Quantcast

#PlantMom

10 szobanövény, amit a kezdők is könnyen életben tarthatnak

© Aliyev Alexei Sergeevich/Getty Images

Nem baj, ha nem vagy született #plantmom, az alábbi fajtákkal neked is lehet sikerélményed a növénynevelgetésben! 

Amellett, hogy a legmenőbb élő dekorációnak számítanak jelenleg, a szobanövények számos pozitív élettani hatással is bírnak. Kutatások sora igazolja, hogy a növények frissen tartják a szoba levegőjét, nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, csökkentik a stressz-szintet és a szemeinknek is jót tesz, ha a monitorból felnézve a zöldellő dísznövényekre pillanthatunk.

Növényekkel körbevenni magunkat tehát több szempontból is megéri, feltéve, ha tudunk róluk gondoskodni. De mi a helyzet azokkal, akik nem születtek vérbeli kiskertésznek? Az Instagram #plantmom-jai között sem kell rosszul éreznünk magunkat, ha időhiány, szétszórtság vagy bármi más miatt nem tudunk életben tartani otthon egy kisebb dzsungelnyi növényt. Léteznek olyan fajták, amelyek minimális törődést igényelnek, és szinte lehetetlen kiirtani őket – ezek tökéletesek lehetnek a kezdő lakáskertészeknek is.

Impulzusvásárlás helyett tehát érdemes azokat a szobanövényeket keresni, amelyek nem igényelnek sok locsolást, nem túl kényesek, akár napokra is magukra lehet őket hagyni, mégis élettel és vidámsággal töltik meg a lakást. Az alábbiakkal biztosan sikerélményünk lesz!

Vitorlavirág

Szívós növény, ami minimális törődés mellett évekig elél. Nagy, fehér virágai egész évben nyílnak, és elég heti kétszer meglocsolni akkor, amikor a földje már érezhetően száraz.

Pozsgások

Számos különféle színben, formában elérhetők, és a fő jellemzőjük, hogy meleg és száraz feltételek mellett a túlélésükhöz szükséges vizet a leveleikben és a hajtásaikban tárolják. Gyerekjáték gondoskodni róluk, nem igényelnek sok locsolást, az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, hogy ne olyan helyre tedd őket, ahol közvetlen napfényben vannak.

Zebrapletyka

Lilás, rózsaszínes árnyalatú levelei nagyszerűen feldobják a lakás bármely pontját. Ráadásul igazán egyszerű gondját viselni: a napos és az árnyékos helyeket egyaránt jól bírja, két locsolás között pedig érdemes megvárni, amíg kissé szárazzá válik a földje – vagyis nem igényel napi foglalatoskodást.

Anyósnyelv

Szobai tigrislevél néven is emlegetik ezt a növényt, ami közkedvelt dísznövény, sőt a NASA a légtisztító növények között tartja számon, mert jelentős mennyiségű káros anyagot képes kiszűrni a levegőből. Sem túl sok vizet, sem túl sok napfényt nem igényel, vagyis kisebb, sötétebb lakásokban is vígan eléldegél, minimális gondozás mellett.  

Csokrosinda

A népnyelv csak zöldike néven ismeri a hosszú, lelógó leveleiről híres növényt. Célszerű valamelyik vizes helyiségbe, például a fürdőszobába vagy a konyhába elhelyezni, mert szereti és igényli a nedvességet, alkalomadtán egy szórófejes flakonnal akár vizet is permetezhetsz rá. A közvetlen napfény megégetheti a leveleit, ezért inkább a félárnyékos helyeket kedveli. Kicsit több locsolást igényel, mint az eddigi növények, de nyáron heti 2-3, télen heti 1-2 alkalom épp megteszi.

Kaktusz

A pozsgásokhoz hasonlóan a kaktuszok is képesek a szöveteik között elraktározni a vizet, így remekül alkalmazkodnak a különféle feltételekhez. Nyáron kéthetente, télen 3-4 hetente érdemes locsolni, vagyis akár egy hosszabb vakációra indulva is nyugodtan magára hagyhatod. Csupán arra érdemes figyelni, hogy napos helyre kerüljön, mert az árnyékban hamar elpusztul.

Szívlevelű kristályvirág

Húsos, zöld levelei között élénk, fuksziaszínű kis virágokat növeszt, kintre és bentre is jó választás. Gyakran láthatjuk a plafonról lelógó cserepekben vagy napos falakon, nem véletlenül – a legjobban a direkt napfényben érzi magát, de a félárnyékos helyeket is tolerálja.

Könnyezőpálma

Szerte a világon népszerű szobanövény, igazi dekorációs elemként is tekinthetsz rá, mert nagyra nő és terebélyes levelei egy kis mediterrán hangulatot csempésznek a nappaliba vagy a hálószobába. A közvetlen napfényt nem bírja, de ettől eltekintve igen egyszerű a gondozása, nem kell túl gyakran locsolni, elég, ha nedvesen tartod a földjét. Trópusi növény lévén ez a fajta is kedveli, ha időnként vizet permetezel a leveleire.

Pozsgafa

Gyorsan nő, mégsem igényel sok gondozást – elég neki egy napfényes hely, és egy kis víz, amikor úgy látod, már száraz a földje. Mivel Afrikában őshonos növény, kifejezetten jól bírja a szárazságot. Apró, rózsaszín vagy fehér virágokat hoz, de nem nyáron, hanem karácsony környékén.

Lantlevelű fikusz

Ha a nagy, terebélyes, már-már fajellegű növényeket szereted, akkor ez lesz a kedvenced. Magasra (akár 1,5-18 méteresre is) megnő és nagy, fényes leveleket hoz. A direkt napfényt nem bírja, ezért érdemes olyan helyet keresni neki, ahol szűrt fényben vagy félárnyékban lehet. Télen heti egyszer elég locsolni, nyáron egy picit gyakrabban, de így sem sorolható a kényes növények közé.  

Forrás: Elle