Quantcast

Önmegtartóztatás

Rengeteg oka van annak, hogy egyre kevesebbet szexelünk

Rengeteg oka van annak, hogy egyre kevesebbet szexelünk
© Witthaya Prasongsin

Egy amerikai kutatás szerint ezért több tényező is felelős, többek között a durva szexuális gyakorlatok kialakulása.

Az Archives of Sexual Behavior című tudományos folyóiratban 2021 végén közzétett  felmérés szerint 2009 és 2018 között az amerikaiak körében a szex gyakorisága látványosan csökkent. Maszturbáció (egyedül vagy másokkal), behatolás és szex másokkal: bármilyen gyakorlatról legyen is szó, a csökkenés jelentős.

Az első meglepő adat: a férfiak körében a 2009-es 28,8%-ról 2018-ra 44,2%-ra emelkedett a 14-17 évesek körében azoknak az aránya, akiknek nem volt szexuális tevékenységük (beleértve a maszturbációt is). A nők körében a csökkenés még nagyobb: 2019-ben a tizenéves lányok 74%-a számolt be arról, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata - szemben a korábbi 49,5%-kal. Az amerikai fiatalok évente 4,32 szexuális kapcsolatról (például hüvelyi behatolásról) számolnak be. Ez 10-zel kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt. 

A DURVA SZEX sokaknak Veszi el a kedvét

A felnőttek 28%-a vallja, hogy 2018-ban nem volt része ilyen jellegű szexben. Az Usbek & Rica megjegyzi, hogy ez a tendencia nem egyedi: 2020-ban a Chicagói Egyetem jelentése szerint a 18 és 24 év közötti amerikai férfiak egyharmadának nem volt szexuális kapcsolata az adott évben.

És az önmegtartóztatás oka? A tanulmány szerzői szerint erre több magyarázat is van. De az új technológiák széleskörű használata, amely a partnerrel való testi együttléteken túl különböző szexuális élményeket kínál, a pénzügyeken való stresszelés, a tinédzserek alkoholfogyasztása, ami szintén csökken, és az a tény, hogy egyre több fiatal aszexuálisnak vallja magát mind szerepet játszik ebben. De ott van a durva szex – például a fojtogatás – normalizálása is, ami sokakban visszataszító hatást kelt. 

Forrás: Elle