Quantcast

Pszichológia

Három kérdés, amivel megjósolhatod kapcsolatotok kimenetelét

© Unsplash / Scott Broome

Maria Jameson francia pszichológus 15 éve tart házaspároknak tanácsadást, és tapasztalatai azt mutatják: léteznek olyan kérdések, amelyekkel kideríthetjük, hogyan alakul majd a jövőben kapcsolatunk.

A szakember elárulta, a terápiák során úgy vette észre: a hasonló típusú emberek mindig jobban kijönnek egymással, mint akik nagyon különböznek egymástól. Általában azoknál az embereknél találkozhatunk ideális kapcsolattal, akiknek életszemlélete közel áll egymáshoz. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyformának kell lennetek, és mindkettőtöknek szeretnie kell például a főzést vagy a focit. De vannak olyan alapvető dolgok, amelyekben érdemes hasonlítanotok egymásra: ha a temperamentumotok egyezik, az megkönnyíti életeteket. Ellenkező esetben ugyanis hamar kenyértörésre kerülhet a sor.

Dr. Jameson megfigyeléseiről írt egy tudományos cikket, amelyben három olyan kérdést azonosított, amelyeket a szerelmeseknek fel kellene tenniük maguknak, mielőtt közös életbe kezdenének. Minél általánosabb válaszokat ad ezekre a kérdésekre valaki, annál jobb. Ha viszont úgy alakul, hogy nagyon különböző válaszokat adtok, akkor sem kell elkeseredni és azonnal szakítani egymással, csak tudnotok kell, hogy keményen meg kell majd dolgoznotok a kapcsolatotok fenntartása és megerősítése érdekében. Azokra a szerencsésekre ugyanis, akiknél a válaszok megegyeznek, valószínűleg könnyű és kellemes együttélés vár, mert hasonló a személyiségük. Mégse kezdjetek el aggódni, ha a teszt szerint nem vagytok teljesen kompatibilisek egymással, hiszen tudjuk jól, minden szabály alól léteznek kivételek.

Lássuk hát a pszichológus "varázskérdéseit"!

Szeretnéd bejárni a világot egy lakóautóval?

Ez egy olyan kérdés, amely fontos információkat fed fel a karakteredről. Ha álmodoztál valaha lakókocsival való utazásról, akkor valószínűleg introvertáltabb és zárkózott vagy. Azok az emberek, akik szeretik a társaságot, a kommunikációt, a pörgést, csak rémálmaikban fognak egy ilyen útra vállalkozni. Tehát az "egyedül a paradicsomi környezetben, ahol a madár sem jár" elképzelés inkább fenyegetésként hangzik számukra, mint vonzó célként. Ha egy ilyen emberrel vagy együtt, te pedig a magányt értékeled többre, akkor fel kell készülnöd rá: neki mindig szüksége lesz a kimozdulásra, a társasági életre, a széles baráti körre és programokra, míg te valószínűleg többre fogod értékelni a csendes estéket egy jó könyv társaságában.

Kedveled a horrorfilmeket?

A kérdésre adott válaszotok egyértelművé teszi, hogy értékelitek-e az adrenalint az életetekben, vagy sem. A spontán kalandokat és extrém sportokat kereső emberek (hegymászók, búvárok, ejtőernyősök) általában szeretik a horrorfilmeket, mert már megszokták az adrenalint az életükben és a tűréshatáruk is jóval fentebb van, mint egy átlagemberé. Azok viszont, akik kissé szorongóbb karakterek, éppen elég stresszel találkoznak a mindennapokban, és nem akarnak még horrorfilmek nézése közben is idegeskedni. Egy hétköznapi ember számára ahhoz, hogy egy jó adag adrenalinhoz jusson, elég megnézni egy jó krimit vagy thrillert, esetleg a Discovery csatorna egyik műsorát. Ha a párod inkább tudományos-fantasztikus vagy detektíves történetekre szavaz, te pedig a horrort preferálod, akkor valószínűleg más úton jártok.

Inkább faluban vagy városban élnél szívesebben?

Teljesen nyilvánvaló, hogy talán ez a legegyszerűbb kompatibilitást vizsgáló kérdés. Az a személy, aki egy csendes vidéki házról álmodozik, soha nem fogja megérteni azt, aki nem tudja elképzelni magát a zajos metropoliszon kívül. Biztosan ismersz te is olyan embereket, akik hétvégén is be vannak táblázva, ezer programot és tennivalót találnak maguknak, és csak beájulnak este az ágyukba. Nekik elég nehéz lesz kijönniük egy olyan, inkább befelé figyelő emberrel, aki egy kihalt tó partján lévő házikóban bekuckózva szeret tévét nézni szabadidejében. Mégse temessük a kapcsolatot, ha így lenne: sokan vannak ugyanis, akik fiatalságukat a belváros zizegésében töltik, ám idősebb korukban már egy csendesebb, nyugodtabb otthonra kezdenek vágyni.

Forrás: ELLE