az illat limitált kiadású
  • ha az illatszer számozását a gyártó megváltoztatta (ez egy népszerű eljárás a csalók elleni küzdelemben).
  • ha az illat repülőtéri vámmentes üzletből származik

Ha kétségeink vannak, hívhatjuk a gyártó forródrótját.

4. Az ár

Egy kivételesen alacsony árnak óvatosságra kellene intenie bennünket, nem pedig eufóriát okoznia. Aki pénzt szeretne megtakarítani, szerezze be kedvenc illatát az akciós időszakokban, mint például a Black Friday. Ezen túlmenően, ha biztonságos online vásárlást választunk nagyon gyakran találkozhatunk olyan kedvezményes kódokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy extra figyelmet fordítsunk a költségvetésére.

Fontos: a bevált, jól ismert parfümériákban az árak valamivel magasabbak lehetnek, mint az online boltokban, hiszen az üzlethelyiség fenntartása költségekkel jár. Viszont egyrészt biztosak lehetünk a termék eredetiségében, magas minőségében, frissességében, másrészt ha bármilyen problémánk lenne az illatszerrel, a későbbiekben is visszavihetjük. 

5. A folyadék színe és összetétele

Az eredeti parfümök színe általában halvány. Ellenőrizzük, hogy a flakonban lévő folyadék hasonlít-e az eredeti változatra - nagyon gyakran előfordul, hogy a hamisítványokhoz különböző színezékeket adnak. Vigyázat: ezek károsíthatják a ruhákat. Amikor egy adott parfüm összetételét ellenőrizzük, érdemes összehasonlítani az eredetivel, amit a hivatalos honlapon találunk (a hamisítványok esetében gyakran előfordul, hogy egyes összetevők hiányoznak, vagy sorrendjük megváltozik).