Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MEGBOCSÁTÁS

A hármas szabály, amely megmutatja, mely embereket érdemes kerülni

2022. július 01.

2 perc olvasás

Majoros Mirtill
harvard emberi kapcsolatok megbocsátás pszicholgóia
A hármas szabály, amely megmutatja, mely embereket érdemes kerülni
© Shutterstock

Azt gondolod, végtelen a türelmed? Kiderül, megéri-e.


Valószínűleg voltál már olyan helyzetben, amikor nem tudtad, meg kell-e bocsátanod valakinek – vagy sem. A hármas szabály ezután segíteni fog, hogy a jövőben megkönnyítse ezt a döntést.
Megéri megbocsátani egy embernek, vagy megint csak sérülés lehet a vége?

Nem tudhatjuk előre, megéri-e a megbocsátás

Ezt a döntést egyáltalán nem könnyű meghozni. Talán csak egy apró hazugság, vagy egy félrelépés volt, ami bárkivel megtörténhet? Vagy lehet, hogy valaki súlyosan megbántott, de mégsem akarod elveszíteni, mert abban reménykedsz, hogy megváltozik majd és minden jóra fordul? Mit kell tenni ebben a helyzetben, meddig szabad engedni és elmenni?

Megbocsátani vagy távolságot tartani? Az életben mindig vannak olyan emberek, akik egyszerűen nem kellenek az életedbe, de felismerni őket nem könnyű. A Harvard pszichológusa, Dr. Martha Stoutnak most egy egyszerű szabályt talált ki az általa végzett felmérések alapján, amelyek nagyszerű iránymutatók lehetnek a mindennapok során.

A szakértő szerint pontosan meg lehet mondani, hogy egy ember mikor fog hibázni újra, és mikor sikerült megváltoznia. A Harvard pszichológusa azt állítja, hogy aki egyszer hibázik, annak még érdemes megbocsátani. Szerinte ennyire képesek kell hogy legyünk túllépni a nehézségeken, és el kell fogadnunk, hogy nem mindig minden a terv szerint alakul. 

Kétszer, háromszor, örökké

Persze van, hogy az ember másodjára is hibázik. Akkor már nem lehet a körülményeket okolni, ezekben a helyzetekben sokkal inkább a saját döntéseinknek köszönhető, hogy újra rossz felé megyünk. Dr. Martha Stout szerint még ez sem kell, hogy egy fontos emberi kapcsolat végét jelentse, még itt sem ártunk magunknak azzal, ha gyakoroljuk a megbocsátás művészetét. 

A harmadik alkalom azonban már nem egy véletlen, nem is a körülmény által szült esemény, hanem egy szokássá vált döntés. Aki harmadjára is hibázik, tudván, hogy kétszer milyen mély sebeket okozott, annak esze ágában sincs változni. Tudja, hogy megbocsátanak neki, ezért újra és újra ugyanabba a hibába esik. Ezért tehát ha valaki háromszor hibázik, a Harvard pszichológusa szerint ne bocsássunk meg neki, hogy aztán negyedjére is így tegyen. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves