Quantcast

Ruhaápolás

Legújabb trend a divatban: a fenntarthatóság

Legújabb trend a divatban: a fenntarthatóság

Földünk megóvása szempontjából kulcsfontosságú, hogy mennyi ruhát, milyen hosszú ideig viselünk. Mádai Viviennel a tudatos öltözködésről és ruhaápolásról beszélgettünk. 

Bár mindannyian imádjuk a divatot, tudatában kell lennünk annak a szomorú ténynek, hogy a textil- és divatipar a világ második legszennyezőbb iparága, amely veszélyezteti a fenntarthatóságot. A környezetszennyező gyártás és a fast fashion gyorsan cserélődő, olcsó, de silány minőségű darabjai következtében felhalmozódó nehezen lebomló hulladék rendkívüli módon megterheli a bolygónkat, veszélyes vegyi anyagok jutnak a talajba és természetes vizekbe. A gyors divatra adott válasz a slow fashion működőképes alternatívát jelenthet a klasszikus fazonokkal, környezetbarát előállítással, hosszú időre tervezett ruhákkal. A ruha megóvása és tisztítása pedig nagyban befolyásolja a ruhák életciklusát, így a fenntarthatóságot.

Mádai Vivien öltözködési stílusa sokak számára valódi inspiráció, követendő példa. A műsorvezetőt arról kérdeztük, mennyire öltözködik tudatosan és hogyan óvja meg a ruháit.

Változott a ruhatárad összetétele az elmúlt két évben?

Mádai Vivien: Mindig is tudatosan öltözködtem, de ahogy egyre jobban ismerem magamat, egyre jobb döntéseket hozok ruhavásárláskor is. Édesanyámnak használtruha-kereskedése volt, így már gyerekkoromban is különleges, egyedi és tartós darabokat hordhattam, ezzel a szemlélettel nevelkedtem. Egyre fontosabbnak tartom, hogy az öltözködésemben is környezettudatos legyek. Még ha ritkán be is csúszik egy-egy fast fashion darab, alapvetően ezek között is már régóta a tartós és jól variálható darabokat keresem.

A kisfiad öltöztetésében is figyelsz a fenntarthatóságra?

M.V.: Igen, gyakran szerzek be gyerekruhákat használtruha-boltban. A kinőtt ruhákat gyerekbizományiban adom tovább vagy elajándékozom az unokatestvéreknek, illetve ha találok egy-egy jobb használt darabot, akár előre is megveszem a nagyobb méreteket.

Mit teszel még a fenntartható divat jegyében?

M.V.: Magyar tervezők ruháit, fenntartható márkákat választok. Alig viselt, megunt ruháinkat gardróbvásáron árulom, vagy továbbadom a családban. Gyakran veszek vintage, illetve second hand holmikat, keresem az egyedi darabokat, kincseket, és anyagában, minőségében valamint design tekintetében is tartós ruhákat vásárolok. Nem zavar, ha egy alkalmi ruhát többször is látnak rajtam. Ezeket a szokásokat igyekszem közvetíteni, népszerűsíteni a követőim körében is.

Hogyan vigyázol ezekre az örök darabokra?

M.V.: A fenntartható divat keveset emlegetett része a ruháink ápolása. A hosszú élettartam a valódi fenntarthatóság. Ezért mi például ruhazsákban tesszük el télen a nyári dolgainkat, levendulát használunk a molyok ellen, és környezetkímélő módon mosunk: lehetőleg minél alacsonyabb hőfokon, hisz a mosógépek a víz melegítéséhez használják a legtöbb energiát. Nem mindegy mennyire energiatakarékos a mosógépünk, de mosószert is tudatosan választok: a mosógép saját mosószerét használom, hiszen így a leghatékonyabb, ezzel leginkább energiatakarékos a mosás. Öblítőt nem használok, ehelyett a szárítógép illatpatronjaival illatosítom a ruhákat, mert ez sokkal inkább környezetbarát, mint a vegyszeres-vizes öblítés.

Anyukaként a mosás kardinális kérdés. Sokat segít, ha a mosógép időzíthető, automatikus és energiatakarékos. Nem csak a ruha élettartamát növelhetjük, de rengeteg energiát és vizet is megtakaríthatunk egy okos mosógéppel és szárítógéppel, ami a töltetre szabja a mosást, speciális programokat kínál és akár kis töltetre is optimalizált. Sőt, lehetővé teszi a két készülék közötti összehangolást is. És persze az is fontos, hogy a háztartási gépek is évtizedekre szóljanak, ne csupán évekre!

A cikk megjelenését a Miele támogatta. 

A Miele 120 év óta fejleszti tökélyre a készülékeit biztosítva a hosszú élettartamot és a magas szintű megbízhatóságot. A legmagasabb teljesítményt nyújtó készülékeket kínálja, melyeknek az alkatrészeit is maga gyártja, így garantálva a kifogástalan minőséget – azt a minőséget, amely megelőzi a korát. A Miele W1 elöltöltős mosógépe 20 éven át mossa a ruháinkat, mégpedig olyan kíméletesen, hogy sokáig örülhessünk nekik – mindeközben vizet és energiát takarít meg számunkra. A T1 hőszivattyús szárítógép gyorsabb szárítást tesz lehetővé nagyobb energiahatékonysággal és egyedülálló, környezetkímélő illatpatronokkal. A „20 évre tesztelve” nem egy jól csengő szlogen, hanem a szakmai megkérdőjelezhetetlenég kulcsa, amely megkülönbözteti a Mielét versenytársaitól.