Quantcast

Voyage

Pár nap, és itt az ABBA vadiúj lemeze

Pár nap, és itt az ABBA vadiúj lemeze
© abbavoyage.com

Közben elérte a 25 millió megtekintést a svéd popbanda legújabb száma a Youtube-on.

Negyven év szünet után új albumot ad ki az ABBA november 5-én, Voyage címmel, amit 2022-ben virtuális koncertsorozat követ. A közelgő dátum miatt egyre több helyen jelennek meg részletek a svéd popbanda visszatérésének hátteréről, a The New York Times szerzője személyesen is meglátogatta őket a stúdiójukban.

A hosszú cikkben a 74 éves Benny Andersson, és a 76 esztendő Bjorn Ulvaeus idézi fel a 2017-es eseményeket, miszerint az eredeti tervük mindössze két új szám elkészítése volt. Ezeket Andersson stúdiójában vették fel Stockholm közelében, ide érkezett a régi zenésztárs, Ulvaeus.

Mikor elkészültek ezekkel, megmutatták "a lányoknak", Agnetha Faltskog (71) és Anni-Frid Lyngstad (76) nagyon elégedettek voltak, így felmerült a kérdés. "Nem kéne írnunk néhány más dalt is, csak a móka kedvéért?" - nyilatkozta Andersson. "És a lányok azt mondták: igen, az jó móka lesz. Így hát bejöttek, és már öt dalunk volt. Mi pedig azt mondtuk: Nem kéne még néhányat írnunk? Kiadhatnánk egy albumot."

Elsőként az I Still Have Faith In You című számot hozták nyilvánosságra még szeptember elején, ami október második felében már átlépte a 25 millió megtekintést a Youtube-on. A rajongók szerint igazi ABBA-sláger.

Tulajdonképpen ez volt a legnagyobb félelme a csapatnak.

"Részben az volt a kérdés, hogy ez valamilyen módon árt-e az ABBA történetének, a zenéjének?" - nyilatkozta Gorel Hanser a The New York Times-nak. Ő 1969 óta dolgozik együtt a zenekar tagjaival, még azelőtt kezdték az együttműködést, hogy ABBA-nak nevezték volna magukat.

Szerinte Andersson már akkor foglalkozott ezekkel az aggályokkal, amikor a Mamma Mia! ötlete először felmerült: Jól csináljuk? Vagy tönkretesszük, amink van?

Jövőre megint egy újdonságot látunk a zenekartól, 2022-ben ugyanis virtuális koncersorozatot kezdenek, amelynek már hónapokkal ezelőtt elkészültek a felvételei a zenekar tagjaival, akiket mesterségesen megfiatalít a technika. Vagyis úgy "lépnek" majd színpadra, mint fénykorukban, bő 40 évvel ezelőtt.