Quantcast

Heartbreak

A szakítások jobban megviselik a férfiakat, mint a nőket

A szakítások jobban megviselik a férfiakat, mint a nőket

A szakításoknak kézzelfogható hatással van a férfiak egészségére – derült ki egy friss felmérésből. 

Azt már tudtuk, hogy a szívfájdalom a testnek is fáj. A Journal of Epidemiology & Community Health című folyóiratban 2022. január elején megjelent, 10 000 48 és 62 év közötti emberre kiterjedő dán tanulmány azonban további részletekkel szolgál. Világossá teszi, hogy a férfiak fizikailag jobban szenvednek, mint a nők, és hogy a szakítás és a szingliség hatásai nagyobb hatással vannak a férfiak egészségére. 

Másképp dolgozzuk fel a szakítást

A Koppenhágai Egyetem kutatói a szakítások számának és a magányos évek számának immunrendszerre gyakorolt hatását igyekeztek elemezni. A válaszadók nemét és iskolai végzettségét is figyelembe vették. Ezért 1986 és 2011 között mintegy 10 000 résztvevőtől gyűjtöttek információkat a párkapcsolati szakításokra (beleértve a haláleseteket is) és a magányos évek számára vonatkozóan. 

A szakítás vagy özvegység utáni cölibátus időtartamát vizsgálták, figyelembe véve több elemet: a főbb egzisztenciális eseményeket - szerettük halála, pénzügyek, konfliktusok stb. -, az életkort, az iskolai végzettséget, a testtömegindexet, a krónikus betegségeket és a résztvevők ingerlékenységét. Vérvizsgálatot is végeztek, hogy nyomon kövessék a szervezetükben lévő gyulladást. 

A tudósok szerint a férfiak hajlamosak a gyászuk során több alkoholt fogyasztani és kockázatos magatartást tanúsítanak, ami egyértelmű hatással van az egészségükre, míg a nők sokkal személyesebb módon élik meg a gyászt.

Forrás: Elle