Quantcast

Skandinávia mánia Budapesten

Svéd, norvég és dán filmek, irodalom, koncertek, kiállítások 5 napig

2013. november 20. és 24. között a Skandinávia 2013 Kortárs Fesztiválon napjaink svéd, dán és norvég kultúrájának számos szeletével ismerkedhetnek az érdeklődők felnőtt- és gyerekirodalomtól kezdve a mozin át a zenéig. A rendezvény legtöbb programjának a Toldi Mozi ad otthont, de lesz építészeti kiállítás a Fugában, könyvbemutató az Alexandra Pódiumon, és koncert az A38 hajón is.

Aki rajong a skandináv filmek sajátos hangulatáért, az semmiképpen se hagyja ki a rövid- és játékfilmeket. A Call Girl című, megtörtént eseményeken alapuló svéd filmet premier előtt láthatjuk, a Känn Ingen Sorg az idei nyár egyik legnagyobb mozisikere volt, de vetítik a Noomi Rapace főszereplésével készült Beyond című alkotást is, amely 2010-ben elnyerte a kritikusok díját a Velencei Filmfesztiválon.

A dokumentumfilmek között szintén találunk érdekességeket: felfedezhetjük Grönlandot, megismerkedhetünk egy 30 éve hóbarlangokban élő természetjáróval vagy épp a modernitással szembeszálló építésszel.

Ami a szintén jellegzetes skandináv hangzást illeti, a fesztiválon a norvég Mmm elektropop-lányduót és a When Saint Go Machine dán együttes koncertjét hallgathatjuk meg (utóbbira a jegy 3500 Ft).

A rövidfilmekre a belépő 600 Ft, a játékfilmekre 1000 Ft (diákoknak 800 Ft), a többi program ingyenes. Részletes program a Skandináv Ház honlapján vagy Facebookon.

Blogfotó: Getty Images/Vetta