Frissítsd fel az étrendedet ezekkel az újonnan felkapott, egészséges és megfizethető ételekkel!
Maniókaliszt, gombák, és meglepő módon a bacon szalonna – csak néhány azon szuperételek közül, amelyek várhatóan nagyon népszerűek lesznek 2018-ban az egészséges ételeket értékesítő MuscleFood.com szerint. Rangsorolták az ételeket az egzotikus maqui bogyóktól a szuperporokig, mint például a kurkuma, és néhány szokatlan diófélét és olajat is számba vettek. A végeredmény pedig egy lista a hét legfontosabb szuperételről, amelyekre érdemes lesz odafigyelni az idei évben.
Sokaknak már ismerős a kókuszliszt vagy a hajdinaliszt, de a legújabb búzahelyettesítő liszt, ami megjelent a boltok polcain, az a maniókaliszt. Hagyományosan Balin és Dél-Ázsiában alkalmazzák. Ez a nagyon finom liszt, melyet a tápióka gumós gyökeréből nyernek, és egyaránt alkalmazható a paleo és a vegán étrendben, valamint a glutén és a dióféléket mellőző táplálkozás során. Kiváló választás azok számára, akik ilyen típusú ételintolarenciában szenvednek.
A szuperporok, mint például a kurkuma egészségre gyakorolt hatásai nagyon jól dokumentáltak. A világos aranysárga színű fűszernek jól ismert a gyulladásgátló hatása, és néhány tanulmány szerint segíthet a demencia elleni küzdelemben is. A Musclefood.com szerint nagy növekedés várható a szuperporok fogyasztása terén. Ide értik a kurkumát, a kakaót és a matcha teaport is –, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és gyorsítják az anyagcserét.
Ennek az ízletes, apró bogyókának alacsony a cukortartalma és zsúfolásig tele van antioxidánsokkal, valamint vitaminokkal. Sokkal édesebb íze van, mint a Goji vagy az Acai bogyóknak, és ráadásul úgy tartják, hogy segít a vércukorszint szabályozásában is.
Ez az apró, maszolaszerű dióféle csordultig tele van rostokkal, növényi fehérjével, káliummal és prebiotikumokkal, amelyek emésztést segítő hatással rendelkeznek. Továbbá kiváló magnéziumforrás, természetes izomlazító és alapvető ásványi anyag, amely segít fenntartani az egészséges vérnyomásszintet és erősíti a csontozatot.
Akár mandulából, kesudióból, földimogyoróból, dióból, mogyoróból vagy bármely más dióféléből készített vajról beszélünk – tavaly mindenki ezekért volt oda. Ebben az évben azonban a MuscleFood.com jóslata szerint a diófélékből nyert olajok fognak tarolni. A cég szerint ezek az olajok jobb füstponttal rendelkeznek és transzzsírbevitel szempontjából is jobb választásnak tűnnek.
Valószínűtlen választásnak tűnik, tekintve a bacon szalonna korábbi rossz sajtóját (2015-ben az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy a feldolgozott húsok, beleértve a bacon szalonnát is, rákkeltő hatásúak), de a MuscleFood.com szerint a bacon szalonna enyhítheti a cukorbetegség, a stroke és szívbetegségek tüneteit. Azonban arra is rámutatnak, hogy bölcsen kell választani a húsok közül. Érdemes nitrátmenteset vásárolni (ezek olyan kémiai vagy természetes sók, amelyeket tartósítószerként adnak az élelmiszerekhez). Bár a bacon szalonna határozottan ellentmondásosnak tűnik, fehérjében és aminosavakban gazdag, melyek az izomszövetek építőkövei, valamint alacsony szénhidráttartalmú energiaforrásnak számít.
Ki gondolta volna? Az egyszerű gomba tulajdonképp tele van antioxidánsokkal, valamint D- és B-vitaminokkal. Ezért várhatóan a gomba válik majd a fő összetevőjévé néhány valószínűtlen tűnő főzetnek – mint a tea, a kávé, vagy esetleg a szappan… Alternatívaként mi egyelőre csak próbáljuk ki feltétként a reggeli pirítósunkhoz!
forrás: elleuk.com, képek: GETTY
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!