Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Lélek

5 mondat, amiből azonnal felismerheted, ha valaki passzív-agresszív

2022. november 22.

3 perc olvasás

ELLE
lélek passzív-agresszív felismerés
 5 mondat, amiből azonnal felismerheted, ha valaki passzív-agresszív
© Shutterstock

Így ismerheted fel, hogy valaki passzív-agresszív. 


A passzív-agresszív emberek jelenléte hatalmas stressz lehet. A probléma, hogy sokszor nagyon nehéz az ilyen típusú embereket felismerni, de ha figyelsz arra, amit mondanak, ezekkel a tanácsokkal te is könnyedebben kiszűrheted őket. 

Vannak olyan emberek az életedben, akik miatt állandóan rosszul érzed magad, de nem tudod, hogy miért? Olyanok, akik a cselekedeteikkel összezavarnak? Lehetséges, hogy ők is passzív-agresszív emberek. Gyakran ellentmondásos jeleket küldenek. Egy terapeuta, Signe Whitson most elárulja, mik azok a mondatok, amikről felismerheted. 

1. Nem vagyok dühös egyáltalán!

A passzív-agresszív emberek gyakran tagadják a valódi érzéseiket, attól függetlenül, hogy sokszor nyilvánvalóak. Különösen nem szeretik bevallani, ha dühösek valamiért, inkább csak passzív-agresszív módon viselkednek, ameddig nem sikerül lecsillapodniuk. 

2. Bármit is mondasz, nem érdekel.

A passzív-agresszív emberek kerülik a vitákat és a konfliktusokat. Sokszor viselkednek úgy, mintha egy vita el lenne rendezve, de természetesen a másik fél nem így érez. Szintén kerülik az olyan szituációkat, ahol ki kellene állniuk a saját álláspontjukért. 

3. Azt hittem, ez magától értetődik.

A passzív-agresszív emberek általában burkoltan és felülről kritizálnak másokat. Olyan mondatokat használnak, amiktől a másik fél kicsinek érzi magát, és úgy érzi, hogy csalódást okozott. A passzív-agresszív fél valójában nem közli nyíltan, hogy mit szeretne. 

4. A magas elvárásaidat nem lehet teljesíteni.

Ha egy passzív-agresszív embert kritika ér, megfordítják a szituációt, és a másikat hibáztatják. Gyakori, hogy a másik félnek azt mondják, hogy túlságosan perfekcionista, és nem lehet teljesíteni a magas elvárásait. A bűntudatot a másik emberre akarják ráterhelni.

5. Csak viccelek.

Legyen szó követelésekről, gúnyolódásról vagy vádaskodásról, a passzív-agresszív emberek gyakran olyan célzásokat fogalmaznak meg, amelyek bárkit szíven ütnének. Majd, amikor úgy látják, hogy a másik félnek nem tetszik, amit mondtak, azt állítják, hogy csupán vicceltek. Majd jön az a kérdés, hogy "Nincs humorérzéked"?

6. A gyerekeid nagyon édesek a velük töltött idő hiánya miatt.

A passzív-agresszív emberek gyakran a legcsúnyább támadásokat olyan kijelentésekbe burkolják, amelyek első pillantásra bóknak tűnnek. Ott ütnek, ahol a legjobban fáj, de ha ezután bántottan reagálunk és szembeszállunk velük, azt állítják, hogy nem rossz szándékból mondtak bármit is, hogy bűntudatot keltsenek. 

7. Mire vagy olyan dühös?

Nem jó ötlet egy passzív-agresszív embernek megmutatni, hogy dühösek vagyunk, mert akkor igazán túlzásokba eshetnek. Gyakran lekicsinylik a másik ember érzéseit, és megtagadják, hogy egy pillanatra is helyesen lássák a helyzetet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves